Top 10 на фитнес 2020 годината на Actualno

5190
Top 10 на фитнес 2020 годината на Actualno
Снимка: Bestefficient

Това е топ 10 на Bestefficient публикациите през 2020-та с автор фитнес треньора Стефан Терзийски с най-важните принципи, поуки и тук–там смешки, поднесени накуп като подаръци под елхата.

По традиция започваме с най-същественото, макар че класацията по-долу се движи по очаквания възходящ ред от 10-та към 1-ва позиция: Залите са затворени, но това не означава, че трябва да спрем със спорта!

10. "За да е ясно, ако искате да имате стеганато тяло, сила и енергия - трябва да освободите достатъчно от времето си, за да го превърнете в реалност. Има огромна разлика между това да искаш нещо и да го постигнеш. Нужна е проактивност."

▶ Започваме Топ 10 с една от най-четените теми в раздел "Подход и мотивация"

Още на https://bestefficient.com/…/ostani-postoyanen-v-trenirovki…/

9. През 2020-та фитнес залите бяха затворени в цяла 1/4 от годината! Наложи да се адаптираме – ключово умение за постигане на успех, каквото и да сте си наумили - и да потренираме вкъщи и/или навън.

Показах четири от най-популярните видове упражнения: „кофички“, упражнения за корем, набирания и лицеви опори и как да адаптирате натоварването в случай, че сте начинаещи.

Определено много харесахте „кофичките“, но многократно изразихте интерес към темата за „плочките“, затова тук в класацията влиза видеото с упражненията за корем:

8. HIIT тренировките, т.е. „високоинтензивните интервални тренировки“ - заляха света още преди няколко години и България не прави изключение.

Забележително е, че те все още са едно от най-предпочитаните групови тренировки (колкото и провокативно да звучи това словосъчетание в контекста на отминаващата година).

Ето защо на www.bestefficeint.com/bg  споделих по-подробно за опита си с тях и прогреса, който успях да постигна с някои трениращи, въпреки затварянето още на пролет: https://bestefficient.com/bg/hiit-visokointenzivna-trenirovka/

7. Спортът при децата, храненето на децата - теми, които наистина си струва да се коментират и повтарят отново и отново, докато не спрат да бъдат в повече в програмата, а нещо съвсем регулярно.

➡️Ето защо с радост приех да пиша по темата „Спорт за малки и пораснали деца“, можете да намерите текста на

https://www.actualno.com/athome-sport/sport-za-malki-i-porasnali-deca-news_1467114.html

6. Масовите заблуди за тренировките с тежести могат да бъдат толкова далеч от истината, че вероятността тази нощ Крис Хемсуърт да влезе през прозореца, яхнал бял кон, и да ви остави бяла роза до възглавницата, е значително по-голяма.

Това е вечният стереотип как тренировката с тежести ще увеличи обема на мускулите на дамите до неузнаваеми размери! 👀

Не знам дали успях да развенчая този мит, но ако искате да хвърлите едно око на моя "научен труд" – той е тук: https://bestefficient.com/bg/trenirovka-s-tejesti-za-jeni/

5. И понеже през тази година имаше много височини за изкачване, се наложи да се учим как се бяга срещу наклон.

Надявам се това да ни помогне и през следващата и по-леко да усещаме неравностите и по-малко да ни боли от тях! Ето едно от най-гледаните видеа в YouTube канала на Bestefficient:

4. „Когато се уморите, научете се да си почивате, а не да се отказвате“

Освен това ценно житейско мото, текстът дава и много практически насоки, за това как можем да подобрим своето бягане без това да ни коства цяло състояние или пилеем време в погрешни стратегии. Можете да намерите текста на статията тук: https://bestefficient.com/bg/koga-e-nay-dobre-da-byagam/ 

Бягането беше доминираща тема през целия август, когато осъществихме първото съвместно предизвикателство на Bestefficient и Актуално ВКЪЩИ и постигнахме някои наистина забележителни неща:

 

13 жени и 9 мъже изминаха една Велика китайска стена разстояние за месец в първото Предизвикателство на Actualno ВКЪЩИ

3. „Да се носиш с лодка над водата, заобиколен от красотата на природата, докато в далечината се виждат побелелите склонове на Витоша, и да си само на 15 мин от центъра на София... Безценно!

Това може би не е точно първото усещане, което очакваш от гребането с каяк, но има момент, в които осъзнаваш, че с него си успял да избягаш от всичко…

Този текст е малко по-различен: поканих да ми гостува един уважавен от мен професионалист, треньорката на спортен клуб „Спорт за теб и мен“Красимира Стойчева, за да ни разкаже повече за прекрасния спорт гребане.

2. Когато чуете силова тренировка сигурно се сещате за някой, който е изключително отдаден на своя тренировъчен и хранителен режим или за човек, който се занимава активно и целенасочено със спорт.

Да, така е, но истината е, че всеки може в по-голяма или по-малка степен да се възползва от предимствата и ползите от силовата тренировка. Можете да научите как тук: https://bestefficient.com/…/silova-trenirovka-polzi-nedost…/

1.Тренирайте, тренирайте и пак тренирайте!

Маратонът BESTEFFICIENT Challenge: Хората, фактите и историята, която написаха те

13 жени и 9 мъже изминаха една Велика китайска стена разстояние за месец в първото Предизвикателство на Actualno ВКЪЩИ Имам толков...

Продължавам да си мисля, че статията за „Тренировките със собствено тегло“, която надхвърли 18 000 прочитания и така стана безспорен ваш фаворит за тази година, предизвика вашия интерес не толкова, защото ви показа как да правите „мускули без тежести“, а защото ви каза някои универсално вярни неща. За фитнеса и за живота по принцип.

За финал в минутка: Като треньор аз имам нуждата не просто да бъда полезен, а да успявам да създам най-добрия тренировъчен ритъм - тежести, почивки, внимание, търпение, доверие у всеки един, така че в крайна сметка заедно да успеем да извадим най-доброто, на което всеки е способен и в същото време да не губи баланс. Това е и причината да създам Bestefficient.

Казано е: животът е като карането на колело - не трябва да спираш, за да не изгубиш баланс! Тази година ни поднесе много спирачки от всякакво естество. Надявам се скоро отново да сме заедно - здрави, активни и без маски. Дотогава бъдете най-доброто от себе си!

Стефан Терзийски, фитнес експерт и основател на Bestefficient ™

За мен Google знае: Магистърска степен "Фитнес, Спорт, Здраве" Диететика - специализация във Франция
Кондиционна тренировка на професионални спортисти в Париж
Онлайн тренировки и консултиране – http://bestefficient.com/bg

Ти трябва да знаеш: Обичам професията си и за мен всеки човек,
който избере да работи с мен и всеки случай е специален :)

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com