Пет доказани начина как да почистим загоряла ютия

1055

За да не тичате до магазина за нова, ето прости методи за почистване на ютията. Тези доказани опции ще ви помогнат да почистите ютията от въглеродни отлагания у дома.

Сол

Това е най-популярният народен лек за почистване на желязо.

Метод номер 1: изсипете малко готварска сол върху лист плътна хартия. След това загрейте силно ютията и я прокарайте върху солните кристали, докато загорялото по нея се отдели.

Метод номер 2: поставете шепа сол в двойно сгъната марля или друга мека, пореста кърпа и внимателно избършете загорялото място.

Метод номер 3: Поръсете солени кристали върху замърсената повърхност на ютията и я търкайте енергично с влажна груба кърпа, докато петната изчезнат. След това избършете ютията със суха кърпа.

Разтворът, който ще направи ютията ви като нова само за секунди

Парафинова свещ

Можете да почистите ютията от нагар с обикновена свещ. Увийте парафиновата свещ в дебела памучна кърпа. Изтъркайте горещата ютия.

Свещта ще започне да се топи, така че наклонете работната повърхност на ютията, така че горещата течност да капе върху тавата за отцеждане. Това е особено важно, ако ютията е оборудвана с функция за пара и има дупки. Ако парафинът попадне в тях, той може да изтече и да изцапа нещата ви. След почистване отстранете остатъчната мръсотия и парафин.

Оцет

Оцетът е друг известен начин за почистване на ютията. Напоете памучен тампон или кърпа в оцет и натъркайте зацапаните части на ютията.

За борба със силния нагар на ютията може да се добави амоняк към оцета. Но само студена ютия се почиства с този състав! Ако това не помогне, поставете ютията върху кърпа, напоена с оцет и оставете да престои до сутринта. През това време плаката трябва да омекне и да се отлепи. Избършете го с груба кърпа.

Водороден прекис

Навлажнете парче памук с него и избършете повърхността на ютията. Няма миризма при почистване с пероксид.

В екстремни случаи може да се използва ацетон или лакочистител вместо разтвор на водороден прекис, но внимавайте да не попаднат химикали върху пластмасовите части на уреда.

Трикове за лесно почистване на загоряла ютия

Специален молив

Специален химически молив ще помогне за почистване на ютията от нагара, може би по-добре от други средства.

Необходимо е да включите ютията, да я загреете добре, да я изключите и да разтриете основата с молив. След известно време ще започне химическа реакция и омекотените отлагания могат лесно да бъдат отстранени със суха мека кърпа. Веществата, отделени по време на реакцията, са безопасни за здравето, а неприятната миризма е пара на амоняк. След като устройството се охлади, избършете с влажна кърпа.

Струва си да се отбележи, че много съвременни системи за гладене се продават в комплект със специална незалепваща подложка за ютията. Предназначен е за безопасно гладене на деликатни тъкани като коприна, лен, черни дрехи, тениски с щампи или апликации и др. Плочата е изработена от висококачествена стомана, поради което е надеждна и издръжлива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Чистофайници

Без проветряване! Този трик елиминира...
Слагам това в пералнята и дрехите...
Не сте предполагали, че само със...
Ето какво трябва да направите...
Как да избелите белите тъкани,...
Как да използвате белина в пералнята...
5 безотказни начина за отпушване...
Изсипах това в канала и от тогава...
7 места, които не подозирахте,...
Защо мивката ви мирише лошо и какво...
Научете се да почиствате бързо:...
7 начина за премахване на петна...

Последни новини