Анализ: САЩ ще излязат като лидер от пандемията

4102
Анализ: САЩ ще излязат като лидер от пандемията
Снимка: iStock

САЩ въпреки всичко ще излязат като световен лидер от пандемията, пише американският консервативен вестник The Washington Examiner. Ето какво гласи целият текст, в превод на "Фокус". 

"Пандемията от коронавируса, която продължава от няколко месеца, ясно показа колко лошо е подготвен Вашингтон за нея, като показа неорганизираността и колко лошо е оборудван за справяне с епидемията. Когато тази криза приключи, и двата края на Пенсилвания авеню ще трябва да анализират работата си, да се поучат от техните уроци и да използват тези уроци, за да се подготвят за подобни сценарии в бъдеще.

Но човек не трябва да си вади изводи от това, което го няма Това не е началото на нова ера в международните отношения, когато Съединените щати ще загубят своето величие и слава, а враговете на Вашингтон ще започнат да излизат извън установените рамки, проверявайки какво могат да направят безнаказано, а американските стратегически съперници Русия и Китай ще запълнят вакуума. Слуховете за отслабване на позицията на САЩ на световната сцена са силно преувеличени и те пренебрегват колко опустошително е влиянието на коронавирус върху нашия свят.

Почти всички страни на нашата планета се борят с тази пандемия.

Дори преди тя да удари Русия, икономическото положение на страната беше далеч от блестящо. Русия със своето 145 милионно население може да се похвали с БВП от 1,7 трилиона долара, по-малко от Италия и Южна Корея, където има икономическа нестабилност от няколко години. Да правиш бизнес в Русия е рисковано. Руснаците предпочитат да държат парите си в европейските банки и да ги инвестират в европейски недвижими имоти. А Русия не е в състояние да привлече преки чуждестранни инвестиции.

Вирусът допълнително усложнява ситуацията за Кремъл. Путин обича да се преструва на умен и силен лидер и без много усилия да ръководи страната. Но сега този бивш служител на КГБ е изправен пред икономически спад, който може да нанесе значителен удар върху рейтингите му. Според прогнозите на Международния валутен фонд, тази година руската икономика ще загуби 5,5% от БВП. Руските собственици на малки предприятия могат да фалират, ако Москва не се притече на помощ и не им осигури финансова подкрепа. Руският финансов министър вече предупреди, че изразходвайки 300 милиона долара на ден, Кремъл може да изразходва почти половината от спестовния си фонд през тази година, в който има 165 милиарда долара. Обикновените руснаци от провинцията са изморени от некомпетентността на Кремъл.

Путин далеч не е хитрият и предпазлив геостратегически гений, какъвто често се изобразява на Запад. Той все повече прилича на стар член на съветското Политбюро, изгубил връзка с реалността, намерил убежище във вилата си и е изолиран от кипящата реалност.

Китай може дори да е в по-лошо положение. Пекин крие информация за вируса и отчаяно се опитва да се появи в образа на доброжелателна сила, но това сериозно навреди на международната му репутация. Що се отнася до икономиката, в Китай за първи път от няколко десетилетия започва икономически спад (през първото тримесечие китайската икономика се сви с 6,8%). Китай обаче претърпя най-големи щети в областта на геополитиката, тъй като всички нови страни в Европа, Африка и Югоизточна Азия отварят очите си и започват да разбират какво означава дългосрочната хищническа дейност на Китай в икономическата сфера, както и тактиката му на дипломатически натиск.

Агресивността на китайския дипломатически корпус, който безсмислено повтаря идеологическите стереотипи на управляващата комунистическа партия, дразни онези европейски държави, които в по-прости времена често sa се съгласявали с говоренето на Пекин. Ако по-рано дезинформацията е била третирана презрително, считайки я за обичайния метод на работа на авторитарна държава, сега тя се оценява с цялата сериозност, която заслужава. Различни страни като Франция, Уганда, Гана, Кения и Казахстан викат китайските дипломати и ги предупреждават за всичко - от расистки нагласи към африканците в Китай до умишлена дезинформация.

Лидерите на ЕС, като Жозеп Борел, ръководител на европейската дипломация, започват да гледат на Китай с повече скептицизъм. Пекин забелязва това. В официален доклад на правителството се подчертава нарастването на антикитайските настроения в света и се посочва, че това може да застраши китайската трилионна, еднопосочна инфраструктурна инициатива "Един пояс - един път". Със сигурност ще станем свидетели как страните диверсифицират производството си, за да намалят зависимостта от доставките в Китай. Японският премиер Шиндзо Абе вече направи много в това отношение. Миналия месец той обяви създаването на фонд за два милиарда долара, целта на който е да помогне на японските компании да изтеглят своите предприятия от Китай.

Никой не трябва да има илюзии, че коронавирусът по някакъв начин магически ще премахне Китай и Русия от картата на американските конкуренти. По един или друг начин нашият свят навлезе в епоха на съперничество между великите сили. Администрацията на Тръмп (като всички други администрации след нея) трябва да продължи да прави промени в своята стратегия за национална сигурност. Подобни промени изискват САЩ да обръщат по-малко внимание на Близкия изток и да преследват по-прагматична дипломация, защитавайки интересите си в националната сигурност.

Но нека не се подвеждаме. САЩ няма да се сринат като Римската империя. Светът след коронавируса ще бъде приблизително същият като преди. Ако Вашингтон извлече правилните поуки от тази пандемия и започне да изгражда своя вътрешен потенциал и възможности, тогава САЩ ще станат по-силни и по-добре подготвени след кризата, отколкото преди нея."

 

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари