Аудиозапис подсказва, че Салвини е финансиран от Кремъл в нарушение на италианските закони

5911
Аудиозапис подсказва, че Салвини е финансиран от Кремъл в нарушение на италианските закони
Снимка: Getty Images/Guliver

Близък помощник на италианския вицепремиер Матео Салвини провежда тайни разговори, за да изпомпва руски петролни капитали за крайнодясната си партия "Лига". Това твърди в свое разследване американският сайт Buzzfeed, като изважда на бял свят данни за тайна среща на приближени на Салвини с влиятелни руски фигури.

Договаряната сделка е следната - за година да бъдат продадени по 3 млн. метрични тона петрол на стойност 1,5 млрд. долара на италианския енергиен гигант Eni. Сделката обаче не трябвало да е пряка, а чрез посредници и със съответните отстъпки - около 65 млн. долара, като точно те е трябвало да отидат при Матео Салвини и неговата "Лига". А един от участващите на срещата италианци казва, че сметката е проста - 4% отстъпка на 250 000 метрични тона, като целта е да се избегне позволената от италианския закон граница за дарения за италиански партии от чужбина - 100 000 евро! Това обаче беше до края на миналата година, а от януари, 2019 година, в Италия вече действа закон, изцяло забраняващ политическите дарения от чужбина. Италианците настояват за бърза реализация на договорката - първата петролна доставка да е още през ноември, 2018 година, защото "идват избори" (евроизборите бяха в края на май тази година), като не забравят да си търсят допълнителна лична комисионна от руснаците.

Путин пак благодари на Салвини, че го подкрепя

"Русия е свикнала с изявленията, че Москва трябва да се отнася с разбиране и да направи няколко крачки напред". Това каза руският прези...

За какво плащат Русия?

Шестима мъже участват в бизнес среща сутринта на 18 октомври миналата година, сред шумотевицата и мраморните колони на московския хотел "Метропол", за да обсъдят плановете за "велик съюз". Столетие по-рано същото място е сцена на събития, които помогнаха да се промени лицето на Европа и света - руските царски сили водеха битки във вътрешността на хотела, докато се опитваха неуспешно да отблъснат болшевиките от Кремъл през 1917 година, а в апартамент 217 е съставена първата съветска конституция след успеха на революцията.

Шестимата мъже - трима руснаци и трима италианци - събрани под грандиозния стъклен покрив на лобито на хотела през октомври миналата година, също се вглеждат в историята в рамите на час и 15 минути, колкото продължава срещата. Формалната им цел е петролна сделка; тяхната истинска цел е да подкопаят либералните демокрации и да оформят нова, националистическа Европа, подкрепена от Москва, твърди Buzzfeed.

Американският сайт публикува и аудиозапис от въпросната среща, заедно с транскрипт, в която близък помощник на най-мощния крайнодесен лидер на Европа - италианският вицепремиер Матео Салвини - и петимата негови събеседници могат да бъдат чути да преговарят за условията на сделка за тайно предаване на десетки милиони долари - руски петролни капитали, за партията "Лига" на Салвини. Записът разкрива сложните срокове, прикриващи фактът, че истинският бенефициент на сделката ще бъде партията на Салвини - в нарушение на италианския избирателен закон, който забранява на политическите партии да приемат големи чуждестранни дарения. Самият Салвини твърдо отрича да е нарушил италианските закони.

"Ние искаме да променим Европа", каза дългогодишният помощник на Салвини Джанлука Савоини по време на въпросната среща. Той вечеря заедно с руския президент Владимир Путин на правителствен банкет, за да отпразнува посещението на руския президент в Рим миналата седмица. "Една нова Европа трябва да бъде близо до Русия, както преди, защото искаме да имаме своя суверенитет", заяви той под звуците на чаши за кафе и разговори във фоайето на хотела. Савоини посочва и кои съюзници вижда "Лига" за тази промяна - Марин Льо Пен, "Алтернатива за Германия", и казва: "Наистина искаме да работим за този велик съюз с партии, които са проруски настроени"!

Путин с похвала към Салвини

Руският президент Владимир Путин похвали десния вътрешен министър на Италия Матео Салвини заради неговото „топло отношение“...

Салвини е описан с ентусиазъм от руснаците от записа като "европейския Тръмп". Той не присъства на срещата, но по това време е бил в Москва. Предишния ден Салвини изнася реч, в която осъди санкциите срещу Русия като "икономическо, социално и културно безумие" преди да се срещне с руския вицепремиер Дмитрий Козак и с влиятелен член на партията на Путин "Единна Русия" на име Владимир Плигин. В сагата, като посредник, е намесен и Александър Дугин - едно от идеологическите оръжия на Путин

Всъщност скандалът излезе отчасти в Италия още през тази зима, в списание L’Espresso, но тогава Салвини отказа да коментира. Сега Савиони също не иска да коментира, като единствено казва, че ако се налага, ще говори адвокатът му.

Въпреки че BuzzFeed не идентифицира руснаците, участващи в срещата в хотел "Метропол", записът съдържа ясни индикации, че правителствени фигури на високо равнище в Москва са били наясно с преговорите - включително и тези, с които Салвини се е срещал предишната вечер. На тайната среща участващите руснаци могат да бъдат чути да правят препратки към "вчерашната среща", без да уточняват присъстващите, като споменават два пъти, че ще трябва да уведомят за детайлите "вицепремиера" и да обясняват, че се надяват да получат "зелена светлина" от "г-н Плигин" следващата седмица.

Записът от "Метропол" предоставя първите твърди доказателства за тайните опити на Русия да финансира европейските националистически движения и очевидното съучастничество на някои високопоставени фигури от крайната десница в тези опити.

Макар засега да не е ясно дали споразумението, договорено в хотел "Метропол", някога е било изпълнено и дали "Лига" е получила някакво руско финансиране, наличието на запис за подробни преговори повдига сериозни въпроси относно нарушението на италианските закони, връзката между Москва и партията "Салвини" и честността на европейските избори през май.

Ще стане ли Италия незаменим партньор на САЩ в Западна Европа?

В неотдавнашното си пътуване до Вашингтон, вицепремиерът на Италия Матео Салвини обяви намерението на правителството му да изгради все ...

Европейската политика е засенчена от години от предположението, че руските търговски сделки с крайнодесни лидери имат скрити политически цели. Френският националистически лидер Марин Льо Пен взе заем от 11 млн. евро от руски банки, включително една приближена до Кремъл, през 2014 г. – само година след като публично подкрепи анексията на Крим от Путин. А най-пресният скандал преди този беше в Австрия, който доведе до истински шок в тамошното управление - кой беше той, припомнете си в този материал!

Превод: БГНЕС, с корекции

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари