ЕС губи престиж заради Турция

2968
ЕС губи престиж заради Турция
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Резултатът от референдума от април т.г. развърза ръцете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да разшири репресиите над критиците, журналистите, малцинствата отвъд арестите на хора, свързани с движението на Гюлен, когото обвинява за дирижирането на провалилия се преврат от юли миналата година.

В отговор на това, Европейският съюз, с който Турция преговаря за членство от 2005 г., сега "обмисля дали да отреже и преориентира предприсъединителните фондове.

Турция: Близо 1000 "гюленисти" са поискали убежище в Гърция

Външният министър Мевлют Чавушоглу оповести след среща в Анкара с гръцкия си колега Никос Кодзиас, че 995 членове на т.нар. „Теро...

Това би могло да сигнализира съществена промяна в стратегията спрямо Турция - отдавнашен ключов партньор на ЕС. В същото време предпазливостта, с която подхожда, разкрива също нежеланието на европейските лидери да повлияят на сътрудничеството в някои конкретни сфери - от сигурността до миграцията - риск, за който Ердоган не забравя да им напомни.

Властите в ЕС и Турция вече водят игра на нерви за това коя страна първа ще дръпне шалтера на турския присъединителен процес.

Отстъпвайки преценката за действията на турския президент на международни организации, или чакайки Ердоган да реализира заплахите, отправени по време на кампанията, а именно да инициира референдум за "Трекзит" и да върне смъртната присъда, ЕС бяга от отговорност и губи престиж.

ЕС отдавна вече трябваше да е направил извода, че Турция нарушава критериите за членство. С просто око се вижда, че Ердоган е многократно е пресичал червената линия.

Вместо да стъпва на пръсти, за да избегне гнева на тиранина, ЕС трябва да застане зад основните си ценности, да прекрати присъединителния процес на Турция и да преразгледа двустранното си сътрудничество на по-стабилна и по-благонадеждна основа.

Турция очаква екстрадирането на Гюлен от САЩ

Турският министър на правосъдието Абдулхамит Гюл заяви, че Турция очаква екстрадирането от САЩ на Фетулах Гюлен, пише Daily Sabah. По ...

В същото време Съюзът трябва да окаже натиск върху Анкара за правата на човека и да финансира работата с организации в и извън територията на страната, за да поддържа огъня на демокрацията жив.

Има няколко причини за това по-твърдата позиция по отношение на Турция да е за предпочитане пред половинчатите приказки за спирането на предприсъединителните фондове.

Партньорство, не членство

Първо, ясно е, че след повече от 12 години опити резултатът от присъединителните преговори е обратен на очаквания. Регресията на властите в покриването на политическите критерии за членство в ЕС е надлежно документирано от Европейската Комисия.

Неискреността в дисфункционалния присъединителен процес подрива външнополитическия имидж на ЕС като мека сила и застъпник за демокрацията и върховенството на закона.

ЕК увеличава парите за гражданското общество в Турция

През следващите седмици Европейската комисия ще обмисли и представи план за увеличение на средствата, отпускани от Брюксел в подкрепа н...

Наистина, този имидж загуби част от блясъка си в резултат на нелиберални настроения в страни-членки, като Унгария и Полша. И докато работи за решение на проблема отвътре, ЕС трябва да подкрепи същите морални ценности и принципи в основата на политиката й отвън. Прекратявайки преговорите за присъединение, Съюзът ще изпрати ясно послание, че политическите критерии за членство не подлежат на обсъждане.

Второ, това ще бъде важен прецедент за ЕС, показвайки че предприсъединителният процес не гарантира членство. Това ще има дисциплиниращ ефект върху други целящи се в членство страни в Югоизточна Европа, където обществената подкрепа за присъединяване към блока остава висока, но изостава изпълнението на изискванията, обозначени от еврочиновниците.

Трето, Турция ще запази възможността да кандидатства за членство - ако и когато е готова да приеме правилата на блока.

И макар да е вярно, че спирането на преговорите за присъединяване ще освободи режима от задължението да имитира демокрация, то няма да изкорени желанието за реформа, което остава живо в части на Турция.

CNN

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари