Анализ: Ядрените оръжия на Путин са мощни колкото атомните бомби, хвърлени върху Япония

9556
Анализ: Ядрените оръжия на Путин са мощни колкото атомните бомби, хвърлени върху Япония
Снимка: Getty Images/Guliver

Руските сили в Украйна отстъпват, а президентът Владимир Путин отново заплашва да използва ядрено оръжие. Най-вероятно става дума за така наречените тактически ядрени оръжия, предполага анализаторът Брад Лендън в CNN.

В обръщението си на 21 септември Путин предупреди: "Когато териториалната цялост на нашата страна е застрашена, ние със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да защитим Русия и нашия народ. Това не е блъф."

Русия разполага с 4477 позиционирани и резервни ядрени бойни глави, като 1900 от тях принадлежат към "нестратегическия" потенциал. В този случай се нарича тактическо ядрено оръжие, както казва Федерацията на американските учени.

Какво е тактическо ядрено оръжие и как се различава от конвенционалното?

Ето какво трябва да знаете за него.

Тактически и стратегически

Тактическите бойни глави са тези, предназначени за използване на ограничено бойно поле, да речем, за унищожаване на танкова колона или бойна група самолетоносачи, ако се използват в морето. Такива бойни глави имат тротилов еквивалент от 10 до 100 килотона и се наричат боеприпаси с малка мощност.

Най-големите "стратегически" ядрени бойни глави в руския арсенал са с мощност 500-800 килотона и са предназначени да унищожават цели градове, включително околностите им.

Името "тактическо оръжие с малка мощност" е подвеждащо, тъй като 10-100 килотона тротил са достатъчни, за да причинят масивни разрушения. Светът научава за това през 1945 г., когато САЩ хвърлят атомни бомби върху японските градове Хирошима и Нагасаки.

Мощността на тези бомби беше съответно 15 и 21 килотона. Руските тактически ядрени оръжия попадат в този диапазон.

В резултат на атомни експлозии в Хирошима и Нагасаки мигновено загинаха съответно 70 хиляди и 35 хиляди души. По-късно още десетки хиляди умират от радиация. Такива данни водят държавните архиви на САЩ.

Алекс Уелърщайн, директор по научни и технологични изследвания в Технологичния институт Стивънс в Ню Джърси, казва, че истинската разлика между видовете ядрени оръжия не е в тяхната мощност, а в целта, за която са предназначени.

„Атомните бомбардировки в Япония бяха „стратегически“ удари. Тяхната основна цел беше да сломят духа на японското висше командване, да го сплашат и да го принудят да капитулира. По този начин мощност от 15 килотона също може да направи боеприпасите стратегически, защото всичко зависи от целта, която удрят“, написа Уелърщайн наскоро в блога за сигурност Outrider.

Други, включително бившият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис, казват, че няма разлика. „Не мисля, че има такова нещо като „тактическо ядрено оръжие“. Всяко ядрено оръжие, използвано по всяко време, е стратегическа повратна точка“, каза той на изслушване в Конгреса през 2018 г.

Какво ще стане, ако Русия използва такива оръжия?

Русия, а преди нея Съветският съюз, изгради и поддържа голям арсенал от тактически ядрени оръжия.

Първоначално имаше концепция, че ако използвате ядрено оръжие на бойното поле, това ще бъде решителен удар, който може да предотврати поражението на вашите войски. В същото време няма да има нужда да се прибягва до използването на най-мощните ядрени оръжия, тъй като след ответен удар ще започне „ядрен обмен, водещ до смъртта на цивилизацията“, както казват от Съюзът на ангажираните учени. Тази организация на своя уебсайт нарече горната концепция „погрешна и опасна“.

Папа Франциск: В ход е световна война, а не между Русия и Украйна

Папа Франциск към събратята йезуити по време на пътуване до Казахстан: "Украйна е жертва, но виждам, че има конфликт между империалисти...

„Тактическите ядрени оръжия... създават още повече несигурност. Има погрешно усещане, че дадена страна може да нанесе ограничен удар и да се размине с него.“

Някои аналитични изчисления подкрепят тази теория.

Това лято Сидхарт Каушал и Сам Крани-Еванс от британския Кралски институт за изследвания в областта на отбраната публикуваха статия, в която се подчертава, че когато тактическите ядрени оръжия ударят командни центрове и въздушни бази в Европа, цивилните жертви в околните райони ще бъдат ограничени.

В доклада на института се отбелязва, че при нанасяне на тактически ядрен удар по Сувалкския коридор, който свързва членовете на НАТО Полша и Литва, отделяйки руската Калининградска област от съседен Беларус, загубите на цивилното население ще възлязат едва на няколкостотин души.

В действителност всичко може да бъде различно. В блога на Съюза на ангажираните учени се отбелязва още, че конфликт с използването на тактически ядрени оръжия може много бързо да излезе извън контрол. Това се потвърждава и от резултатите на американските военни игри.

Анализ: Г7 трябва да вземе мерки в морското регулиране, за да гарантира тавана на цените на руския петрол

Ако лидерите на Г-7 наистина искат да наложат твърдо ограничение на цените на износа на руски петрол, тогава те ще трябва да запълнят р...

"Принстънският университет е моделирал руско-американски конфликт, който започва с използването на тактически ядрени оръжия. Според неговите прогнози след това има бърза ескалация, в резултат на която повече от 90 милиона души ще загинат и ще бъдат ранени", пише блогът.

В отговор на заплахата на Путин миналата седмица Международната кампания за премахване на ядрените оръжия заяви, че е много по-опасно да се използват в Европа през 2022 г., отколкото в Япония през 1945 г., защото тя има по-малко население и самата страна е относително изолирана.

В днешна Европа "една ядрена експлозия може да убие стотици хиляди цивилни и да нарани много други. Радиоактивните валежи ще замърсят огромни райони в много страни", пише на своя уебсайт Международната кампания за премахване на ядрените оръжия.

"Спасителните служби няма да могат да работят ефективно, а масовата паника ще провокира разселването на голям брой хора и ще предизвика масови икономически сътресения. Ако има много експлозии, ситуацията ще бъде още по-ужасна", отбелязва уебсайтът.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари