Футуролог: Променете начина си на живот, за да спасите здравето си

16738
Футуролог: Променете начина си на живот, за да спасите здравето си
Снимка: iStock/Guliver

С времето хората ще забравят напълно за коронавируса, но ще се появят нови епидемии, смята японският футуролог Мориносуке Кавагучи. След Covid-19 ще остане "неприятната истина" за лошото общо здравословно състояние на хората и нежеланието да се промени нещо в ежедневния им живот. На практика коронавирусът не е същността на проблема, смята Кавагучи, който е и консултант на японското правителство.

Ако се зададе думата "коронавирус" в Google Trends, резултатите ще бъдат еквивалентни на влиянието на Световното първенство по футбол. Първенството на FIFA се провежда на всеки 4 години и продължава един месец. Пандемията от Covid-19, продължила 10 месеца, има същия резонанс.

Хората с наднормено тегло са по-застрашени при заразяване с COVID-19?

Хората, които страдат от затлъстяване, имат около 48% по-висок риск от смъртност от COVID-19, в сравнение с тези, с адекватно тегл...

"Все едно всеки ден има световно по футбол – искаш да си стоиш вкъщи, не искаш да работиш, а само да гледаш телевизия. Но всички знаем, че когато световното първенство или Oлимпиадата приключат, за тях повече никой не говори. Те са вече история", посочва Кавагучи.

Футурологът отбелязва, че в "подобни аномални състояния хората се плашат и мислят, че проблемите ще се задълбочават". Просто така сме устроени, обяснява той.

Когато нещата се случват в реално време, хората се страхуват и мислят само за лоши неща. Но както и при другите проблеми, този също ще отмине. После всичко ще си дойде по местата, все едно нищо не е било.

"Неприятната истина", според Кавагучи е, че здравеопазването се оказа зле подготвено, в развитите държави от диабет боледуват 10% от жителите, от затлъстяване – 30%, а около 60% от хората са с наднормено тегло.

Болестите, които са ви гарантирани със затлъстяването

Вероятно всички в детството са били хранени на принципа: „Хайде, още една хапка за мама и татко". Годините минават и много от нас...

"Очевидно това е същественият въпрос, който има пряко отношение към смъртността, причинена от коронавируса. Просто никой не говори за него. Хората говорят за ваксини, санитарна профилактика, всякакви медицински проблеми или подкрепа на икономиките на страните. Но най-неприятната истина е, че сте твърде дебели", заяви ученият.

А тъй като хората не искат да се променят дори в такова време, те знаят за проблема, но не го коментират. Това означава, че се отнасят несериозно към него като цяло, не променят начина си на живот. Те искат единствено да обвиняват другите, а никой не възприема сериозно въпроса как да подобри своето здраве. Затова основният въпрос не е разработването на ваксини, а затлъстяването – това е неприятната истина, смята футурологът.

Политиците се интересуват от онова, което могат да получат. На тях им е необходим противник, с когото да се състезават. Медицинските компании също търсят преимущества, за да увеличат приходите си. Всички се опитват да получат някаква изгода от създалата се ситуация, но в действителност никой не се отнася сериозно към проблема.

Този вирус не е първият и няма да е последен, ситуацията може да се повтори, но нека не забравяме, че вирусите са допринесли много за развитието на човечеството, подчертава Кавагучи.

Кое поколение е най-застрашено от затлъстяване

Различни фактори определят склонността на хората от дадено поколение към затлъстяване. Например, така наречените милениалс, милениали и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари