Маратонът BESTEFFICIENT Challenge: Хората, фактите и историята, която написаха те

4676
Маратонът BESTEFFICIENT Challenge: Хората, фактите и историята, която написаха те
Снимка: Стефан Терзийски

13 жени и 9 мъже изминаха една Велика китайска стена разстояние за месец в първото Предизвикателство на Actualno ВКЪЩИ

Имам толкова данни, че ще ми трябва инженер от SpaceX, учителките ми по физика и математика от 10 клас и главен инспектор в НАП, за да обработя всички, но ще започна с нещото, заради което се заехме да организираме този маратон, а именно да провокираме хората да бъдат по-активни, дори в „напрегнатото си ежедневие“ на този осеян с отпуски сезон.

Предложих да бъде във формат от един месец, защото по-къс интервал не би представлявал предизвикателство за волята и характера на участниците, нито би имал позитивен краен ефект върху тях.

Рискувахме по-дългият интервал да „прегори“ някои и да убие ентусиазма у други. Истината е, че годините опит са ми показали, че за да бъде ефективен дразнителят, той трябва да е извън зоната на комфорт, но в рамките на възможностите на хората, за да предизвика първите и да надгради и развие вторите.

Сложих една уловка - дистанцията на маратона, която изигра ролята на естествен мотиватор и имахме на лице цял екип от нахъсани бегачи.

Е, подразнихме лъва! Вижте какво се случи!

22 – броя на участниците, които се включиха. Съжалявам, че не успяхме да включим всички желаещи, но въпреки това значително надскочихме първоначално планирания формат.

13 – броя на дамите, а 9 беше броя на господата

0 - Нито един от тях не се отказа по време на надпреварата

 

Дистанцията в началото и края на състезанието.

  • В първата седмица участниците преминаха общо 1 394 км, а в последната това число достигна 1 991 км, което е с цели 40% ръст на постиженията.
  • Километрите средно на човек в края са 90,5 км на седмица или средно 13 км на ден.

За сравнение 70% от живеещите в София карат автомобила си на по-късо разстояние.

Километри преди и по време на маратона

  • Събирателно дистанцията на всички участници е равна на 6 592 км или иначе казано дължината на Китайската стена!
  • Или повече от разстоянието от източното до западното крайбрежие на САЩ.
  • Или от София до Мадрид и обратно, или до Дъблин, или до Единбург и назад!
  • А в права линия: почти колкото е от Лондон до Ню Йорк.

Километрите и здравето ви:

  • 9 човека индикираха намаляване на теглото си, а някои – и на мерките си
  • 7 споделиха, че са се чувстват по-жизнени и енергични от предния месец
  • 5 човека се похвалиха с подобряване на съня

Бъди най-доброто от себе си:

  • Близо половината от включилите се споделиха, че са удвоили разстоянието, което са изминали спрямо предходния месец
  • Петима се похвалиха, че за пръв път от деца бягат 3-4 км без да спират

Спирам дотук със сухата статистика, за да ви запозная с лидерите в седмица четвърта и последна и с лидерите в първия Bestefficient Challenge на Actualno ВКЪЩИ.

 

От „важно е участието“ до „по-бързо, по-силно, по-високо“ или водени от олимпийските принципи на две различни епохи, участниците положиха усилия, за да постигне всеки своята цел и да си докаже, че може да бъде най-доброто от себе си

 

Бегачи

Това е най-интригуващата и най-близка до маратонското бягане категория, която непрекъснато менеше своите лидери с всяка следваща седмица. При мъжете още в първата седмица Стефан Йорданов излезе напред, но не беше оставен на мира от следващите го по петите Иво Анев, който го догони във втората седмица, а в последствие Георги „Шопа“ Стойчев показа класа с бягане близо до 4 мин за км!

В крайна сметка с доминиращо и постоянно темпо в решаващата последна седмица Стефан извоюва победата и заслужено е на върха в тази категория.

Не така стояха нещата при дамите.

След силното начало в първите две седмици на Еми, тя получи отпор в третата от Габърче, която подпали маратонките си, за да слезе до темпо от 5 мин за км. Поли също се включи с бягане в рамките на малко над 5 мин за км, но по всичко изглеждаше, че Еми държи конкуренцията на безопасна дистанция.

Тогава дойде и седмица 4 – драма, зрелищен спектакъл или арена на лъвици, вие преценете! Най-неочаквано двете фаворитки не направиха бягания в последната седмица, а там за наградата BUNGEE скок изскочи Люба.

Двете с Еми споделят първото място в крайното класиране със съвършено точно равен резултат от 5:28 мин на км за общата дистанция, която са пробягали, но изпращаме Люба да скача с бънджи, защото отчете бягания за всички седмици на Предизвикателството.

