El Pais: Унгария не трябва да бъде изхвърлена от ЕС, но трябва да бъде наказана икономически

2033
El Pais: Унгария не трябва да бъде изхвърлена от ЕС, но трябва да бъде наказана икономически
Снимка: Getty Images/Guliver

Срещата на върха на ЕС, проведена на 24-25 юни в Брюксел, беше сцена на най-истинска политическа конфронтация, след като унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви влизането в сила на противоречив закон, предназначен за „защита на децата от хомосексуализма и други ориентации“, пише El Pais, цитирани от "Фокус". 

Законът, който според повечето лидери на ЕС е насочен срещу ЛГБТИ общността, предизвика бурна реакция сред участниците на срещата на върха. Колегите на Орбан го обвиниха в нарушаване на основните ценности на блока и, както смята испанското издание, те са абсолютно прави. В продължение на години унгарският лидер „се радва на предимствата на ЕС чрез европейски фондове, като същевременно се движи към ултраконсерватизъм и авторитаризъм“.

Виктория Георгиева: Рюте поискал Унгария да бъде изгонена от ЕС, това не е агресивно налагане на идеология, нали?

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте поискал Унгария да бъде изгонена от Европейския съюз след като страната прие закон, забраняващ насър...

Според френския президент Еманюел Макрон епизодът подчертава конфликта на култури и ценности, който все повече разкъсва ЕС. Така че, Орбан не е единственият, който се придържа към подобна линия в съюза. Унгарският лидер беше подкрепена от колегите си от Полша и Словения.

Както отбелязва „Ел Паис“, никой не изисква еднаквост от страните-членки на ЕС, но ЕС не е само единен пазар, блокът има свои собствени основни ценности и принципи, явно нарушение на които е „дискриминацията срещу малцинствата“.

Пред подобни инициативи е необходима решителна реакция от преобладаващото мнозинство, настоява вестникът. Не бива обаче да се следва примера на холандския премиер Марк Рюте, който посочи вратата на Унгария, като спомена директно член 50 от Договора за Европейския съюз, който описва процеса, чрез който държавите-членки могат да напуснат блока.

Унгария се радва да бъде в ЕС, фактът, че страната остава част от общия проект, е от полза както за Будапеща, така и за Брюксел. „Ел Паис“ предлага различно решение, което изглежда много по-подходящо за изданието. Така член 7 от Договора за ЕС може да бъде пуснат в действие, което позволява спиране на някои права на държава-членка на Съюза, включително лишаването й от правото да гласува в Европейския съвет.

Унгария няма да се откаже от ЛГБТ законопроекта

Премиерът на Унгария Виктор Орбан отхвърли нарастващите противоречия относно нов закон в страната му, който забранява училищни материал...

Освен това се предлага да се разгледа възможността за прекратяване на финансирането. Изданието признава, че това може да навреди на гражданите, но се надява, че преди да се стигне до това, властите ще променят позицията си, „а ако не, тогава самите граждани вероятно ще обърнат внимание на това, къде води политиката на Виктор Орбан“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com