Възрастни хора загиват в домовете си в Канада поради липса на климатик

6782
Възрастни хора загиват в домовете си в Канада поради липса на климатик
Снимка: iStock/Guliver

Топлинната вълна, започнала преди седмица, вече е убила поне 500 души в Канада. Въоръжените сили на страната са били в готовност да помогнат за евакуацията на градовете и борбата с повече от 170 горски пожара в западната част на страната, информира БГНЕС, позовавайки се на „Дойче Веле“. Най-малко 177 пожара са били активни в западната провинция Британска Колумбия, от които 76 са станали през последните два дни, съобщават властите. Повечето са причинени от мълния.

"В петък видяхме около 12 000 мълнии", каза Клиф Чапман - директор на оперативната служба на пожарната на Британска Колумбия. Лиза Лапоинт - директор на отдела за екология на Британска Колумбия - регионът, най-засегнат от "топлинния купол" посочи, че броят на внезапните смъртни случаи, регистрирани през последната седмица, вече се увеличава до 719. Лапоинт обясни, че тази цифра е три пъти по-висока от нормалната за този период, така че почти 500 смъртни случая са следствие от топлинната вълна, която е задействала термометрите в провинцията, до невиждани досега цифри, като 49,6 градуса по Целзий във вътрешността на Британска Колумбия.

Разрушителен пожар затри напълно цял град в Канада

Цял град в Канада е напълно унищожен от горски пожар, започнал след като температурите скочиха до 49,5°C - най-голямата горещина, к...

"Смята се за вероятно, че екстремните метеорологични условия, които Британска Колумбия е преживяла през последната седмица, са били важен фактор, допринасящ за увеличаването на броя на смъртните случаи", каза Лапоинт в изявление. Тя добави, че броят ще продължи да се увеличава през следващите дни, тъй като информацията се актуализира, като много от починалите са възрастни хора, които са живели сами в домове без климатик.

За да разбере необичайните и екстремни метеорологични условия, преживени на канадското крайбрежие на Тихия океан през последната седмица, Лапоинт отбеляза, че през последните пет години в провинцията е имало само три смъртни случая, свързани с топлината. Явлението, известно като „топлинен купол“, представлява планина с горещ въздух, „заседнал“ в горните слоеве на атмосферата и е причинил не само стотици смъртни случаи, но и пожари и преливане на реки.

Данните от Службата за горски пожари на Британска Колумбия показват, че през последната седмица е имало 245 пожара, от които 76 са започнали през последните два дни. Почти 70% от пожарите са причинени от мълния, която е намерила идеалните сухи условия за запалване на горски пожари. За 15 часа между сряда и четвъртък са открити 113 000 мълнии в Британска Колумбия. Един от тези пожари е този, който през последните дни е "погълнал" целия малък град Литън, където термометрите са достигнали 49,6 градуса - нов температурен рекорд за всички времена в Канада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка