F-16 за Украйна: Какво оръжие и кой изтребител ще противопостави Русия? (ВИДЕО)

25659
F-16 за Украйна: Какво оръжие и кой изтребител ще противопостави Русия? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Макар и с много уговорки, изглежда Украйна все някога ще получи изтребители четвърто поколение F-16. Кога точно не е съвсем ясно - но стане ли е пределно ясно, че Киев ще ги използва, за да се защити от руската инвация.

Какво ще противопостави Русия тогава? Консервативното щатско издание The National Interest, което поддържа редакционна линия близо до републиканците и то повече до крайните им крила тип "Тръмп", публикува материал, в който спекулира, че руският отговор вероятно ще е Су-57 - изтребител пето поколение.

Досега Москва държи своите изтребители Су-57 извън бойното поле и залага основно на Су-35. Въпреки че Кремъл отдавна рекламира тази изтребителна платформа като най-добрата от най-добрите, производителността на корпуса все още не е съпоставима с твърденията на Москва.

Още: САЩ с голям ПВО подарък за Украйна, проектът F-16 с нова крачка напред (ВИДЕО)

Двумоторният стелт многоцелеви изтребител е разработен от руския отбранителен гигант "Сухой" в началото на 2000-те години, но концепцията му датира много по-рано. По време на разгара на Студената война СССР очерта нуждата си от изтребител от следващо поколение, който да замени Су-27 и МиГ-29 във фронтовите тактически операции. След разпадането на Съветския съюз руското министерство на отбраната инициира програмата PAK FA, която в крайна сметка доведе до Су-57.

Спецификации и възможности

Ясно е, че Су-57 разполага със стелт технология. В анализ от 2020 г. Royal United Services Institute описва Су-57 (класификацията на НАТО е Felon, което се превежда като "престъпник" и то в смисъл на тежко, криминално престъпление) като "все още несъзрял до надеждна фронтова оръжейна система", но въпреки това стелт самолет с потенциал.

Според Air Force Technology, "самолетът е оборудван с 3D двигатели с вектор на тягата за по-висока маневреност. Бързо излитане, центричност на мрежата и многофункционални възможности са другите характеристики, които отговарят на критериите за самолети от пето поколение".

Още: F-16 срещу Су-35: Предстоящата война на изтребители в небето на Украйна (ВИДЕО)

Су-57 разполага с ракети "въздух-земя" в допълнение към ракетите "въздух-въздух", за да поразява наземни цели и да извършва въздушни бойни операции на по-голяма дистанция. С два вътрешни оръжейни отсека Су-57 може да носи до 8 ракети въздух-въздух К-77М. Има и 30-милиметрови оръдия за стрелба от близка дистанция. Самолетът се задвижва от двигатели "Изделие" 117 или AL-41F1, за които Москва твърди, че ще бъдат заменени от по-нови двигатели "Изделие" 30. Тъй като Русия изпитва затруднения заради западни санкции, това надграждане на двигателя може да не се случи веднага, когато Кремъл пожелае.

Освен това - Су-57 е оборудван с напълно нов набор от интегрирана авионика, включваща високо ниво на контролирана автоматизация и интелигентна поддръжка на екипажа. Изтребителят разполага с електронен втори пилот - мощен бордов компютър, и други иновативни решения като разположението на въоръжението във фюзелажа. Бордовите системи за авионика включват радар с активна електронно сканирана решетка (AESA) и системи ELINT.

Дори ако Су-57 изостава в няколко области, корпусът на самолета има някои предимства пред F-16. Пенсионираният пилот от индийските военновъздушни сили Виждандер Такур описа как Су-57 може да бъде синхронизиран с наземни радари, което ще му даде предимство да открие и стреля пръв в битка с F-16.

Големият въпрос - досега Руската федерация не иска да "показва" своя изтребител пето поколение в битка от страх да не разкрие технологични тайни. Има обосновани предположения, че Су-57 вече може да е използван за изстрелване на ракети по цели в Украйна, но само от руско въздушно пространство.

Американската военна помощ за Украйна пресъхва

Междувременно, британското издание Financial Times съобщи, че директорът по бюджетните въпроси към Белия дом Шаланда Йънг е изпратила изрично писмо до Конгреса, че ако не бъде одобрен нов пакет от военна помощ за Украйна, настоящите средства на разположение на американската администрация за това свършват до края на 2023 година. В Конгреса изобщо няма съгласие, след като републиканците налагат своя визия в Камарата на представителите - различна от тази на Джо Байдън, но Сенатът не я подкрепя: Военна помощ за Украйна и Израел от САЩ: Перспективите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари