Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

3348
Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо
Снимка: Pixabay

Вампирите не обитават само страниците на класическите романи и ни плашат във филмите на ужасите - те се крият и в човешкото тяло. В ново изследване учените са установили, че няколко бактерии, причиняващи животозастрашаващи инфекции на кръвта, навлизат в кръвта ни, защото са привлечени от течността или серума в нея. Това най-вероятно се дължи на факта, че човешката кръв съдържа молекула - аминокиселината L-серин, която бактериите могат да използват като храна. Изследователите, провели проучването, са нарекли това явление „бактериален вампиризъм“, съобщава Live Science.

Учените са се фокусирали върху три вида бактерии, често срещани в човешките черва, които принадлежат към семейство Enterobacteriaceae, наречени Salmonella enterica, Escherichia coli и Citrobacter koseri. Те откриват, че и трите вида проявяват тези вампирски черти, когато са изложени на серум, взет от хора. Известно е, че бактериите са привлечени от L-серин, новите открития обаче показват как тази реакция може да помогне конкретно на болестотворните бактерии да нахлуят в кръвта ни.

Още: Витамините и храните, които разреждат кръвта

Възпалителни заболявания на червата благоприятстват инфекцията

Членовете на семейство Enterobacteriaceae обикновено се свързват с инфекции на кръвообращението, които могат да доведат до сепсис или отравяне на кръвта. Кръвта обикновено е стерилна, което означава, че е свободна от бактерии и други потенциални патогени, така че когато бактериите попаднат в кръвта, това може да бъде голям проблем. Тъй като много от тези бактерии от род Enterobacteriaceae живеят в червата, хората със заболявания, които затрудняват имунната защита на червата, като възпалителни заболявания на червата (IBD), са изложени на особено висок риск от развитие на инфекции на кръвта.

Разработване на нови лекарства

Разкриването на наклонностите на бактерии, които са привлечени от човешката кръв, може да доведе до нови методи за лечение на смъртоносни инфекции на кръвоносната система, твърдят авторите на новото изследване, което е публикувано във вторник (16 април) в списание eLife.

„Научавайки как тези бактерии са способни да откриват източници на кръв, в бъдеще бихме могли да разработим нови лекарства, които да блокират тази способност“, казва Сиена Глен, водещ автор на изследването и докторант в Държавния университет на Вашингтон. Накратко, тези лекарства биха могли да бъдат за бактериалните вампири това, което са чесънът и разпятията за измислените вампири. „Тези лекарства биха могли да подобрят живота и здравето на хората с възпалителни заболявания на червата, които са изложени на висок риск от инфекции на кръвния поток“, казва Глен.

Още: Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Симулационна среда

В своето изследване Глен и колегите й отглеждат S. enterica, E. coli и C. koseri в петриеви панички (контейнерчета с капаци). След това те вкарват човешки серум в тях, симулирайки как тези бактерии могат да бъдат изложени на човешка кръв по време на чревно кървене, например. Бактериите веднага реагират на серума, като плуват към източника му в рамките на по-малко от минута. С помощта на микроскоп с висока разделителна способност екипът открива също, че бактериите Salmonella притежават протеин, който взаимодейства с L-серин в серума. Този белтък, рецептор, наречен Tsr, е открит в цялото семейство Enterobacteriaceae, което предполага, че L-серинът е ключов химикал в кръвта, който тези бактерии усещат.

„Изследването е интересно с това, че категорично установява, че бактериите са привлечени от човешкия серум, най-вероятно поради привличането им към молекулата L-серин, която е доста разпространена в серума“, казва в имейл за Live Science Навиш Уадва, доцент в катедрата по физика и Центъра за механизми на еволюцията Biodesign в Държавния университет на Аризона, който не е участвал в изследването. Занапред би било ценно да се провери дали и как други вещества в кръвта, като захари и малки молекули, могат да привличат бактерии към човешкия серум, казва той. Това би могло да насочи към допълнителни начини за предотвратяване на нахлуването на кръвопийците във вените ни.

*Изследването може да прочетете: тук

Още: Нов клас антибиотици ни спасява от резистентни смъртоносни бактерии

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com