НА ЖИВОВойната в Украйна

САЩ: Помагаме на засегнатите от земетресението в Сирия

1404

Съединените щати заявиха, че работят с партньори за оказване на помощ след земетресението в Сирия, въпреки че не признават правителството в Дамаск, след като изпратиха два спасителни екипа в съседна Турция.

Стивън Алън, който ръководи реакцията на място за Американската агенция за международно развитие, заяви, че USAID пренасочва помощта, която вече е предоставена за подпомагане на пострадалите от войната сирийци. "В момента в Северозападна Сирия се осъществява цялата гама от хуманитарни мерки", каза той пред репортери, цитиран от БГНЕС. 

Помощта на САЩ в Сирия подпомага на спасителните дейности и други неотложни нужди, включително осигуряване на подслон и храна, каза Алън. Той отказа да назове имената на неправителствените групи, които работят със САЩ, позовавайки се на оперативната сигурност. Алън обаче отбеляза, че по-голямата част от разрушенията, причинени от земетресението в неделя в Сирия, са в райони извън контрола на президента Башар Асад, който си върна по-голямата част от страната след близо 12 години брутална война.

Ужасът след земетресението: В Сирия жена роди под развалините, само бебето е спасено (ВИДЕО)

Съединените щати, които търсят отговорност за злоупотребите, отказаха нормализиране на отношенията, включително и пряка помощ за възстановяване с Асад, който възстановява връзките си с други арабски държави, както и с Турция. Съединените щати обявиха, че изпращат два спасителни екипа в съюзника на НАТО Турция. Алън заяви, че екипите ще пристигнат в сряда сутринта и ще се отправят към град Адияман, където досега усилията за издирване са били ограничени.

Екипите, които идват с два транспортни самолета С-130, водят 158 души персонал, 12 кучета и 77 тона специализирано оборудване, каза той. "Това, върху което сме съсредоточени в момента в Турция, е да изпратим тези екипи и да спасяваме човешки животи", заяви Алън от Анкара. "Ако те се нуждаят от допълнителна помощ, когато става въпрос за населението, което може да е без жилища или да се нуждае от незабавна помощ, ние със сигурност сме готови да я предоставим", каза той. Според официални лица и медици земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер до момента е отнело живота на повече от 7 100 души в двете страни.

Защо земетресението в Турция и Сирия е толкова опустошително

Двете тектонски плочи, Анадолската и Арабската, които се разминават на това място с по около два сантиметра годишно, са причинили после...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Байдън: Банковата криза все още...
Байдън: Израел не може да продължава...
Украйна промени стратегиите...
Заради отказа на Москва от "Нов...
Ричард Гиър призова американските...
Goldman Sachs: Заради изкуствения...
Над 30 жертви след пожар в център...
САЩ отнеха статута на развиваща...
Байдън забрани използването...
Шест души са убити в училище в САЩ...
САЩ: Няма признаци Русия да е преместила...
28-годишна разстреля три деца...

Последни новини