Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глас от САЩ: Да помогнем на Украйна, загуба на фронта застрашава и нашата сигурност

08 април 2024, 07:30 часа • 4311 прочитания

След повече от две години брутална, безмилостна война, Украйна все още е готова и има капацитета да защити своята демокрация и територия срещу Русия. Но не може да направи това без американска военна помощ, за която Съединените щати увериха украинците, че ще бъде там, докато е необходимо, пише в коментар New York Times.

Мнозинството от американците разбират това и вярват, че ограничаването на реваншистките мечти на руския лидер Владимир Путин е дълг на Америка към Украйна и към американската сигурност. Проучване на Чикагския съвет по глобални въпроси и Ipsos установява, че 58 процента от американците подкрепят предоставянето на икономическа помощ на Украйна и изпращането на повече оръжия и военно оборудване на украинското правителство. 60 процента от анкетираните пък казаха, че отношенията на САЩ в областта на сигурността с Украйна правят повече за укрепване на американската национална сигурност, отколкото за нейното отслабване.

Още: Урсула фон дер Лайен: Европа е поставена под въпрос

Въпреки че тази подкрепа е намаляла донякъде от началото на руската инвазия и е по-слаба сред републиканците, много членове на партията в Конгреса също подкрепят продължаването на военната помощ. Така че е тревожно, че съдбата на Украйна стана жертва на междуособица на републиканската политика. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън има силата да направи правилното нещо, но времето е критично малко.

Без подкрепа, Украйна е обречена

Без американска артилерия, както и противотанкови и противовъздушни снаряди и ракети, Украйна не може да удържи армия, която разполага с много по-големи запаси от хора и боеприпаси. „Сега Русия изстрелва най-малко пет пъти повече артилерийски снаряди от Украйна“, съобщи Андрю Крамър от The Times. С наближаването на лятото се очаква Русия да подготви нова офанзива. Майк Джонсън знае това. Той също така знае, че ако го подложи на гласуване, пакет от помощ от 60,1 милиарда долара за Украйна най-вероятно ще премине през Камарата с подкрепата на двете партии. Много републиканци и повечето демократи искат да го приемат. Сенатът го прие през февруари.

Още: Най-възрастната армия в света: Украинските войници са средно 50-годишни и това е проблем

И все пак досега Джонсън избягваше гласуването, опасявайки се, че група крайнодесни членове на Камарата на представителите, които повтарят възгледите на Доналд Тръмп и се противопоставят на повече помощ за Украйна, може да го свалят от поста на председател. За да ги успокои, говорителят каза, че ще представи предложение с „важни нововъведения“, когато законодателите се върнат на работа във вторник. Те могат да включват премахване на задържането на администрацията на Байдън върху износа на втечнен природен газ, включително предложен терминал в родния му щат Луизиана; отпускане на помощта като заем или конфискуване на милиарди замразени руски активи.

Подобни условия са неразумни

Нито едно от тези условия не е разумно. Обвързването на помощта за Украйна с несвързани политически цели, като отмяната на програмата на президента Байдън за изменението на климата, може да е типично за търговията, която тече в Конгреса, но превръща Украйна в пионка в един партизански конфликт. „Това не е някаква политическа схватка, която има значение само тук, в Америка“, каза полският премиер Доналд Туск при посещението си във Вашингтон миналия месец. Решението на говорителя, каза той, „наистина ще струва хиляди животи там – деца, жени. Трябва да е наясно с личната си отговорност.”

Още: Русия губи още и още бронирана техника, намериха се нови 1 млн. снаряда за Украйна (ВИДЕО)

Няма смисъл и Украйна да бъде принуждавана да поеме огромен дълг, когато се бори за живота си, а икономиката й вече зависи от помощта. Изземването на големи суми пари от друга суверенна нация също може да има непредвидими правни и икономически последици.

Като се има предвид опасната позиция, в която Киев се намира, обаче, повечето демократи и републиканци вероятно биха приели това, което Джонсън съчетава, дори мерките, към които имат резерви, особено след като пакетът включва също помощ за Израел и Тайван. Тези законодатели са прави да преследват разумен компромис. Лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис също предположи, че демократите ще подкрепят Джонсън като председател, за да избегнат още една вредна и безсмислена битка за поста на председател. Тези ходове са добре дошли като стъпки в опит да се разхлаби хватката на републиканските екстремисти върху способността на Америка да подкрепя своите съюзници.

Още: Challenger 3: Защо това е най-чаканият танк на Острова? (ВИДЕО)

Разбира се, непокорството в Конгреса не е единственият проблем на Украйна. Европа бавно се намеси, за да отговори на военните нужди на Украйна, а на президента на страната Володимир Зеленски може да му е отнело твърде много време, за да намали възрастта за набиране на 25 години в лицето на недостига на войници.

Но американските оръжия и артилерия са от съществено значение за способността на Украйна да удържи линията и в крайна сметка да преговаря за прекратяване на военните действия от позицията на силата. Нито една държава няма запасите или производствените възможности, които да се мерят със Съединените щати в производството и предоставянето на 155-милиметрови артилерийски снаряди, HIMARS (артилерийски ракетни системи с висока мобилност) или системи за противовъздушна отбрана, от които Украйна се нуждае, за да държи руснаците на разстояние. Русия, от друга страна, успешно увеличи военното производство и получава доставки от Северна Корея и Иран, а Владимир Путин използва неотдавнашната терористична атака срещу концертна зала в Москва, за да увеличи набирането на персонал.

Положението на фронта е тежко

Украйна вече страда от последствията от колебливата подкрепа на Америка. Руските сили превзеха източния град Авдеевка през февруари и представители на американското разузнаване предупредиха Конгреса, че това се е случило, защото Украйна е останала без артилерийски снаряди. Руското командване без съмнение е наясно с това, когато планира следващите си ходове.

Още: Зеленски: За контранастъпление нямаме снаряди. Чужди войски сега не мога да поискам (ВИДЕО)

Путин от самото начало заложи на надеждата, че Съединените щати няма да продължат да подкрепят Украйна и сигурно се наслаждава на случващото се в Конгреса. Позволяването на Русия да наложи волята си на Украйна би било съкрушителен удар върху доверието и лидерството на Америка, с което ще се изпълни една от дългосрочните цели на Путин. Това от своя страна може да го насърчи да води нови войни, независимо дали в балтийските държави, в Западна Европа или на юг, и би сигнализирало на Си Дзинпин, че Китай също може да тръгне в атака.

Още: Атаката срещу руските военни самолети в Морозовск: Първи сателитни СНИМКИ

Доналд Тръмп и неговите последователи може да твърдят, че сигурността на Украйна или дори на Европа не е работа на Америка. Но последствието от допускането на руска победа е свят, в който авторитарните силни се чувстват свободни да смазват несъгласието или да завземат територия безнаказано. Това е заплаха за сигурността на Америка и света. Конгресът е готов да се противопостави на тази агресия и е задължение на Майк Джонсън да постави пакетът за Украйна на гласуване.

Още: Касапница за танкове и войници: Безумни руски жертви в Украйна, но Русия пълзи напред (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес