НА ЖИВОВойната в Украйна

Помощта на САЩ за енергийната инфраструктура на Украйна ще е $53 млн.

1479

Съединените щати ще предоставят 53 милиона долара в подкрепа на енергийната инфраструктура на Украйна, която е изправена пред множество атаки от страна на Русия.

Финансирането е за "придобиване на критично оборудване за електропреносната мрежа", което "ще бъде бързо доставено на Украйна по спешност, за да помогне на украинците да издържат през зимата", се казва в съобщение на Държавния департамент на САЩ, цитирано от CNN.

"Този пакет доставки ще включва разпределителни трансформатори, прекъсвачи, ограничители на пренапрежението, разединители, превозни средства и друго ключово оборудване", пише още в изявлението.

Финансирането допълва съществуващата спешна подкрепа за енергийния сектор от страна на САЩ в размер на 55 млн. долара. То беше обявено от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на срещата на Г7+ във вторник, която се проведе в рамките на срещата на външните министри на НАТО в Букурещ.

Представители на САЩ и Европа категорично осъдиха ударите на Русия по украинското цивилно население и инфраструктура, като обвиниха Москва, че умишлено нанася удари по енергийната мрежа на Украйна, за да остави хората без електричество и отопление. Това според тях е акт, който би бил равносилен на военно престъпление.

ОЩЕ: Кличко призова жителите на Киев да се подготвят за прекъсвания на тока до пролетта

Г-7: Руските атаки по украинската инфраструктура са военно престъпление

Руските ракетни удари по енергийната инфраструктура в Украйна представляват "военно престъпление". Това заяви германският министър на п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Арнолд Шварценегер блъсна велосипедистка...
ООН: 200 милиона жени и момичета...
Американците избират кредитни...
General Dynamics ще прави танкове...
Кристалина Георгиева разказа...
Дерайлира товарен влак с 50 цистерни,...
Американците свалиха китайския...
Блинкен разкритикува Китай заради...
Втори китайски шпионски балон...
Как се губят 50 милиарда долара...
За пръв път: Конфискуваните активи...
Бил Гейтс: Предпочитам да плащам...

Последни новини