7 места, които повечето хора забравят да разчистят

4168
7 места, които повечето хора забравят да разчистят
Снимка: iStock

Кога за последен път почистихте шкафа с алкохол? Или сортирахте кутията си за бижута? Докато някои места – като претрупаният килер и кухненския плот – бързо ни идват на ум, когато разчистваме, други лесно се забравят.

Още: Вместо пролетно почистване, направете това

От остарелите медийни формати, натрупани в задната част на шкафа (здравей, скривалище за CD-та) до книгите, препълнени от рафтовете, ето седем неща, които почти никой не се сеща да разчисти.

CD, DVD, видео и аудио касети и грамофонни плочи

В зависимост от това в кое десетилетие сте израснали, може да имате колекция от компактдискове или винили. Ако вече не притежавате CD или грамофон - или не сте го чистили от прах от години - вероятно е време да се отървете от това съкровище.

Ако плочите не са надраскани и касетите все още се възпроизвеждат, някои магазини за втора употреба ще ги приемат. Популярни албуми могат да се продадат в сайтове или групи в социалните мрежи.

Книги

За мнозина книгите са много лични вещи. Толкова лично, че дори самото споменаване на разчистване на колекция от книги е достатъчно, за да предизвика емоционална реакция. Но има вероятност много от нас да държат книги, които никога (никога) няма да отворят отново. Стари университетски учебници, ръководства за данъчно облагане преди появата на интернет и това копие на Моби Дик, което обещавате да завършите един ден, изпълват рафтовете.

Погледнете критично и разчистете всичко, което знаете, че никога повече няма да прочетете. Дарете книги, които все още са актуални и в четимо състояние. Остарелите материали, могат да бъдат рециклирани.

Свещи

Ако ви подаряват луксозни свещи на всеки рожден ден и сменяте аромати според сезоните, може да имате повече свещи, отколкото знаете какво да правите. Сортирайте колекцията си, за да намерите свещи с малко останало количество восък и ги изхвърлете.

Шкаф за алкохол

Първо, потърсете бутилки, които може да са се развалили. По принцип кремообразните ликьори издържат по-малко от две години, а отвореният вермут издържа до няколко месеца (проверете сроковете на годност, за да сте сигурни). За устойчиви на съхранение дестилирани алкохолни напитки като водка, ром или текила преценете какво всъщност пиете. Ако има бутилки, които не сте докосвали от много години, помислете дали да не ги дадете на някой, който ще им се наслади.

Кутия за бижута

Въпреки че шкафовете ни за дрехи обикновено са на върха на задачите ни за организиране, ние често забравяме за бижута и други аксесоари.

Сортирайте колекцията си, за да намерите такива, които вече не носите. Уверете се, че наследствените вещи, които искате да предадете, са правилно съхранявани и защитени, а излезлите от мода бижута могат да бъдат дарени или продадени.

Стари технически устройства

Може би в същия шкаф с тези събиращи прах DVD дискове ще намерите стари телефони, видеокамери и фотоапарати и огромен лаптоп, който изглежда елегантен като телефонен указател. Част от проблема с изхвърлянето на тези остарели технически устройства е да знаете какво да правите с тях.

Още: Защо трупаме вещи и как да се справим с това?

Тоалетни принадлежности в размер за пътуване и козметични мостри

Независимо дали са събрани от хотелски престои или чрез обикаляне на щандовете за козметика в търговския център, лесно е да натрупате голяма колекция от малки тоалетни принадлежности. Преценете какво да запазите, рециклирате или дарите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com