9 НАЧИНА да останете във форма по време на празниците

987
9 НАЧИНА да останете във форма по време на празниците
Снимка: iStock

Може би всички сме съгласни, че по време на празниците е трудно да не качим някое кило отгоре. Поддържането на натоварените празнични графици, изпълнени с пазаруване, планиране, пътуване и посещение на приятели с безкрайно количество изкусителни маси, може лесно да наруши нормалния ни режим на хранене и тренировки. Ако обичате да си похапвате, празниците вероятно не са най-подходящото време да си поставяте агресивни цели за отслабване. Но вече няма причина да не се наслаждавате на храната. Ето някои трикове и съвети, които могат да ви помогнат да останете във форма, активни и здрави през празниците!

Какво се прави на Бъдни вечер, за да бъде КЪСМЕТЪТ с вас?

1. ОПИТАЙТЕ СЕ ДА ПОДДЪРЖАТЕ ТЕГЛОТО СИ, ВМЕСТО ДА ОТСЛАБВАТЕ

Ранното възпиране на лошите хранителни навици може да ни постави в много по-добра позиция да започнем да изпълняваме здравословните новогодишни решения. Всеки обича да похапва от домашно приготвените курабийки по Коледа. Наличието на най-различни видове сладки, докато се въртят коледните филми по всички канали, може да се окаже изкушение, на което да не можете да устоите. Вместо да се храните така, сякаш всяко хранене е последното ви, стремете се да поддържате теглото си, като избирате повече протеини и зеленчуци, и по-малко празнични лакомства в умерени количества. 

2. ХРАНЕТЕ СЕ ПРЕДИ ДА НАПУСНЕТЕ ДОМА ВИ

Повечето празнични сбирки, колкото и да са прекрасни, невинаги разполагат с най-здравословните варианти за храна. Опитайте да се храните с по-здравословни храни у дома, преди да напуснете за гостито. Дори едно протеиново барче може да ограничи апетита, да ви накара да се чувствате сити и да ви предпази от преяждане.

3. НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ХРАНЕНИЯ

Пропускането на хранене в по-ранните часове на деня, за да можете да изядете повече от прясната и топла храна за вечеря, може да изглежда добре на хартия. Преяждането освен, че не води до нищо хубаво, вечерното похапване и заседяване на масата бързо ще добави някой килограм на кантара. Важно е да се храните редовно и в умерени количества.

Три постни ястия и питка за Бъдни вечер

4. СЛЕДЕТЕ КАКВО КОНСУМИРАТЕ

Предполагането на хранителната стойност на любимите ви празнични похапвания е рецепта за провал. Особено ако не готвите вие. Невежеството е блаженство, докато изведнъж последното копче на панталоните ви не иска да се закочае. Получаването на обща представа за хранителната стойност на любимите ви ястия и закуски може да ви даде възможност да направите по-добър избор на храна и да контролирате порциите си. Един прост и ефективен начин да направите това е като изтеглите приложение за хранене. Те ви позволяват да си водите текуща справка за хранителната информация на това, което ядете всеки ден. Те могат също така да ви помогнат да контролирате избора си в зависимост от това дали искате да поддържате или да сваляте килограми. Най-полезното е, че те могат да ви покажат колко бързо може да се натрупат нездравословни хранителни избори. Понякога само няколко хапки са всичко, от което се нуждаете.

5. ПИЙТЕ АЛКОХОЛ В УМЕРЕНИ КОЛИЧЕСТВА

Празниците са време за пиене и веселие. Но освен обичайната чаша вино или бира, има най-различни празнични напитки, които може да видите по коледните базари. Обикновено те са пълни със захар и наистина съдържат сериозни калории, като същевременно причиняват подуване на корема и увеличаване на теглото. Празниците идват само веднъж в годината, така че трябва да им се наслаждавате. Но внимавайте колко пиете.

10-те български гозби, без които не можем

6. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА ОСТАНЕТЕ ХИДРАТИРАНИ

Здравните експерти препоръчват всеки ден да пиете по литър вода. А проучване установи, че пиенето на вода преди хранене може да бъде ефективно средство, което да ви помогне да поддържате и дори да намалите теглото си. А точно по това време на годината всяка помощ, която можем да получим, е от полза. Освен това, ако пиете алкохол, е важно да го съчетавате с чаша вода на всяка чаша, за да останете хидратирани и да предотвратите симптомите на махмурлука.

7. ПОСТАВЕТЕ СИ ЦЕЛИ ЗА ТРЕНИРОВКА

Няма смисъл да чакате до новата година, за да започнете фитнес целите си. Дори и да се окаже трудно да се въздържате от всички празнични лакомства, придържането към фитнес рутината може да ви помогне да изгорите допълнителни калории, докато изграждате сила и издръжливост. Освен това може да ви помогне да се освободите от стреса. Често пътуванията и допълнителните задължения лесно могат да ни накарат да пренебрегнем упражненията. Намалените часове на дневна светлина също не улесняват работата. Затове е важно да се подготвим с график за физическа активност. Изследванията показват, че когнитивният процес на записване на целите ефективно ги запечатва в мозъка. Това означава, че ще бъдете по-решителни да се придържате към тренировките си.

Как да приготвите най-крехкото агнешко за празниците

8. ОПИТАЙТЕ ЗАБАВНИ СЕЗОННИ ДЕЙНОСТИ КАТО КЪНКИ НА ЛЕД

Да останете активни, дори през зимата, не винаги означава да посещавате фитнес залата. От големите градове до малките населени места има много възможности, които да ви помогнат да останете активни по време на празника. За да се потопите в духа на сезона, опитайте да се пързаляте с кънки на лед, при което могат да се изгорят до 500 калории на час. Можете да отидете на ски с приятели или да се спускате с шейни с децата ви.

9. РАЗХОДЕТЕ СЕ НАВЪН И СЕ НАСЛАДЕТЕ НА ПРАЗНИЧНОТО ВЕЛИКОЛЕПИЕ

Освен коледните базари и приказните гледки, които създава снежната покривка, проучване разкрива, че за да запазите теглото си, правенето на 10 000 крачки на ден може да бъде също толкова ефективно, колкото и провеждането на пет 30-минутни тренировки всяка седмица. Освен това студеното време може да ни помогне да изгорим повече калории, отколкото при същата разходка, която правим през пролетта.

6 начина да създадете магични моменти тази Коледа

ХОДЕНЕТО МОЖЕ СЪЩО ТАКА ДА:

  • Облекчи стреса
  • Повиши настроението
  • Повиши имунитета
  • Подобри съня
  • Подобри здравето на сърдечно-съдовата система
  • Балансира кръвната захар

Можете да си купите и обикновен крачкомер и да следите крачките си от вкъщи. Важно е да не забравяме да се движим и да следим какво, и как консумираме. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотоврение за 18 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Всичко, което трябва да знаете за православната молитва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com