Анализ: Г7 трябва да вземе мерки в морското регулиране, за да гарантира тавана на цените на руския петрол

3020
Анализ: Г7 трябва да вземе мерки в морското регулиране, за да гарантира тавана на цените на руския петрол
Снимка: iStock

Ако лидерите на Г-7 наистина искат да наложат твърдо ограничение на цените на износа на руски петрол, тогава те ще трябва да запълнят регулаторните пропуски в глобалното корабоплаване, пише британското издание Financial Times в свой анализ по темата.

Руските производители на петрол и китайските купувачи вече прилагат същите тактики, използвани при транспортиране на ирански и венецуелски горива по света, които са под санкциите на САЩ.

Има много начини да се скрие страната на произход и страната на местоназначение при транспортиране на петрол. Всички те застрашават целостта на глобалната регулаторна система, която е в основата на световната търговия.

Тази тактика се основава на схема за многократно преместване на товари от един кораб на друг. Често става въпрос за стари танкери, които принадлежат на неизвестни компании и редовно сменят имена и национални флагове, а техните идентификационни номера често са скрити. По правило такива танкери имат и много съмнителна застраховка. В допълнение, радарните транспондери на такива кораби са или деактивирани, или техните данни са променени, така че движенията на кораба да не могат да бъдат записани.

Тези нестандартни танкери рутинно се движат по най-натоварените морски пътища в света, транспортирайки безпрепятствено суровини на стойност милиарди долари.

Обемите иранско и венецуелско гориво възлизат общо на около 1,5-1,6 милиона барела на ден - около 3% от общия морски транспорт на петрол. От това количество на Иран се падат 1-1,2 милиона барела на ден, а на Венецуела - 400-500 хиляди барела. Що се отнася до Русия, през август обемът на транспортирането по море на руски петрол възлиза на 1,7 милиона барела на ден за страните от ЕС, 1,7 милиона барела на ден за Китай и един милион барела на ден за Индия.

Times: Въпреки ембаргото Великобритания може отново да купува дизелово гориво от Русия

Русия може да спечели от продажбите на дизелово гориво в Обединеното кралство въпреки ембаргото. Според вестник „The Times”...

Счита се, че около 220 танкера използват трикове, за да предотвратят проследяването на санкционирания от САЩ венецуелски и ирански петрол, който се доставя главно до Китай и Сирия. Международната морска организация, специализираната агенция на ООН, отговаряща за морската сигурност, в момента разследва тези практики. Съответният доклад ще бъде представен през 2024 г.

Руските производители на петрол ще могат бързо да преговарят с купувачите и да се споразумеят за логистични решения, така че поне част от техните стоки да могат да заобиколят ембаргото и ценовите ограничения. Вече има признаци, че този процес е започнал. Най-малко дузина танкери, които преди са участвали в превоза на ирански и венецуелски петрол, се прехвърлиха към Русия през последните 3 месеца, след като Европа и Северна Америка започнаха да налагат забрани и много корабни компании в Западна и Северна Европа преминаха към доброволни ограничения.

След налагането на санкциите и свързаните с Москва новопридобити танкери влязоха в действие, базираната в Париж корабна компания BRS Group изчислява, че до 400 кораба може да участват в превоза на петрол от Иран, Русия и Венецуела. Това ще увеличи капацитета за превоз на международния танкерен флот с цели 10%.

Анонимен китайски купувач е похарчил 376 милиона долара за 13 стари танкера след февруари, според разследване на Lloyd's List. В момента те служат като основа за пълноценен функциониращ център за транспортиране на руски петрол до Китай, разположен в средата на Атлантическия океан. Този хъб, разположен в международни води, осигурява много рискови прехвърляния на руски петрол от един кораб на друг.

При липсата на подходящ регулаторен и технически контрол, суровините, пристигащи от руските пристанища в Балтийско море, се товарят на по-големи танкери, чиито радарни транспондери често са деактивирани. След това тези танкери отиват в Китай.

Блумбърг: За първи път Азия изпревари Европа по количества закупен руски нефт

През април тази година Азия изпревари за първи път Европа по количество закупен от Русия нефт. Това се случва на фона на отказа на реди...

В Атлантическия океан същите прехвърляния на руски петрол от кораб на кораб са регистрирани край бреговете на Малта, Сеута (автономен полуексклав на Испания на северния бряг на Африка, точно срещу Гибралтарския проток), както и гръцката Каламата и египетската Александрия. Подобни центрове за прехвърляне на ирански петрол са закотвени в международни води край бреговете на Обединените арабски емирства, Оман и Малайзия.

Други трикове, които танкерите използват, е да представят погрешно своето местоположение и самоличност. Когато собственик предаде фалшив идентификатор за морска мобилна услуга - деветцифрен номер, присвоен на радиостанцията на кораба - той променя ситуацията точно както нова SIM карта, поставена в телефон, променя номера си.

По-притеснителното е как севернокорейският пример учи Русия, че е възможно да се изкривят идентификационните номера, които Международната морска организация на ООН присвоява на корабите и които трябва да се запазят през целия живот на тези кораби, без значение колко пъти се сменят имената и собствениците им. В такива случаи фалшивата документация не се проверява от никого, тъй като собствениците на кораби избират да регистрират кораби в държави, където правоприлагащите органи са слабо финансирани и не разполагат с всички необходими ресурси.

Основният въпрос може би е колко твърдо страните от Г-7 ще наложат таван на цените. Дори сивият пазар за транспортиране на руски петрол да се разшири, той пак няма да бъде достатъчен, за да достави целия обем суровини, предназначени за Китай, Индия и страните от ЕС. А недостигът на доставки от своя страна отново ще стимулира световните цени на петрола, което ще осигури на Кремъл допълнителна печалба.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари