Спорт за малки и пораснали деца

37306
Спорт за малки и пораснали деца
Снимка: iStock/Gulliver

Казват, че човек започва да остарява, когато изгуби детското в себе си. Аз съм истински щастлив, че благодарение на спорта и баскетбола се превръщам в дете всеки път, щом хвана оранжевата топка.

Започнах да пиша тази тема с огромно удоволствие, тъй като искам да споделя нещо важно както на сина ми, така и на моето юношеско аз. Щях да съм благодарен, ако някой да ми беше дал тези съвети, когато аз израствах.

Храненето при подрастващите

Навремето имахме треньор, който ни даваше съвет да ядем шоколад преди мач. За щастие, имахме и такива, които бяха посветили известно време да понатрупат основни познания за храненето при подрастващи спортисти, и знаеха, че такъв подход ще е вреден за представянето ни. Разликата в прогреса, който бележехме, водени от втория тип треньори, беше огромна.

Искам да споделя с вас тези неща, защото са важни за развитието не само на младите спортисти, но и на всяко дете.

Основни правила

1. Време / Час на хранене – той има критично значение за формирането на полезни навици и добрата работа на метаболизма. Определените часове за хранене са предпоставка и за оптимизиране на теглото. Това от своя страна прави детето по-жизнено, енергично, а в спорта - по-способно, защото има сили, без обаче да чувстав тежест по време на тренировки. Стига, разбира се, храненето да е съобразено и с тренировъчния режим.

2. Важни хранителни вещества

Независимо каква диета или начин на хранене спазвате, хубаво е да имате предвид, че

Растящият организъм има нужда от всички основни хранителни вещества – т.е. макронутриентите. Това са белтъчините, мазнините и въглехидратите.

Ако едни са важни за изграждането и оформянето на мускулатурата, то други имат грижата да защитават вътрешните органи, а трети отговарят за енергийните запаси. Затова трябва да има балансиран прием на всеки от тях.

3. Избор на храна

Тук имам предвид именно дали за десерт да има купичка плодове или да изяде и един сладолед. Това в никакъв случай не означава детето да не яде сладолед, но когато има възможност нека първо бъде хубавата, здравословна и пълноценна храна, а чак след това „празните калории“ от сладоледа, чипса и т.н. Така първо ще бъдат набавени важните за растежа вещества, а дори да се приемат вредни храни - те ще са в значително по-малко количество.

4. Размер на порциите

Вижте една картинка, която онагледява много просто и разбираемо как се определя порциона на основните хранителни вещества в едно хранене

Тук:

Дланта са белтъчините

Шепата - въглехидратите

Палецът – мазнините

Специално за децата: Юмрукът - зеленчуците

Излишно е да ви казвам, че размерът на порциите има значение и че е ужасно трудно да надбягаш някого, ако преди ½ час си изял ½ тенджера спагети. Просто си представете, че тичате с тях в ръце.

5. Хидратация

Ние всички, без изключение, се раждаме с определен процент вода в тялото си и с течение на времето и процесите на израстването и стареене, той намалява. И ако при вас, които четете тази статия, той е между 55-65%, то при деца на възраст между 5 и 15 години, той варира над 75%. Ето защо хидратацията или иначе казано приема на течности, основно вода, е жизнено важен, за да запазим организма не само активен, но и здрав. Сами разбирате колко по-бързо ще настъпи дехидратация при едно дете, отколкото при възрастен индивид.

Препоръчително е, особено при деца, които спортуват, да се взимат витамини и минерали, те също способстват за хидратацията и запазването на добрия водно-солеви баланс. Дори през лятото да не спират да пият  жизненоважни витамини и минерали, за да гарантират че децата се хранят пълноценно.

Витамини Марсианци съдържат целият необходим спектър от витамини и минерали в оптимална дозировка, нямат консерванти, изкуствени оцветители и алергени. А различните варианти – под формата на смучещи таблетки или желирани марсианчета с добавка на ехинацея или черен бъз, или бетаглюкани, осигуряват възможност за избор на най-подходящата комбинация спрямо възрастта, вкуса и състоянието на детето.

 

Прочетете още за водноразтворимите и мастноразтворимите витамини.

Защо е толкова важно да се храним правилно? С какво това ще ни помогне? 

1. Може да се правят по-добри тренировки

2. Дава ни сила и енергия

3. Премахва излишните мазнини

4. Мускулите са по-големи и по-силни

5. Предпазва ставите и намалява риска от контузии

6. Подобрява работата на цялото тяло

7. Подпомага растежа и развитието на спортиста

8. Подобрява работата на мозъка

9. Подобрява съня

10. Предпазва от болести

Препоръчваме продукти за имунитет сега, особено когато децата ще се връщат на градина.

Серията „Марсианци ПРОимун“ е ценен помощник във всичко това с богатия си комплекс от бетаглюкани, черен бъз от плод и от цвят, шипка и витамин C.Заедно тези три природни съставки подпомагат естествената защита на детския организъм срещу вирусни и простудни състояния. Препоръчително е да се приемат в активния сезон на настинките и грипа или преди тръгване на градина.

Прочетете още как да подготвите детския имунитет.

Движението за децата – незаменим фактор за пълноценното и здравословно израстване

Педагогическото ми образование ми даде привилегията да работя с деца още по време на следването си. Освен практиката ми в системата на образованието, изнасях открити уроци на деца, лишени от родителска грижа, тренирах и подрастващи спортисти при специализацията си по „Диететика“ във Франция. Водил съм групи деца на спортни лагери и знам колко много дава спортът на едно дете.

Не знам дали има нужда да добавям към хилядите причини, които можете да намерите в интернет, за ползите от тренировките при децата, но все пак ще наблегна на някои:

- Намаляват риска от затлъстяване – фактор с особена тежест предвид тревожните тенденции на затлъстяване при децата

- Подобрява работата на сърдечно-съдовата система и на белите дробове -

- Подобрява съня и намалява риска от хронично мускулно напрежение, в следствие на което детето може да страда от болки в гърба и главоболие

- Подпомага правилното израстване и оформяне на целия двигателен апарат – кости, мускули, сухожилия и ставни връзки.

Прочетете още Упражненията са полезни за здравето! Как и кога трябва да запознаете вашите деца с упражненията?

Часовете, прекарвани на чина, в наши дни често са следвани от ,часове прекарвани на компютъра вкъщи. Заседяването е новото затлъстяване! Този бич удря най-силно именно все още неукрепналата детска мускулатура. Подобряването на стойката, предотвратяването на гръбначни изкривявания, т.нар „смъкнати рамене“, дори походката - всички са пряко свързани с физическата активност. Спортът е начинът детето да стои далеч от кабинетите по кинезитерапия.

Създаването на навик, на чувство на необходимост да спортува е един от най-хубавите подаръци, които човек може да направи на детето си.

5 неща, с които спортът ще ви помогне в живота

Настрана от чисто физиологичните ползи от тренировките, искам да изтъкна някои неща, от които и аз самият съм бил повлиян и смятам, че са важни в развитието на личността

- Повишава самочувствието на детето и увереността във възможностите си – „дай пет“, потупване по гърба и подкрепата на съотборник или треньор помагат в изграждането на самочувствие. Тук обръщам внимание, че не бива да се фокусирате върху победите и загубите като стълбове на увереността му; това може да изиграе лоша шега. Градивната критика е много важна, за да му помогнете да се научи да приема слабостите си и да работи върху тях. Как да бъдете градивни? Когато го насърчавате да тренира, трябва да се интересувате дали съревнованието/ тренировката му е харесала, какво точно му е харесало и какво мисли, че може да направи по-добре, вместо просто да питате дали е победило или загубило.

- Развива и усъвършенства комуникационните умения на детето, способността му да се адаптира и социализира в различна среда без това да събужда чувство на тревога и несигурност. Спортът е универсален език и той ти дава възможност да изразяваш емоциите си по-градивно. Да създаваш приятелства и да чувстваш принадлежност. Подобни умения ще помогнат и за бъдещото им личностно и кариерно развитие.

- Учи те да печелиш, но и да губиш. Това е важно, защото в повечето неща в живота ще има печеливши и губещи. Не е лошо да имаш състезателен дух и да си борбен, но

Трябва и да умееш да превъзмогваш загубите и да ги ползваш, за да се развиваш, вместо да се чувстваш съкрушен.

Да станеш язвителен, агресивен или незачитащ правилата в следствие на загуба, е регрес. Решението, колкото и тривиално да звучи, е да се изправиш бързо и да опиташ отново.

- Спортът създава дисциплина. Това е нещо, за което мога да говоря с часове, от личен опит. Особено, когато сте в отборен спорт и сте един за всички и всички за един, нямаш право да нарушаваш дисциплината, защото от това ще изгуби целият отбор.

- Няма „Аз“ в отборните спортове – отборната работа е умение, което трябва да се тренира от ранна възраст. Да познаваш силните и слабите страни на съотборниците си, да се предпазваш от недостатъците и да използваш предимствата е въпрос на взаимодействие, което отнема време, но също и желание за отборна работа, което се възпитава от разбирането колко ценна е тя, за да се наслаждавате на играта.

Тренер Стеф

С „Марсианци“ към „Космически забивки“ – малката ни шега с култовия филм от 1996 г. с участието на Майкъл Джордън, който и до ден днешен според мнозина е най-великият баскетболист на всички времена.

Открийте Марсианско космическо пътешевствие за децата си тук.

Стефан Терзийски, фитнес експерт и основател на Bestefficient ™

За мен Google знае: Магистърска степен "Фитнес, Спорт, Здраве" Диететика - специализация във Франция
Кондиционна тренировка на професионални спортисти в Париж
Онлайн тренировки и консултиране – http://bestefficient.com/bg

Ти трябва да знаеш: Обичам професията си и за мен всеки човек,
който избере да работи с мен и всеки случай е специален :)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com