Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

21 април 2024, 08:45 часа • 20272 прочитания

Първите тихоокеански градове са основани през 300 г. сл.Хр., 700 години по-рано, отколкото се смяташе досега. До този извод са стигнали авторите на ново изследване, публикувано в Journal of Archaeological Method and Theory.

Специализираният научен портал Heritage Daily разказва накратко за изследването. Екип, ръководен от д-р Филип Партън от Австралийския национален университет, е стигнал до интересни изводи, след като анализирал данни от мащабно сканиране на района.

ОЩЕ: 3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Тихоокеанските острови били изследвани от археолозите с помощта на технологията LiDAR. Тя представлява лазерно сканиране на местност от голяма височина. Този метод позволява да се идентифицират структури, които не се виждат с просто око, включително такива, разположени под повърхността.

Досега се смяташе, че първите тихоокеански градове са основани около 1000 г. сл.Хр. Резултатите от лазерното сканиране обаче разкрили селища, основани около 300 г. сл.Хр. Освен това човекът се е появил по тези места още по-рано.

Така, като част от новото изследване, е изучен остров Тонгатапу, най-големият остров от архипелага Тонга. Най-ранните следи от човешка дейност, идентифицирани тук, датират между 900 и 850 г. пр.н.е. Но местните жители не стигнали веднага до изграждането на постоянни селища с трайни къщи.

Местната столица е град Нукуалофа. На територията му има могили. Предишни изследвания показват, че много от тези могили са служили като основи на къщи. Лазерното сканиране потвърдило това предположение. Древните къщи са датирани въз основа на резултатите от теренни изследвания.

„Установихме, че в Тонгатапу са били изграждани земни съоръжения около 300 г. сл.н.е., което е 700 години по-рано, отколкото се смяташе преди“, казва водещият автор Филип Партън.

„С разрастването на селищата местните хора трябвало да измислят нови начини за подпомагане на нарастващото население. Тази структура – това, което наричаме урбанизация с ниска плътност на населението – води до огромни социални и икономически промени. Хората започва да взаимодействат повече помежду си и вършат различни дейности.“

По думите на автора процесът на урбанизация набира скорост, но търпи крах поради пристигането на европейците. Остров Тонгатапу е открит през 1643 г.

ОЩЕ: Обсидианови остриета от Великденския остров говорят за пътешествия до Южна Америка

Но първият пряк контакт между жителите на острова и европейците се случва едва през 1773 г., когато експедицията на капитан Джеймс Кук на британския кораб „Резолюшън“ достига острова. В дневниците на Кук са запазени описания на местните жители и селища. Той съобщил за развита мрежа от пътища, свързващи жилищните сгради по целия остров.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес