Huawei ще пусне своя операционна система до есента

6352
Huawei ще пусне своя операционна система до есента
Снимка: Getty Images/Guliver

Китайският технологичен гигант Huawei разкрива, че може да пусне своя собствена операционна система за смартфони и лаптопи в Китай през есента, след като САЩ вкараха компанията в черния си списък, предаде AFP. 

Международната версия на системата може да е готова във втората трета на 2020 г., казва Ричард Ю, ръководител на клиентският отдел на компанията.

Panasonic спира бизнеса си с Huawei

Японският технологичен гигант Panasonic обяви, че прекратява бизнеса с Huawei след като САЩ де факто забрани на Huawei да ползва америк...

Huawei все още се справя с удара от тази седмица и с решението на Google частично да отреже устройствата на Huawei от своята операционна система Андроид, след като САЩ нареди забрана на търговията на американска технология с фирмата.

„Днес ние все още разчитаме на Андроид на Google и Windows на Microsoft, заяви Ю и добави, „но ние не можем да разчитаме на това. Huawei ще си подготви своя план Б , за да използваме наша собствена операционна система”.

Китайският ежедневник Global Times съобщи в понеделник, че платформата „ХонгМенг” бива тествана, за да замени системата Андроид.

„Ние не искаме да правим това, но сме принудени от американското правителство. Мисля, че това ще бъде лоша новина не само за нас, но и за американските компании, понеже ние подкрепяме” американските бизнеси, каза Ю.

„Не искаме да правим това, но нямаме друг избор”, добави той. 

САЩ дадоха срок от месец и половина на Huawei да уреди раздялата си с американските си партньори

Американските власти отложиха забраната за изнасяне на американска технология към китайския технологичен гигант Huawei до средата на ав...

Спирането на достъпа до ъпдейтите на операционната система Android за смартфоните на китайския производител  може много бързо да усложни живота на потребителите на тези апарати, но най-вече да преначертаят в голяма степен пазара на мобилни технологии, анализира "Франс прес".

Huawei, който е на второ място в света сред производителите на смартфони, продава десетки милиони апарати всяка година: близо 203 милиона общо през 2018 година, 150 милиона през 2017 година.

Това сочат данните на консултантската компания Gartner. През първото тримесечие на 2019 година Huawei е запазил високи си темп на продажби с 59 милиона продадени апарата, според консултантската компания International Data Corporation -IDC, преследвайки световния номер 1 Samsung и оставяйки далеч след себе си третия в класацията Apple.

В краткосрочен план Huawei разполага с малко възможности. При сегашните мобилни устройства създаването на операционна система, която да замени Андроид, е сложно начинание.

За бъдещите смартфони също ще е трудно да се намери алтернатива: единствената операционна система, която е достатъчно разпространена е IOS на Apple. Тя е достъпна изключително за айФоните.

Google отряза Huawei от приложенията си*

Американският интернет гигант Google спира бизнес сътрудничеството с китайската технологична компания Huawei, след като последната беше...

Microsoft се опита да пусне мобилна версия на прочутия си Windows през 2010 година, която успя да предложи само при собствените си телефони Windows Phone. Тя обаче не можа да постигне успех и Microsoft изостави тази своя идея през 2017 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари