НА ЖИВОВойната в Украйна

Палестинците на протест - искат оставката на президента Махмуд Абас

2031

Стотици палестинци отново излязоха по улиците на Западния бряг, за да поискат оставката на президента Махмуд Абас, след смъртта на активист миналия месец, което протестиращите определят като „убийство“. Роднините на Низар Бана, който почина, след като силите за сигурност нахлуха в дома му и насилствено го арестуваха, съобщава БГНЕС, позовавайки се на „Дойче Веле“.

„Всички ние сме Низар Банат“, скандираха протестиращите, обвинявайки палестинските власти в „корупция“ и „сътрудничество с Израел“. По улиците отново се чуха „Махай се Абас“ и „Хората искат падането на режима“. „Този поход е послание за лоялност към Низар Банат и призив за събуждане на властите, които трябва да изправят пред съда отговорните за смъртта му“, каза Хасан Крейша, бивш ръководител на Палестинския законодателен съвет. И майката на Банат, и много протестиращи носеха портрети на активиста, който навремето изобличаваше предполагаемата корупция на Палестинската власт. Палестинската полиция и силите за сигурност оградиха улиците, водещи до президентския кабинет в Рамала. Междувременно в Хеврон Фатах, неговата партия, свика демонстрация в подкрепа на палестинския лидер.

Припомняме, че смъртта на Банат на 24-ти юни предизвика дни на протести в окупирания Западен бряг и провокира възмущение в международен план. 43-годишният боец се кандидатира като опозиционен кандидат за палестинските парламентарни избори, които трябваше да се проведат през май, но които Абас реши да отложи за неопределено време. Според аутопсията загиналият е получил удари по главата, гърдите, врата, краката и ръцете. Смъртта е настъпила по-малко от час след ареста му.

Специалният пратеник на Организацията на обединените нации (ООН) за Близкия изток Тор Уенсланд заяви, че „извършителите трябва да бъдат изправени пред съда“, а Европейският съюз (ЕС) поиска „пълно, независимо и прозрачно разследване“. Представителството на ООН и ЕС на териториите също предупреди Палестинската национална администрация, че трябва да позволи "свобода на изразяване", след като лоялната на Абас полиция нападна протестиращи, особено жени, последвано от кампания на тормоз в мрежите с публикуване на лични данни от мобилни телефони, които са били откраднати.

Махмуд Абас прекратява всякакви отношения с Израел и САЩ

Палестинският президент Махмуд Абас обяви в събота прекратяването на всички отношения с Израел и САЩ, включително в областта на сигурно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

Световната банка: Отровният...
Коронавирусът по света: Азия...
Нови израелски удари по ивицата...
В Казахстан се оплакват: Спряха...
Силно земетресение разлюля остров...
Турция: Русия и САЩ не успяха да...
СЗО приветства промяната в стратегията...
Туркменската бродерия вече е...
Си даде заявки, че Китай може да...
Експлозия на черноморско пристанище...
Протестиращите в Иран вече се...
Япония, Великобритания и Италия...

Последни новини