Талибаните връщат екзекуциите и рязането на ръце

5609
Талибаните връщат екзекуциите и рязането на ръце
Снимка: YouTube - Al Jazeera English/ Screenshot

Един от основателите на талибаните и главен изпълнител на строгото тълкуване на ислямския закон в предишното им управление на Афганистан, заяви, че движението ще поеме по „твърдата линия отново да извършва екзекуции и ампутации на ръце, макар и може би не публично“, съобщи „Гардиън“.

Нурудин Тураби осъди възмущението от екзекуциите на талибаните в миналото, които понякога се случваха пред тълпи на стадион, и предупреди света да не се намесва в новото управление на Афганистан.

„Всички ни критикуваха за наказанията на стадиона, но ние никога не сме казвали нищо за техните закони и техните наказания“, каза Тураби. „Никой няма да ни казва какви трябва да бъдат нашите закони. Ще следваме исляма и ще провеждаме законите си според Корана."

Откакто талибаните превзеха Кабул на 15 август и завзеха контрола над страната, афганистанците и светът наблюдаваха дали ще възстановят отново суровото си управление от края на 90-те години. Коментарите на Тураби дават доказателство за това, че лидерите на групата остават вкоренени в дълбоко консервативен, твърд мироглед, дории да приемат технологични промени, като видео и мобилни телефони.

Тураби, сега в началото на 60-те си години, беше министър на правосъдието и ръководител на т. н. Министерство за разпространение на добродетелите и предотвратяване на порока, по време на предишното управление на талибаните. По негово време светът осъди наказания на талибаните, провеждащи се на спортния стадион в Кабул или на територията на голямата джамия „Ид Гах“, често посещавана от стотици афганистански мъже. Екзекуциите на осъдени убийци обикновено се извършваха с един изстрел в главата, извършен от семейството на жертвата, което е имало възможност да избира да приеме „кръвнина“ и да остави виновника да живее. За осъдените крадци наказанието беше ампутация на ръка. На осъдените за голям грабеж бяха ампутирани ръка и крак. Съдебните процеси и присъдите рядко бяха публични и съдебната система беше в полза на ислямските духовници, чиито познания в областта на правото бяха ограничени до религиозни предписания.

Тураби каза, че този път съдии - включително жени - ще решават дела, но основата на афганистанските закони ще бъде Коранът. Той каза още, че ще бъдат възобновени старите наказания.

„Рязането на ръцете е много необходимо за сигурността“, каза той, подчертавайки, че има възпиращ ефект. По думите му кабинетът проучва дали да изпълнява публично наказанията и дали ще „разработва политика за това“.

Бойците възобновиха наказанието, което обикновено използваха в миналото - публично опозоряване на мъже, обвинени в кражби на дребно. Най-малко два пъти в Кабул през изминалата седмица мъже, обвинени в дребна кражба, бяха натъпкани в задната част на пикап, с вързани ръце, и бяха разкарвани наоколо, за да бъдат унизени. В друг случай лицата им бяха изрисувани, за да бъдат идентифицирани като крадци. При един от случаите остарял хляб беше окачен на врата им или пъхнат в устата.

Носещ бял тюрбан и с гъста, разрошена бяла брада, набитият Тураби накуцва леко върху изкуствения си крак. Той е загубил крак и едно око по време на битки със съветските войски през 80-те години.

При новото талибанско правителство той отговаря за затворите. Тураби е сред редицата талибански лидери, включително членове на изцяло мъжкия временен кабинет, които са в списъка на ООН за санкции.

По време на предишното управление на талибаните той беше един от най-свирепите и безкомпромисни служители на групата. Когато талибаните поеха властта през 1996 г., едно от първите му действия беше да изкрещи на журналистка да напусне стая с мъже, а след това да нанесе силен шамар по лицето на мъж, противопоставил се на ситуацията.

Тураби беше известен с това, че изтръгваше музикални касети от автомобили, окачвайки стотици метри ленти от унищожени касети по дървета и указателни табели. Той поиска мъжете да носят тюрбани във всички държавни служби, а неговите слуги рутинно биеха мъже, чиято брада е подстригана. Спортът беше забранен и легионът на сподвижниците на Тураби принуди мъжете да се молят в джамията пет пъти на ден.

„Ние сме различни от миналото“, казва обаче днес той.

Според него сега талибаните ще позволят телевизия, мобилни телефони, снимки и видеа „защото това е необходимост за хората и ние сме сериозни по въпроса“.

Талибаните създадоха специална комисия по сигурност

Радикалното талибанско движение, завзело властта в Афганистан, създаде специална комисия, която да гарантира сигурността в Кабул, ...

Той предложи талибаните да гледат на медиите като на начин да разпространят посланието си.

„Сега знаем, че вместо да стигнем само до стотици, можем да стигнем до милиони“, каза той.

Тураби добави, че ако наказанията бъдат публично оповестени, тогава на хората може да бъде позволено да снимат видео или да правят снимки, за да разпространят възпиращия ефект.

Въпреки че жителите на Кабул изразяват страх от новите си талибански управници, някои признават с неохота, че столицата е станала по-сигурна само през последния месец.

„Не е хубаво да виждаш тези хора да бъдат осмивани публично, но това спира престъпниците, защото когато хората го видят, си мислят: „не искам това да съм аз“, казва Амаан, собственик на магазин в центъра на Кабул.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com