Предизвикателно е да не губиш вяра, когато храмът се руши от тези, които са призвани да го пазят

2832
Предизвикателно е да не губиш вяра, когато храмът се руши от тези, които са призвани да го пазят
Снимка: Bestefficient

Представяме ви участниците в Bestefficient Challenge 2021 на Actualno ВКЪЩИ с интервюта тип „Лексикон“, без редакция, филтри или глас зад кадър, защото така е най-истинско и безпристрастно. По азбучен ред, трета е Райна.

1. Кога е рожденият ти ден и коя зодия си? 😊

Твърдят, че съм се родила в понеделник през май. Повечето читатели вече знаят каква зодия съм, а не какво пише за народа в чл.1, ал. 2 от Конституцията. За останалите ще оставя да отгатнат, ако е важно.

2. Изброй три свои силни качества, два недостатъка и едно смешно нещо – за себе си.

С практики за развиване на осъзнатостта се стремя да укротя прекомерното мислене и импулсите на егото. Иначе всяко нещо може от недостатък да се превърне в качество и накрая да се окаже смешно или тъжно в рамките 2 минути.

3. Каква е професията ти и кое е най-голямото предизвикателство в професионален план?

В залата към Руската църква на бул. Цар Освободител от дете пускам листчета с искания за световен мир. Впоследствие станах юрист.

Предизвикателство е да работиш в условията на правен нихилизъм. Как може с мирни средства никога повече да няма световни войни, геноцид, разстрели на мирно протестиращи, а „големите риби“ да плуват в местата за лишаване от свобода? Това е задача с повишена трудност. Ако конституционализмът бе широко възприет в региона, ако международното право се спазваше, нямаше сега, всяка минута от глад да умира по едно дете на възраст под 10 г. в Йемен. Предизвикателно е да не губиш вяра,  дори когато храмът се руши от тези, които са призвани да го пазят.

 

4. Първият ти сблъсък със спорта или двигателна активност въобще – какво си спомняш?

Плуване. Първият ми сблъсък бе, когато скочих със засилка без да мога да плувам и майка ми ме издърпа за косата. Спомените са свързани с излизане отвъд шамандурите със семейството. Помня колко страшен изглеждаше трамплинът в залата на ЦСКА, която сега се разпада. Как баба, чието име нося, ме водеше да плувам в сградата на БСФС.

5. Най-вълнуващото ти изживяване/ пътуване?

Това към себе си, но все не намирам време да си направя селфи в такива моменти.

6. Кое е най-голямото предизвикателство, през което си минал/а в живота си в личен план?

Прошката за големи неща и способността след като отмине страшното или пък напротив – дойде, да си дам време и на себе си за уязвимост, за неправилност и за сълзи.

7. Като зрител/почитател – кои спортове ти харесват, имаш ли спортисти, които харесваш много?

Трудно мога да приема за идол един човек, колкото и добър като личност и спортист да е. Харесвам Шампионската лига като първенство. Като дете много харесвах NBA. През 2016 г., когато за пръв път успях да гледам мач на Националната баскетболна лига на живо, много се чудех дали да викам за отбора на щата на съпруга ми или за Los Angeles Lakers. Разбира се, много се радвам за успехите на всички наши спортисти. Имаме много поводи за гордост като българи.

8. Как си с авторитетите – как се отнасяш към тях? Личност, от която искрено се възхищаваш (и/или цитат от него/нея)? Отборен играч или индивидуалист си?

Винаги, когато се възхищавам, съм искрена. На твърде много личности се възхищавам за различни неща.

 

Пруст е измислил лексиконите и това тук е лексикон. Ако беше жив, щях да го поздравя за идеята  и да му покажа, че е стигнал до Bestefficient Challenge 2021.

 

Харесва ми мисълта на Ларошфуко за любовта и липсата като огън и вятър: „При раздяла силната любов само става по-силна, а слабата като свещ угасва и на най-лекия вятър“.

Преди години ми бе близък призивът на Албер Камю: „Не ходи след мен - може да не те водя. Не ходи пред мен - може да не те последвам. Бъди до мен и бъди мой приятел.“ Това важи и за мен като „играч“.

 

9. Най-големият ти провал и/или грешка?

Най-големият ми провал тепърва предстои. Да не ставаме фаталисти.

10. Най-големият ти успех/ постижение дотук?

Това е последният ми въпрос. Попълних лексикона.

11. Ти лично как градираш като важност за себе си движението  и какъв тип физическо натоварване харесваш?

Движението е живот. Дори, когато само дишаш, се движиш. Стига да не е по лош повод, всяко физическо натоварване обикновено носи здраве и добро самочувствие, а когато е труд - и реални плодове.

12.  Защо се включи в предизвикателството – имаш лични цели, които преследваш, искаш да дадеш пример, „за отбора“ – не можа да откажеш или друго?

За мен беше чест, че треньор като Стеф ме покани. Явно е видял астралния булдог, който стига да го насочиш в правилната посока, няма да те подведе. Близката ми лична цел са обърнатите пози в йога, превенция на безалтернативност на оперативна намеса и мотивация на други като мен.

13.  Какво те провокира/ мотивира? И как изглежда идеалното, съвършено завършено състояние, при повече нищо няма да искаш? А какво искаш всъщност?

Нуждата да се развиваш, да растеш и способността да си доволен, щастлив всякога, тук и сега, могат да бъдат изродени в крайност - или неспирно неприемане на себе си и усещане за постоянна недостатъчност, или пълна летаргия, липса на каквато и да е мотивация за развитие, за излизане извън зоната на удобството в търсене на своя потенциал.

Всички ние сме божествени творения и съвършени именно с различията си природни чудеса. В природата обаче това, което спре да се развива, умира. Зависи кое поставяме най-високо- краката или душата.

 

Първото спортно предизвикателство на Actualno.com с Bestefficient през август 2020 г. имаше за цел да подтикне към повече активност в търсене на своето „вкъщи“, чрез пробягване на дистанцията на един класически маратон от 42 км и 195 м в рамките на четири седмици.

По подобен начин идеята на BestefficientChallenge 2021 @ Actualno ВКЪЩИ този май и юни е да провокира интерес към по-активен начин на живот, да даде максимално полезна информация и да увлече повече хора към изграждане на здравословни навици. Надяваме се пак да постигнем това с примера на участниците в "Предизвикателството".

Финалът е на „Джулай морнинг“!

Следете ни на https://www.facebook.com/actualno.at.home, както и на https://www.facebook.com/bestefficient/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СПОРТ И ЗДРАВЕ - #ВКЪЩИ:

Дом на колела: Българско семейство осъществява мечтата си да живее в уютна каравана

Фитнесът – навикът да ти е добре

Идеалното е, когато човек съумее да запази стремежа без да губи здравето си – психически и всякак

Движението трябва да е огромна част от ежедневието, към което се стремя сега

Не може да си гад с околните и да искаш да ти се случват хубави неща. Не работи така Вселената.

За промяната, постоянството, прогреса и пречките по пътя (ВИДЕО)

Денят на пулмоналната хипертония вдъхновява спортни ентусиасти да дишат активно за тези, които не могат

Най-активната рубрика на Актуално и фитнес треньорът Bestefficient ви предизвикват пак

3 предимства на CrossFit и някои съображения плюс БОНУС - Речник на атлета

За CrossFit - с включена бонус тренировка за начинаещи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com