Амониевият нитрат: От манна до проклятие за света

7783
Амониевият нитрат: От манна до проклятие за света
Снимка: Getty Images/Guliver

Амониевият нитрат, за който ливанските власти заявиха, че е причинил пагубния взрив в Бейрут, е кристално вещество без мирис, което обикновено се използва като тор. Но той е и причина за множество промишлени експлозии през десетилетията.

В този материал по информация на AFP, разглеждаме част от инцидентите през годините.

Съпричастност: Как светът ще помогне на Ливан?

След мощната експлозия в Ливан светът не остана безучастен и много държави предприеха действия в помощ на пострадалите и в спасителните...

Сред тях е тази в завод за торене в Тексас през 2013 г., която уби 15 души и беше обявена за умишлена, както и друга в химически завод в Тулуза, Франция през 2001 г., при която загинаха 31 души, но беше в резултат на инцидент.

В комбинация с горивни масла, амониевият нитрат създава мощен експлозив, широко използван в строителната индустрия, но също така и от бунтовнически групи като талибаните за самоделни бомби. Два тона от него бяха използвани за създаването на взрива при атаката през 1995 г. в Оклахома Сити, който унищожи федерална сграда, оставяйки 168 загинали.

Ливанският премиер Хасан Диаб заяви, че 2750 тона амониев нитрат, съхранявани години наред в пристанищен склад в Бейрут, са взривени, убивайки десетки хора и причинявайки големи щети на ливанската столица.

В селското стопанство торът с амониев нитрат се прилага под формата на гранули и бързо се разтваря под въздействието на влага, което позволява азотът - който е ключов за растежа на растенията - да се освободи в почвата. "Но при нормални условия на съхранение и без много висока топлина, е трудно да се запали амониев нитрат", казва Джими Оксли, професор по химия от Университета в Роуд Айлънд.

"Ако погледнете видеото (на експлозията в Бейрут - бел. ред.), ще видите черен дим, както и червен дим - това е непълна реакция", обяснява Оксли. "Предполагам, че е имало малък взрив, който е предизвикал реакцията на амониевия нитрат - независимо дали тази малка експлозия е злополука или умишлено действие“.

Мохамед Халаф: Сравняват взрива в Бейрут с малка атомна бомба

Сравняват взрива в Бейрут с една малка атомна бомба. Картините бяха потресаващи. Болниците са препълнени. Бил съм в Ливан по време на Г...

Това е така, защото амониевият нитрат е окислител - той подсилва горенето и позволява на други вещества да се запалят лесно, но сам по себе си не е много запалим. Поради тези причини обикновено има много строги правила за това къде може да се съхранява: например, той трябва да се пази от горива и източници на топлина.

Всъщност много държави в Европейския съюз изискват калциев карбонат да бъде добавен към амониевия нитрат, за да се създаде калциев амониев нитрат, който е по-безопасен, отбелязва още БГНЕС.

В Съединените щати правилата бяха затегнати значително след нападението в Оклахома Сити. Съгласно стандартите за борба с тероризма например, съоръженията, които съхраняват над 900 килограма амониев нитрат, подлежат на проверка. Въпреки опасностите от него, Оксли коментира, че законното използване на амониев нитрат в селското стопанство и строителството го е направило незаменим.

„Не бихме имали този модерен свят без експлозиви и нямаше да нахраним населението, което имаме днес, без тор с амониев нитрат“, отбелязва тя. "Нуждаем се от амониевия нитрат, просто трябва да обърнем внимание на това, което правим с него".

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Африка се превръща в театър на новата Студена война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com