Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

7966
Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели
Снимка: GordonMakryllos / CC BY-SA 4.0

При разкопките на пирамида в град Уканал в Гватемала учени открили изгорени фрагменти от човешки кости, датиращи от края на VIII – IX век. Останките, намерени в строителната насипка в горната част на пирамидата, заедно с отломки от множество декорации и блокове от по-ранни сгради, принадлежат на представители на управляващата династия.

Очевидно погребенията им са били осквернени и телата им са били изгорени от новия владетел известно време след погребението, става ясно от статия в списание Antiquity. Според археолозите находката представлява веществено доказателство за едно от събитията в бурния политически живот на маите през късния класически период – завземането на властта и края на династията на местните владетели.

ОЩЕ: Маите извършвали кръвопролитни жертвоприношения, за да укрепят "умиращия" бог на Слънцето

Висулка със следи от термично увреждане, намерена по време на разкопки на върха на пирамидата К-2 в Уканал. Christina T. Halperin et al. / Antiquity, 2024

Уканал, разположен в Северна Гватемала, е бил център на щата Канвицнал, съществувал през класическата епоха от историята на маите (приблизително 250 – 900 г.) заедно с други царства, които са били постоянно във война помежду си. На границата на VIII – IX век, в късния класически период, с упадъка на мощните военно-политически формации конфликтите се засилили. Някогашното зависимо малко царство Канвицнал успяло да се възвиси благодарение на владетел с името Папамалил, който влязъл в съюз с царство Канту, чийто център бил разположен на мястото на Каракол в Белиз.

Очевидно Папамалил (историците датират дейността му в периода между 814 и 859 г.) е бил водач на чужди войски, които завзели властта в Канвицнал. На олтарите от Каракол той е изобразен до местния владетел, противно на традицията, която спазва йерархия на размерите и разположението на фигурите, и подобно нарушение може да отразява промени в политическата ситуация. Признаци на промяна се появили и в титлата на владетелите: от нея изчезнала генеалогията, което вероятно се дължи на падането на старите управляващи династии.

Олтарни изображения от Каракол, показващи Папамалил (и в двата случая фигурата му е вляво) до местния владетел. Christina T. Halperin et al. / Antiquity, 2024

Археологическо потвърждение на драматичните събития, случили се в Канвицнал, било открито по време на разкопките в Уканал от изследователи от Гватемала, Канада и САЩ под ръководството на Кристина Халперин от университета в Монреал. В дебелината на строителния насип на върха на пирамидата, получил наименованието К-2, учените открили натрупване на въглен, изгорени и фрагментирани човешки кости и фрагменти от бижута със следи от излагане на пламък. Повечето от тях били съсредоточени в зона с диаметър около 0,6 метра, но някои фрагменти се оказали разпръснати на разстояние до 1,5 метра.

Остеологичният анализ показал, че останките са принадлежали на поне четирима души. Използвайки радиовъглеродно датиране, учените установили, че те са починали между 660 и 775 г. По костите на двама от тях не са открити следи от термично въздействие, но телата на другите двама са били изгорени; радиометричното датиране на въглена предполага, че това се е случило между 773 и 881 г., най-вероятно няколко десетилетия след смъртта.

Големият брой накити (1470 фрагмента от нефрит, 41 – от обсидиан, повече от 10 хиляди мъниста от морски раковини, както и висулки от зъби на бозайници, костни и керамични накити, парчета пирит) предполага, че тези хора са принадлежали към управляващия елит. Една от находките са останките от нефритова погребална маска с вложки от обсидиан за очите. Върху много от накитите са се съхранили следи от червен пигмент – охра или хематит – който е бил използван в погребалните ритуали на владетелите от предкласическия и класическия период.

Вляво: Мястото на най-високата концентрация на въглен, пепел, човешки кости и фрагменти от накити върху пирамидата K-2. В средата и вдясно: фрагменти от кости на двама души, чиито тела са изгорени. Christina T. Halperin et al. / Antiquity, 2024

Междувременно били открити както човешки кости, така и фрагменти от бижута, върху които няма признаци на излагане на пламъци. Това означава, че останките на членовете на владетелския дом са били изхвърлени на строителната площадка на върха на пирамидата без никакъв опит да се защити целостта на погребението.

Според изследователите гробницата на тези хора (местонахождението Ѝ остава неизвестно) и телата им са били подложени на ритуално оскверняване с намерението да се демонстрира краят на царстването на местната династия. Това се е случило приблизително през първата половина на IX век, вероятно след завземането на властта от Папамалил.

ОЩЕ: Кости без връзка. Археолози откриха тайни погребения в древен град на маите

Церемониалното оскверняване очевидно е кулминирало с издигането на нова конструкция на върха на пирамидата. Халперин и нейните колеги обърнали внимание, че засипката се състои от големи блокове, останали от разглобяването на по-ранни постройки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно