Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арабска медия: Европа трепери, че Тръмп може да се завърне

09 февруари 2024, 07:30 часа • 5492 прочитания

Европейските лидери се страхуват, че ако Доналд Тръмп стане отново президент ще се опита да направи "Америка отново велика" и ще остави Европа на произвола на съдбата, пише ливанското издание Asas Media. Публикуваме анализа на арабската медия:

Европа е икономически гигант, политическо джудже и военен червей. Европейският съюз се развива и в крайна сметка се превръща в най-големия икономически съюз в света, но не обръща толкова голямо внимание на сектора за сигурност и отбрана. За отслабването на нейните позиции допринесоха и самите европейски страни. Принципът на консенсус при вземане на важни решения затруднява разрастването и разширяване на влиянието на блока.

Всяка от 27-те държави от ЕС има право на вето върху външната политика и политиката за сигурност, но това също може да се счита за признак на слабост. Прекомерната предпазливост при определяне на военните разходи след две кървави световни войни попречи на Европа да изгради свои собствени възпиращи сили, оставяйки я напълно зависима от Съединените щати. Всеки, който загуби военна мощ, губи възможността да води независима политика. Балканските войни от 90-те години разкриха нейната крехкост, а конфликтът в Украйна напълно превърна Европа в „придатък“ на Америка. Вашингтон не пропусна възможността да изнудва Брюксел с това, използвайки влиянието си, за да отслаби още повече Стария континент и да се намеси в неговите решения и политики. Още: Байдън обвини Тръмп, че е провалил финансирането за Украйна (ВИДЕО)

Арогантното отношение на Тръмп към европейците

Съединените щати имат снизходително и дори арогантно отношение към европейците, което беше особено очевидно по време на президентството на Доналд Тръмп. Той се възползва от възможността да заплаши своите европейски съюзници от НАТО, че ще оттегли американската защита и ще унищожи Алианса, ако не се подчинят на волята му. Тръмп повтори същото и в новата си предизборна кампания. Той изрично заяви, че ще подкрепи само съюзници, които „се държат правилно" с Вашингтон, добавяйки: „Европейските членове на НАТО използваха САЩ и се възползваха от тях".

Тръмп спечели убедителни победи на първичните избори в Айова и Ню Хемпшир, увеличавайки шансовете си да се върне в Белия дом. Европейските съюзници на Америка бяха по-уплашени от нейните противници. Още: Избори в 77 държави през 2024 г.: Ще ги спечели ли изкуственият интелект?

Европейският съюз се опасява, че ако Тръмп спечели президентските избори, напрежението между САЩ и Европа ще се върне. Европейските лидери, особено центристите и либералите, очакват популизмът на Тръмп да засили влиянието на популистките партии в Европа. И от тази гледна точка страховете им са основателни. Първият мандат на Тръмп доведе до нарастващо отчуждение между САЩ и Европа, вместо до по-силен стратегически съюз. Отношенията на Тръмп с неговите европейски колеги се развиха зле във всички области, било то политика, икономика или сигурност. Тръмп също заплашва да подкопае единството на ЕС по отношение на подкрепата за Украйна. Той възнамерява да привлече на своя страна Германия, Франция и Испания.

Белгийският премиер Александър де Кроо предупреди, че Европа трябва да бъде готова да остане сама, ако Тръмп се върне в Белия дом. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард нарече потенциалната президентска победа на Тръмп „явна заплаха" за Европа. Германският финансов министър Кристиан Линднер изрази увереност, че най-добрият отговор на евентуалното му преизбиране за президент на САЩ е укрепването на европейската конкурентоспособност.

Европа се тревожи от завръщането на Тръмп

Тръмп остро критикува президента на САЩ Джо Байдън и политиката на администрацията му, включително нейното сближаване с Европа, участието във войната в Украйна и подновената подкрепа за НАТО. В това Брюксел вижда две послания. Още: Украински шанс за Доналд Тръмп

Първо, ако Тръмп стане президент, той ще преобърне цялата външна политика на Съединените щати с главата надолу. Неговите приоритети са коренно различни от тези на Байдън. Вероятно Тръмп ще „изостави“ Европа, ще откаже да подкрепи Украйна и също ще подобри отношенията с Русия.

Второ: издигането на лозунга „Направете Америка отново велика“ предполага, че Тръмп поставя вътрешната политика над външната. Той би намалил ангажиментите на Америка към Европа, най-вече огромната финансова и военна помощ за Украйна. Тръмп ще настоява Европа да плати за защитата, която Съединените щати ѝ осигуряват чрез НАТО. Също така е вероятно да оттегли Щатите от международни организации и споразумения като Парижкото споразумение за климата и Световната търговска организация (СТО).

Politico написа след победата на Тръмп на първичните избори в Айова: „Докато перспективата за завръщане на Тръмп се очертава, Европа трепери от перспективата да се изправи сама срещу Путин“. Струва си да си припомним думите на френския президент Еманюел Макрон, че „Европа остава сама“. Той също така отбеляза: „Имаме нужда от по-суверенна Европа, която има съюзник - САЩ, но която не трябва да зависи от Щатите", пише още Asas Media.

Германия призова за създаване на единна европейска армия, въпреки че преди това беше най-ревностният противник на тази стъпка. В Европа нарастват гласовете, които призовават за по-силни отношения с други държави като Китай, Индия, Бразилия и развиващите се страни в Африка и Азия. Що се отнася до Обединеното кралство, което избра Брекзит и се отдалечи от континентална Европа, то се очаква победата на лидера на Лейбъристката партия Кийр Родни Стармър на общите избори в страната. Ако това се случи, преизбирането на Тръмп ще бъде още една причина за преразглеждане на отношенията на Великобритания с Европейския съюз. Още: Анализ на изборите в САЩ: Мошеник или клоун? Гласът ти е важен!

Заплахата от завръщането на Тръмп идва, когато Европейският съюз е изправен пред разногласия относно продължаващата подкрепа за Украйна, което доведе до сериозни икономически и социални кризи. Изместването на европейския политически пейзаж надясно отразява промените в политическите и идеологически основи на Европейския съюз, което е „отличителната черта на Тръмпизма“. Това е така наречената глобализация от друг вид - отхвърляне на инакомислието и отказ от интеграция.

Автор: Амин Камурия

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес