НА ЖИВОВойната в Украйна

Разкриха безпрецедентна кражба на петрол в Нигерия, продължавала 9 години

1743

Длъжностни лица в Нигерия откриха незаконна свързваща линия към един от нейните големи терминали за износ на петрол към морето, която е работила незабелязано в продължение на девет години, каза ръководителят на държавната петролна компания на страната NNPC LTD, предава Reuters.

Връзката, която е с дължина 4 километра, от експортния терминал Форкадос, който обикновено изнася около 250 000 барела петрол на ден, е била открита по време на дейности по ограничаване на кражбите през последните шест седмици, посочва изпълнителният директор на NNPC Меле Киари пред парламентарна комисия.

„Кражбите на петрол в страната продължават повече от 22 години, но размерите и темповете, които придобиха в последно време, са безпрецедентни.”, казва той, става ясно от аудиозапис, разгледан от Reuters.

Крадците често се насочват до наземни тръбопроводи, за да източат петрол незабелязано, докато продължават да работят, но незаконна линия в океана е много необичайна и предполага по-сложна операция за кражба.

SPDC, операторът на Форкадос, който е местно дъщерно дружество на Shell, не е отговорил на молбата на информационната агенция за коментар.

Нигерия, обикновено най-големият износител на петрол в Африка, е загубила потенциални приходи от около 600 000 барела петрол на ден, казва Киари.

Нигерийският износ на суров петрол падна под 1 млн. барела на ден през август за първи път от 1990 година.

Още: Защо Китай купува Африка?

ЕС търси повече доставки на природен газ от Нигерия

Европейският съюз, който се стреми да намали зависимостта си от Русия, изрази желание да увеличи доставките на природен газ от Нигерия,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Африка

Масови протести в Мароко срещу...
Пригожин със сълзлива история...
Четирима убити след нападение...
Тоталната война срещу "Ал Шабаб"...
Смъртни присъди на 49 алжирци...
Най-малко 10 ранени при експлозия...
Десетки загинали при катастрофа...
Тежка автобусна катастрофа в...
Хиляди норки плъзнаха в Северозападно...
Иран се е опитал да убие или отвлече...
Трима български моряци са задържани...
Започва ваксинационна кампания...

Последни новини