Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

4607
Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса
Снимка: NASA / Jenny Mottor

Ако животът е способен да се разпространява от планета на планета – концепция, известна като „панспермия“ – тогава може да сме в състояние да го открием, дори и да не знаем какво търсим, показват нови изследвания.

Астрономите са на лов за живот извън Земята. Въпреки че има няколко обещаващи места в Слънчевата система, огромното изобилие от екзопланети означава, че е най-вероятно да открием живот на планета, която обикаля около друга звезда. Към днешна дата има повече от 5000 потвърдени екзопланети според НАСА – и този брой непрекъснато нараства.

ОЩЕ: Търсят ги в ЦЕРН. НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Но тези търсения на извънземен живот в момента са изправени пред едно голямо препятствие: ние не знаем какво точно търсим. Знаем само за един вид планета, която определено е способна да отглежда живот, и знаем само за един вид живот – това е Земята и това е въглеродният живот, който се намира тук, пише Live Science.

Но животът може, казват астрономите, да приеме удивителен брой форми в цялата Галактика. Въпреки че може да имаме изключителен късмет и да намерим точно копие на Земята с абсолютно същия вид живот, е по-вероятно да се сблъскаме с неясни ситуации, чието разгадаване ще отнеме много години.

Двама астрономи наскоро предложиха алтернатива на този подход, фокусирайки се по-малко върху това как би изглеждал животът и повече върху това какво би правил. По-конкретно те предлагат стратегия за откриване, базирана на концепцията за панспермия – идеята, че животът може да започне на една планета и да се разпространи на други, като пътува на метеорити на автостоп.

Въпреки че панспермията е извън основното течение на научните изследвания, тя не е откровена псевдонаука. На Земята са открити марсиански метеорити и учените редовно се изненадват от трудността на живите същества и екстремните среди, в които могат да оцелеят.

Една от ключовите характеристики на всеки вид живот е способността му да променя естественото равновесие на планетата. На Земята например имаме много повече кислород в нашата атмосфера, отколкото бихме имали при липса на живот, и далечни наблюдатели биха забелязали много повече зеленина на нашите земни маси, отколкото би имало иначе.

Не знаем точно какви свойства на една екзопланета би променил извънземният живот, но ако този живот е способен на панспермия, тогава той ще се опита да направи същите промени на всяка планета, на която се натъкне, докато се разпространява от свят на свят. Понякога ще се провали, ако условията не са подходящи, за да позволят този живот да процъфтява – но понякога ще успее, правейки новата планета подобна на неговия оригинален свят. Тогава тази нова планета ще послужи като отправна точка за нов кръг от панспермия.

В новата си работа изследователите разработили статистически тест, при който, ако измерим достатъчно свойства на достатъчно планети, тогава можем потенциално да идентифицираме клъстер от близки планети, които споделят подобни характеристики. Тъй като тези планети, всяка от които обикаля около далечна звезда, не биха имали друга причина да бъдат подобни една на друга, този клъстер ще се откроява от всички екзопланети.

Подобно откритие не би било димящ пистолет за идентифициране на живот, но би било основна улика, че нещо странно се случва с тези планети – и че причината може просто да е животът, който се разпространява сред звездите.

ОЩЕ: Никола Тесла смятал, че е получил съобщение от разумни извънземни, и обещавал радиовръзка с Марс

Изследователите признават, че работата им има ограничения. Първо, предполага се, че панспермията е възможна, което е непроверена хипотеза. Второ, тяхната техника работи само ако можем да съберем достатъчно данни за голям брой екзопланети. Но предимството на тяхната техника е, че е „агностична“, което означава, че може да идентифицира потенциален подпис на живот без никакви по-големи предположения за това как работи този живот.

Изследването е публикувано в базата данни за препринт arXiv.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно