Анализ: Израел трудно ще надделее в конфликта, ако той ескалира с Ливан

3727
Анализ: Израел трудно ще надделее в конфликта, ако той ескалира с Ливан
Снимка: Getty Images

Израел трудно ще спечели надмощие в близкоизточния конфликт, ако еврейската държава започне пълномащабна операция и срещу Ливан. Това съобщава The Washington Post, като се позовава на свои източници.

Според вестника представители на администрацията на американския президент Джо Байдън в частни разговори многократно са предупреждавали израелските власти да не допускат ескалация на ситуацията по границата с Ливан. В същото време, пише вестникът, те са се позовали на данни от Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ, според които "на Израелските сили за отбрана ще им бъде трудно да победят", тъй като ще трябва да разпределят военните ресурси на няколко фронта, като вземат предвид ситуацията в Ивицата Газа, и да използват още повече военновъздушните сили, които и без това са "претоварени".

Още: ЦАХАЛ: Готови сме за "всеки сценарий" за унищожението на "Хамас"

Бъдещето

Според събеседниците на вестника от началото на ескалацията в Близкия изток Израел обмисля превантивен удар срещу ливанското движение "Хизбула" и може да премести изтеглените от Газа сили на север, след като те "си починат и се подготвят за нова фаза на военните действия". САЩ обаче възпират еврейската държава поради опасения, че това ще въвлече Иран, както и други групировки, в конфликта и ще принуди Вашингтон да прибегне до "военен отговор на страната на Израел". В същото време, според източници на The Washington Post, "Хизбула" не е заинтересована от по-нататъшна ескалация на напрежението с Израел и нейният лидер шейх Хасан Насрула би искал да избегне голяма война, пише БГНЕС.

Още: Израел излиза пред Международния наказателен съд, за да се защити срещу обвинения

При разговорите си с израелските власти американските представители, както съобщава The Washington Post, също са изразили недоволство от ударите на еврейската държава по позиции на ливанските въоръжени сили, които са подкрепяни от САЩ. По данни на американското разузнаване Израел е нанесъл 34 такива удара от 7 октомври миналата година насам, но официални лица в Израел посочват, че действията са били непреднамерени.

Израел ликвидира висш ръководител на Хамас в Ливан

Припомняме, че през седмицата Израел ликвидира заместник-председателят на политическото бюро на терористичната групировка Хамас, Салех ал-Арури. Това се случи при удар на израелски безпилотен самолет в южната част на Бейрут. Припомняме, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща страната му да ликвидира ал-Арури още преди началото на войната между Хамас и Израел на 7 октомври 2023 г.

Още: Израел: Войната в Газа продължава с пълна сила

Двама ливански служители по сигурността заявиха, че Арури е бил убит заедно с телохранителите си при израелски удар, насочен към офиса на Хамас в южните предградия на ливанската столица, база на операции на проиранската Хизбула. Ливанската държавна Национална информационна агенция съобщи, че взривът е убил шестима души и е извършен от израелски дрон.

Ливанският министър-председател Наджиб Микати осъди израелския удар като „престъпление“. Той заяви, че "това ново израелско престъпление цели да въвлече Ливан в нова фаза на конфронтация" с Израел. Сблъсъците между израелската армия и ливанската Хизбула, съюзник на Хамас, до този момент бяха ограничени до граничните райони в Южен Ливан.

Ливан не иска ескалация

Напук на заканите обаче, премиерът и външният министър на Ливан помолиха действащата в страната групировка "Хизбула", подкрепяна от Иран, да не реагира на удара в столицата Бейрут. Става въпрос за израелската въздушна атака от 2 януари, при която бе ликвидиран заместник-председателят на политическото бюро на терористичната групировка "Хамас" Салех ал-Арури.

"Ливанското правителство помоли "Хизбула" да не реагира след въздушния удар в южната част на Бейрут, с надеждата да се избегне по-нататъшна ескалация", заяви ливанският външен министър Абдала Бу Хабиб.

Още: Иран: Смъртта на номер две в "Хамас" ще разпали съпротивата срещу Израел

Израел не е поел отговорност за удара, при който загинаха 7 членове на "Хамас", но терористичната групировка обвини Тел Авив за нападението. Хабиб също хвърли вината върху Израел: "Кой друг би го направил?", попита реторично ливанският външен министър, цитиран от NBC. Той отбеляза, че с премиера Наджиб Микати са имали пряк диалог с лидерите на "Хизбула" и са ги помолили да не отвръщат на удара, предаде БГНЕС. Междувременно The Times of Israel съобщи, че Израел не е предупредил САЩ, преди да предприеме удара в Бейрут.

Ливан: Израел опитва да ни въвлече във война

Хабиб обвини Израел, че се опитва да въвлече Ливан във война, в която никой в страната не иска да бъде забъркван. ""Хамас" не може да бъде изкоренен, защото е идеология" каза външният министър. Хабиб посочи, че Израел се опитва да "компенсира провала си в Газа", като разширява конфликта.

Още: Израел излиза пред Международния наказателен съд, за да се защити срещу обвинения

"В момент, в който всички западни държави, включително САЩ, Великобритания, Франция, ни молеха да удържим "Хизбула" и да им попречим да създават проблеми, сега виждаме, че истинските проблеми идват от страна на Израел", добави Хабиб.

ЕС също против ескалиране на конфликта

Против евентуалното въвличане на Ливан във войната се обявиха и от Европейския съюз. "Абсолютно необходимо е Ливан да не бъде въвлечен във война, за се избегне регионален конфликт в Близкия изток", предупреди върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той заяви това по време на пресконференция в Бейрут заедно с външния министър на Ливан.

Още: Израел ликвидира заместник-ръководителя на Хамас в Бейрут (ВИДЕО)

"Изпращам това послание и на Израел: никой няма да спечели от регионален конфликт", каза още Жозеп Борел. Утре той заминава за Саудитска Арабия, за да обсъди стъпките към мир в региона.

Подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" и Израел си разменят почти ежедневен огън през границата след терористичната атака на Хамас на 7 октомври срещу Южен Израел, която доведе до войната в палестинския анклав, припомня БНР.

ОЩЕ: Война на Израел с "Хизбула": Мрачна германска прогноза заради руски или ирански ракети

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com