Анализ: Украйна има нужда от гаранция от НАТО, а ЕС има нужда от украинската армия

7721
Анализ: Украйна има нужда от гаранция от НАТО, а ЕС има нужда от украинската армия
Снимка: Getty Images

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази оптимизъм през последните седмици относно напредъка на Украйна към членство в Европейския съюз. Въпреки че тази перспектива е важна за възстановяването на страната, тя е второстепенна по отношение на въпросите за сигурността, суверенитета и оцеляването. Фон дер Лайен и други европейски лидери обаче предпочитат да запазят мълчание по този въпрос. В противен случай те ще трябва да заемат по-ясна позиция относно членството на Украйна в НАТО. Това пише в анализ, публикуван в The Wall Street Journal .

Украйна е средно голяма сила, която е изправена пред ядрено въоръжен съсед. И никакви институционални реформи няма да променят тази мрачна реалност. Европейците губят ценно време в обсъждане на влизането на Украйна в ЕС, когато трябва да се съсредоточат върху това как да вкарат страната в НАТО - и ако пълноправното членство се провали, поне да гарантират нейната сигурност.

САЩ: Украйна трябва да спечели Херсон преди зимата, за да има ефективен мир

Американски служители и конгресмени предупредиха, че ако Украйна иска да лиши Русия от шанса да консолидира влиянието си в региона, ще ...

Това е необходимо, защото бъдещето на самото НАТО зависи от събитията в Украйна. С редки изключения, след края на Студената война членовете на Алианса бяха сериозно разоръжени. В момента ще са необходими поне 10 години, за да се възстанови поне някакво подобие на реална военна мощ на Стария континент. Украйна, от друга страна, има може би най-силната армия в Европа: нейните войници са калени в битки и са доказали, че могат успешно да се противопоставят на руските сили дори без необходимото оръжие и оборудване.

Акцентът на Брюксел върху присъединяването на Украйна към ЕС изглежда е начин да се избегнат неудобните проблеми със сигурността, пред които е изправен Запада. Организациите, създадени от държавите, трябва да отразяват реалностите на място, в противен случай те престават да бъдат жизнеспособни. И в този случай те рискуват да останат без значение – колкото и срещи на върха да проведат и колкото и декларации да подпишат.

През последните три десетилетия НАТО работи на автопилот: заплахите за сигурността изчезнаха и НАТО престана да бъде стълб на колективната отбрана на Запада. От февруари ситуацията се промени коренно. Съгласно новата стратегическа доктрина, обявена на срещата на върха през юни в Мадрид, Алиансът се върна към задачите за възпиране и отбрана. Как е възможно тогава да не се обединим с държава, която сега е начело на тази борба?

Ръководството на НАТО не се интересуваше от охлаждането на отношенията с Москва през 1955 г., когато Западна Германия се присъедини към Алианса 10 години след Втората световна война. Беше ясно, че Германия е необходима за възпиране и отбрана в Европа. Същата картина виждаме и днес, само че този път Украйна стои пред портите и не позволява Русия да нахлуе в Европа.

Автор на Newsweek се ужаси от смелостта на Зеленски да поиска членство в НАТО

Украинският президент Володимир Зеленски обяви най-лошата от идеите си. Ако НАТО се съгласи, тогава ще започне война, каквато не сме ви...

Докато европейските правителства не започнат сериозен разговор за това как Украйна да стане неразделна част от отбранителния периметър на НАТО - ако не и от самия Алианс - ние ще обсъждаме само второстепенни въпроси, избягвайки основното предизвикателство по всякакъв възможен начин.

ОЩЕ: Радев отговори защо не е подкрепил Украйна за влизане в НАТО

* Автор: Андрю Михта. Декан на колежа по международни изследвания в Европейския център за сигурност "Джордж Маршал" в Гармиш, Германия, и старши сътрудник в Центъра за стратегия и сигурност "Скоукрофт" към Атлантическия съвет.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари