Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

22 април 2024, 12:22 часа • 11212 прочитания

Преди около 100 години една жена в лудницата в щата Мисисипи умира с рядко заболяване, което озадачава съвременните археолози, които разкопават немаркираните гробове на лудницата, съобщава Live Science. Благодарение на помощта на медицинските си сътрудници, екипът установява, че твърдият яйцевиден предмет в скелетните останки от торса на жената е „порцеланов жлъчен мехур“ - състояние, което никога досега не е откривано в археологически скелет.

В проучване, публикувано на 30 март в International Journal of Osteoarchaeology, изследователите подробно описват рядкото откритие на жлъчен мехур, който е бил запазен в продължение на един век. Докато обикновено органите се разпадат напълно с течение на времето след смъртта на човека, в този случай жлъчният мехур се е калцирал - процес, при който калцият се натрупва в мускулната стена на органа и я кара да се втвърди. Запазеният орган, често наричан в медицинската литература порцеланов жлъчен мехур, бил свързан със скелета на жена на средна възраст, която била погребана в гробището на лудницата.

Още: Коя билка се приема, че помага за камъни в жлъчката

Лудницата

Основана през 1855 г. и закрита през 1935 г., лечебницата лекува десетки хиляди пациенти, около 7000 от които умират по време на престоя си и са погребани в обикновени борови ковчези. Гробището е открито през 2012 г. по време на обработката на земята, която сега се намира на територията на Медицинския център на Университета на Мисисипи. През 2022 г. започват ексхумации по проекта Asylum Hill, ръководен от биоархеолога от UMMC Дженифър Мак.

„Заболяването на жлъчния мехур е доста често срещано в съвременното американско население, макар че през последните няколко десетилетия процентът му се е увеличил“, казва Мак в имейл до Live Science. Но въпреки че понякога в археологически контекст са откривани малки жлъчни камъни, това е първото докладвано откритие на порцеланов жлъчен мехур в гробище.

Открити са няколко души с камъни в жлъчката

Мехурът е с размери 4,6 сантиметра дължина и 2,85 см ширина и тежи 16,1 грама. В рамките на първите 100 погребения, възстановени по проекта Asylum Hill, отбелязват изследователите в своето проучване, те откриват пет души с камъни в жлъчката освен дадената жена. „Очевидно високият дял на пациентите с холецистит е случаен, тъй като не съществува връзка между заболяванията на жлъчния мехур и психичните заболявания или физиологичните заболявания, причиняващи невропсихиатрични симптоми“, пишат учените.

Франческо Мария Галаси, палеопатолог от университета в Лодз, Полша, който не е участвал в изследването, пише в имейл за Live Science, че си задава въпроса дали използваните в миналото медикаменти биха могли да изложат тези пациенти на по-голям риск от заболяване на жлъчния мехур. Той предлага, че ако е възможно, „би имало смисъл да се изследват лекарствата, прилагани на пациентите на тази лудница, и да се оценят потенциалните здравни зависимости“.

Още: Каква е функцията на Задстомашната жлеза

Не е ясно какви лекарства са използвани тогава

Макар че приютът е затворен преди началото на антибиотичната ера, Мак казва, че в процеса на изследване на историческите документи е твърде рано, за да се каже какви фармацевтични лечения са били редовно предоставяни за физиологични или психични заболявания.

В съвременните медицински изследвания порцелановият жлъчен мехур се смята за рядко състояние, което е резултат от хронично възпаление на органа - заболяване, наречено холецистит. Точната причина, поради която се образува порцелановият жлъчен мехур, е неизвестна, но е ясно, че стената на органа се минерализира. Хората с това състояние обикновено са безсимптомни и то засяга пет пъти повече жените, отколкото мъжете.

*Проучването може да прочетете: тук

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес