Държавите в ЕС допускат внос на нелегална дървесина, сочи доклад на WWF

3926
Държавите в ЕС допускат внос на нелегална дървесина, сочи доклад на WWF
Снимка: Getty Images/Guliver

Съществуващото законодателство на ЕС не предоставя на потребителите гаранция, че дървесината, използвана в закупените от тях продукти, не е добита и внесена незаконно.

Това сочи нов доклад на природозащитната организация WWF, който показа сериозни пропуски в прилагането на Регламент № 995/2010 на Европейския парламент и на Съвета (EUTR) във всичките 16 държави-членки, участващи в проверката. Изводът е, че без силна политическа воля от страна на националните правителства, Регламентът все още не оказва трайно въздействие върху търговията с дървен материал, с доказано законен произход.

Спипаха на местопрестъплението мъже, извършвали поголовна сеч

Криминално проявени и осъждани са заловени на местопрестъпление. Вчера на Спешен телефон 112 е подаден сигнал за извършване на&nbs...

Незаконната сеч е световен проблем, който води след себе си сериозни екологични, социални и икономически въздействия. Тя унищожава горите по света, а негативният ефект от нея изостря климатичната криза и води до загуба на биоразнообразие. По данни на Интерпол, престъпленията в горите носят и финансови загуби на стойност между 51 и 152 млн. долара в глобален мащаб всяка година.

В същото време Европейският съюз е един от най-големите потребители на дървесина в света. Всяка година ЕС внася 150 млн. тона горски продукти. Целта на EUTR, който съществува вече шест години, е да гарантира, че дървеният материал, стъпил на европейския пазар е добит по законен и отговорен начин. Тъй като дървесината присъства в много ежедневни продукти, важно е да се гарантира, че нейното използване не подхранва незаконни дейности и не влошава състоянието на старите гори.

С приемането на EUTR през 2013 г. държавите-членки признаха своята отговорност за правилното му прилагане. За съжаление, това на практика не се случва и докладът на WWF обръща внимание към сериозните пропуски на национално ниво.

„Шест години след влизането в сила на Регламента липсата на реални действия от страна на държавите-членки го обезсмислят“, коментира Анке Шулмайстер-Олденхоув от отдел „Гори“ към WWF, Европейски политики (Брюксел).

„Без сериозни наказателни санкции, щателни проверки и адекватни ресурси за тяхното изпълнение, Регламентът остава „без зъби“. В същото време проблемът с незаконната сеч става все по-голям. Гарантирането на адекватно прилагане на законите за околната среда ще бъде първото изпитание пред амбицията на Европейския Зелен пакт.“

За година и половина - над 2,5 млн. лева глоби за неспазване на Закона за горите

През 2017 година Министерство на земеделието, храните и горите допълнително е засилило превенцията срещу незаконния добив на дървесина ...

Според доклада на WWF само половината от проверените 16 държави са включили наказателни санкции в националното си законодателство. Освен това контролът е твърде слаб, а компетентните органи се сблъскват с остър недостиг на ресурси при изпълнение на своите отговорности.

Незаконният дърводобив у нас

WWF България също се включи в проучването и установи, че част от основните слабости в прилагането на Регламента са валидни и у нас. Броят на съдебните дела остава незначителен, а за периода между март 2015 г. и февруари 2017 г. за вноса на дървен материал са отчетени нулеви санкции. WWF намира този факт за изключително тревожен и призовава за сътрудничество с европейски и международни органи с цел постигането на конкретни резултати в краткосрочен план.

Според анализа на WWF върху незаконния дърводобив, годишният обем на нелегалната сеч в България достига 2,4-2,7 млн. плътни куб. м. или между 1/4 и 1/3 от общия добив. Основните незаконни дейности са свързани с отсичане на дървета без марка, извършване на сечи без разрешително, транспортиране на дървесина без съответния документ, както и манипулиране количеството на добития материал.

Годишно чрез незаконния добив на дървесина сивият сектор в горското стопанство генерира скрити приходи от около 150 млн. лв. В допълнение към тези финансови загуби, горите не могат да изпълняват ефективно своите производствени, водохранни и природозащитни функции. Така освен, че ощетява държавния бюджет, незаконният дърводобив лишава дългосрочно цели райони от чист въздух и питейна вода.

Държавата се похвали, че се увеличава оползотворяването на дървесни отпадъци

Количеството дървесни отпадъци, които се оползотворяват в България, е нараснало от 208 726 тона през 2014 г. на 369 399 тона през 2016 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари