Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

72774
Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо
Снимка: iStock

Поддържането на чисти чаршафи не е лесно. Дори и с най-удобните чаршафи, независимо колко често (или, нека бъдем честни - рядко) ги перете, усещането за свежест от сушилнята има тенденция да изчезва след първите няколко нощи.

Още: Грешки при прането, които съсипват спалното бельо

Съществуват общи правила за пране на почти всяка друга част от текстила в дома ви - включително спортните сутиени и дънките, но когато става въпрос за почистване на спално бельо, цари объркване. Колко често трябва да перете чаршафите си?

Кога да сменяте чаршафите си

Като общо правило Триша Роуз, основател на текстилната компания Rough Linen, съветва да перете чаршафите всяка седмица, за да запазите свежия им вид и аромат - независимо дали става въпрос за памучни, копринени или сатенени чаршафи.

"Веднъж седмично е стандарт", казва Роуз. "Голяма част от това зависи от личните предпочитания, но веднага щом чаршафите ви престанат да се усещат свежи, е най-подходящото време да ги изперете."

Д-р Шелби Харис е малко по-консервативна. "Препоръчва се редовно пране или приблизително веднъж на една до две седмици, за да се поддържа чистота и здравословна среда за сън", казва Харис.

Идеална честота на пране за всички видове спално бельо

Долен и горен чаршаф: Веднъж седмично или два пъти седмично

Калъфки за възглавници: Веднъж седмично

Завивки: Веднъж седмично, ако не използвате горен чаршаф. Веднъж месечно, ако използвате.

Одеяло: На всеки 3 месеца.

Подложка за матрак: На всеки 3 до 4 месеца.

Възглавници: На всеки 3 до 4 месеца.

Защо трябва да перете калъфките за възглавници по-често

Според дерматолога д-р Рейчъл Назарян калъфките за възглавници трябва да се почистват по същото време като чаршафите - и поне веднъж седмично. Ако перете чаршафите си два пъти седмично, свалете калъфките за възглавници предварително и ги изперете отделно.

"Когато спим, маслото от косата ни се пренася от калъфката на възглавницата към лицето ни заедно с други масла, бактерии, пот и дори слюнка от устата ни. Натрупването на всички тези неща може да доведе до дразнене на кожата ни, развитие на акне и дори до инфекция", казва Назарян.

За хората, които не мият косата си ежедневно, Назарян казва, че "замърсителите на околната среда, свободните радикали, мръсотията, маслата и продуктите за коса остават върху косата и допринасят за огромния брой елементи, които се пренасят по лицето и тялото ни", което може да доведе до преждевременно стареене на кожата ни.

Фактори, които трябва да се вземат предвид при по-рядко пране

Предложението за седмично или двуседмично миене е до голяма степен ориентировъчно и може да бъде променено, за да отговаря на начина ви на живот. Вижте по-долу други фактори, които трябва да имате предвид, за да ви помогнат да изберете подходящия график за пране във вашето домакинство.

Хигиенни навици

Честотата на пране на чаршафите се влияе от сезона и от вашите нощни навици. Има значение дали вземате душ сутрин или вечер - ако се къпете във вечер, тогава чаршафите ви вероятно са малко по-чисти от тези на човек, който се къпе веднага след събуждане.

Потта също е от значение. "Нивото на потене и това, което носите в леглото, ще повлияе на това колко бързо се замърсява спалното ви бельо", казва Роуз. Ако спите на горещо и не сте инвестирали в комплект охлаждащи чаршафи, вероятно ще се потите повече. В този случай прането веднъж седмично вместо веднъж на две седмици е идеално.

Брой на хората и домашните любимци в леглото

Колко души спят в посоченото легло? "Ако споделяте едно легло, то се износва два пъти повече", казва Роуз. Освен хората, ако вашето любвеобилно куче или котка са чести спътници в съня, техните косми, козина, пърхот, миризма и всякаква мръсотия отвън могат да допринесат за нехигиенични условия за чаршафите. Ако споделяте общо легло, перете чаршафите си по-често от веднъж на две седмици.

Материал на спалното бельо

Обмислете материята, върху която спите. Например памучните и бамбуковите чаршафи се различават по отношение на грижата в сравнение с ленените. Лененото бельо се нуждае от по-рядко пране, отколкото памучното, тъй като издръжливата тъкан отблъсква мръсотията и може да се почиства лесно с изтръскване или с обикновена четка. Ако имате ленени чаршафи, не се потите много и не спите с домашни любимци или деца, можете да се разминете с двуседмична смяна на чаршафите.

Какво се случва, ако не перете редовно чаршафите си?

Отлагането на деня за пране от време на време не е голям проблем, но не бива да превръщате това в редовно явление. Чаршафите, които остават твърде дълго неизпрани, всъщност могат да доведат до различни здравословни проблеми.

Според алерголога и имунолога д-р Пурви Парикх: "Ако не перете редовно чаршафите си, в тях може да се натрупа мръсотия, кожни клетки (с които се хранят акарите), прахови акари и плесени. Това може да доведе до алергии, астма, както и до кожни инфекции и акне." Харис добавя, че това може да доведе дори до нарушения на съня, развитие на гъбички и дори до проблеми с дървеници.

Още: Аромати за спално бельо: Кое ще ви даде максимален релакс?

Въпреки че опасните последици не са често срещани, по-добре е да бъдете предпазливи и да се придържате към честотата на почистването, която работи за вас. "Редовното пране помага за премахването на алергени, микроби и дразнители, като допринася за по-здравословна среда за сън и цялостно благополучие", казва Харис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com