 

 

Бележка: *За категорията "Бегач" се състезават само предоставилите данни за темпо на бягане (англ. pace) като се изисква да са пробягани минимум 10 км и 550 м за седмицата.

 

Дистанция

Маратонът се превърна в ултра маратон, а ултра маратонът - в безкраен поход към победата. Особено в третата седмица където двете водещи фигури в надпреварата – Поли и Гери, които миналата седмица вдигнаха летвата над 200 км на седмица, сега буквално счупиха километража, правейки маратон на ден и достигайки умопомрачителната граница от над 300 км за седмицата.

Разбира се, никой не бе в състояние да поддържа тяхното темпо и номер 3 за седмицата Алекс Миланов се доближи най-близо със своите 170 км, което все пак беше наполовина. Гери достигна 330 км в заветния последен етап, а Поли успя да се пребори за първото място още ден-два преди финала, заковавайки общо 386 км на осмия ден от последния спринт – 31 август 2020 г. - или 48 км средно на ден в последната седмица!!!

Ето това бе равносметката и толкова костваше на Поли, за да се пребори за върха. В генералното класиране двете завършиха със страхотните 925 км за Поли и 866 км за Гери.

За бронзовия медал се пребори Габърче, но забележете, със „скромните“ 509 км!

В топ 5, осигуряващо ваучери от GRAND OPTICS, място намериха още Александър Миланов и Цвети Тодорова.

Walking Mom

В четвъртата и последна седмица на Предизвикателството най-активната измежду дамите с деца до 7 годишна възраст беше Диана, която затвърди резултата си от над 60 км в предходната седмица.

Еми не успя съвсем да довърши започнатото в първите седмици по лични причини и въпреки това щеше да стъпи на почетната стълбичка като „Walking Mom“ със солидните 284 км. Въпреки, че не успя да отчете бягане в последната седмица, резултатите от 5 мин и малко за км бягане от предходните седмици й отредиха почетната титла „Бегач“ при жените (както стана дума по-горе). Както гласи поговорката: „Цели се в Луната. И да не улучиш, ще попаднеш сред звездите“.

Постоянството, което показа Силвия в хода на надпреварата беше увенчано с успех. В хода на надпреварата видяхме дори кадри, в които цялото семейство прави крос в парка, което може само да ни радва, защото добрия пример се следва. Дано призът за първо място в категория „Walking Mom“  бъде допълнителен стимул за още активност.

Walking Dad

Очаквано и съвсем заслужено Стефан Арнаудов взе приза в категория „Walking Dad“ с цели 264 км за месеца. Той отбеляза значителен прогрес в хода на състезанието и по отношение на своето темпо, но за съжаление лека травма го извади от строя в последната седмица при бегачите.

Прогресиращи

В седмица две ви запознахме с първия прогресиращ – Мартин, после Диана отсрами дамите в третата седмица. Още една дама запретна ръкави... или крачоли - в последния етап – Кате дублира своя резултат от седмица три и стана най-прогресиращият участник в последната четвърта седмица.

 

ЗАВРЪЩАНЕ

За отбелязване е и участието на Галя, която стартира силно при майките, после лятната почивка я отдалечи назад от основната група, но не и попречи да направи гръмко завръщане на финала.

Има още едно име, което е редно да откроим. Това е Мимс. Тя методично разгърна своя потенциал в хода на Предизвикателството и кацна на позицията на „Най-прогресиращ“ участник.

Освен, че бе активна в своите бягания и достигна гросмайсторската граница от 300 км за месеца или следно 10 км на ден, тя успя да увеличава своя резултат с по 15-20 км във всяка следваща седмица като започна от по-малко от 50 км в първата и завърши с над 100 км на финала.

 

 

ФИНАЛ

Така маратонът на Bestefficient и Actualno ВКЪЩИ вече е история. Той има своите лидери в отделните категории, бе интересен и вълнуващ за много от участниците, а за мен самия беше чудесен повод да разнообразя тренировъчния календар в най-спокойния месец от годината.

За мен бе удоволствие да измина дистанцията заедно с вас и да коментирам успехите на участниците. Надявам се на всички да им е харесало и ще се включат в бъдещи предизвикателства като присъединят със себе си близки.

Както гласи девизът на съвременните олимпийски игри „Важно е участието“. Но нека това да не спира никой да търси максималното от себе си, защото мотото на древните олимпийски игри е било „По-бързо, по-силно, по-високо“!

 

Автор: Стефан Терзийски


Стефан Терзийски, фитнес експерт и основател на Bestefficient ™

За мен Google знае: Магистърска степен "Фитнес, Спорт, Здраве" Диететика - специализация във Франция
Кондиционна тренировка на професионални спортисти в Париж
Онлайн тренировки и консултиране – http://bestefficient.com/bg

Ти трябва да знаеш: Обичам професията си и за мен всеки човек,
който избере да работи с мен и всеки случай е специален :)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com