F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

29197
F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия
Снимка: Gettyimages

Нидерландия обеща да предостави на Украйна две дузини изтребители F-16, присъединявайки се към коалиция от Дания и Норвегия. Общо 65 изтребителя F-16A/B са обещани на Киев като част от обширната кампания на НАТО, която ще засили военния капацитет на Украйна в продължаващата война с Русия: Новини от Норвегия подсказват колко F-16 отиват в Украйна

Сроковете за доставка зависят от подготовката на украинските пилоти и готовността на инфраструктурата, която трябва да приеме изтребителите. Появата на F-16 в небето на Украйна значително ще засили възможностите на украинските въоръжени сили, но генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова да не ги разглеждаме като панацея.

Авиационни експерти пък изобщо се чудят дали има достатъчно самолети, които да обърнат хода на войната?

F-16 за Украйна: колко ще засегнат Русия?

"Ще доставим общо 24 броя F-16 Fighting Falcon. Украйна ще може да ги приеме веднага щом всичко е готово. Точният момент зависи от обучението на украинските пилоти и техници, както и, разбира се, от инфраструктурата", заяви министърът на отбраната на Нидерландия Кайса Олонгрен.

Дания и Норвегия също обещаха да осигурят F-16 от своите флотилии. Съюзниците от НАТО ги заменят с F-35 Lightning II от пето поколение. Вашингтон одобри прехвърлянето на самолетите и помогна за подготовката на киевските пилоти да ги управляват.

"Трудно е, но ще се случи. Нашата коалиция се надява, че ще започнем доставки на изтребители F-16 това лято, първо от Дания и след това от Нидерландия", добави нидерландският министър на отбраната.

F-16 направи първия си полет преди 50 години, но въпреки че американските военновъздушни сили спряха да ги купуват, космическият и отбранителен гигант Lockheed Martin продължава да ги произвежда за продажба в чужбина.

F-16 няма да променят ситуацията сами

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че F-16 ще разширят възможностите на украинската армия, но най-вероятно няма да са достатъчни, за да повлияят радикално на ситуацията в зоната на бойните действия.

"Една-единствена система няма да може да промени хода на бойното поле. Това не е панацея, която ще промени хода на войната. Все пак F-16 са важни. Те допълнително ще укрепят Украйна и ще ѝ помогнат да се справи руската агресия", каза Столтенберг пред украински медии.

Очакванията по отношение на възможностите на F-16, разбира се, също трябва да бъдат намалени поради прекалената рекламата, която съпътстваше трансфера на западно военно оборудване в миналото.

Въпреки че някои платформи – по-специално ракетните системи земя-въздух MIM-104 Patriot (ПВО) и M142 HIMARS (система за залпов огън) – бяха рекламирани като оръжие, което да промени хода на войната за Киев и бяха доставени в немалки количества, те не успяха да изтласкат руските сили от Украйна (бел. ред. - всъщност именно броят на системите Patriot в Украйна както и осигуряването на боеприпаси за тях е обект на много сериозен фокус: ЕП удари бюджетен шамар на Европейския съвет, защото не дава бързо "Пейтриът" на Украйна (ВИДЕО). В същото време батареите на Patriot помогнаха за противодействието на руски ракети и атаки с дронове, а HIMARS бяха многократно използвани за успешни удари по ключови руски позиции. Така че въпросът е не само в качеството, но и в количеството получени от Украйна съвременни западни оръжия.

Неотдавнашните загуби на някои Patriot и HIMARS обаче подчертават, че отделните системи просто не са достатъчни: При паритет на фронта: Русия се хвали с унищожен "Пейтриът" и нови умни бомби (ВИДЕО)

Германските танкове Leopard 2, британските Challenger 2 и американските танкове M1 Abrams някога бяха рекламирани като страхотни оръжия-чудо. По време на война се случват чудеса, но нито един танк или самолет сам по себе си не може да се счита за непобедим.

Пристигането на F-16 ще помогне на Киев да запази позициите си и вероятно ще увеличи загубите при въздушен бой на Кремъл след поредица поразени Су-34 и Су-35. Fighting Falcon може и да не изчисти небето над Украйна от руското присъствие, но ще гарантира, че Русия никога няма да постигне нещо наподобяващо превъзходство във въздуха: Колко Су-34, Су-35 и А-50 остават на Русия: Украинското разузнаване с данни

Автор: Питър Сучу, за The National Interest

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com