Google отряза Huawei от приложенията си*

9615
Google отряза Huawei от приложенията си*
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският интернет гигант Google спира бизнес сътрудничеството с китайската технологична компания Huawei, след като последната беше включена в "черния списък" на американското правителство, предаде БГНЕС, позовавайки се на Reuters.

За китайска компания достъпът до технологиите и софтуера на Google ще бъде ограничен. Това означава, че устройствата на Huawei няма да получават актуализации за операционната система Android, освен когато става въпрос за приложения с отворен код. Собствениците на такива смартфони ще загубят достъп до приложенията на Google като Google Play и Gmail.

Google ще ни показва още повече реклама в мобилните устройства

Gооglе oбяви, чe cъвceм cĸopo в мoбилнитe ycтpoйcтвa, paбoтeщи пoд yпpaвлeниeтo нa oпepaциoннитe cиcтeми Аndrоіd и іОЅ, щe ce пoĸaзвa п...

* От Huawei уточниха, че компанията ще продължи да предоставя ъпдейти на приложенията за сигурност и следпродажбено обслужване на всички съществуващи смартфони и таблети на Huawei, като това важи за всички устройства, които вече са продадени или все още са на склад. На устройствата, които вече са продадени или в момента са в продажба, ще могат да се използват Google Play, Gmail, както и останалите приложения на Google и на трети страни, както обикновено. Всички тези приложения ще получават ъпдейти. Също така тези устройства ще получават ъпдейти до Huawei EMUI.

Скандалът с Huawei избухна след като Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ), обвини компанията, че е получила държавно финансиране от китайските власти. Преди това Съединените щати и Австралия обвиниха Huawei в технически шпионаж. Американските власти многократно призоваха европейските си колеги да помислят за целесъобразността на участието на китайски компании в развитието на 5G мрежи в Европа.

В средата на миналата седмица американският президент Доналд Тръмп подписа указ за обявяване на "националното извънредно положение" във връзка със заплахите при използването на информационните технологии. Министърът на търговията на САЩ е получил указание да забранява сделки, които представляват неприемлив риск за националната сигурност на САЩ или за сигурността на американските граждани. Съответно американското министерство на търговията постави Huawei и 70 от неговите подразделения в "черния списък за дейности, застрашаващи националната сигурност на САЩ". Компанията отговори, че е готова да сключи споразумения с редица страни, включително с Великобритания, за предотвратяване на шпионажа, за да получи достъп до договори, свързани с развитието на 5G мрежи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Центърът на Ню Йорк осъмна със специален поздрав за българска марка

Интерактивна образователна инсталация на Yettel кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

Русия се цели по Украйна със сателитни снимки, купени от американски компании?

Над 100 представители на А1 се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир A1 Gaming Thursday

С коя компания преговаря Apple за внедряване на AI модела ѝ във функции на iPhone?

Запознайте се с Dell XPS 14: Пример за премиум лаптоп

Турският дрон "Байрактар" успешно изстреля свръхзвукова ракета (ВИДЕО)

Кой оглави класацията за най-надеждна мрежа у нас

След стъпките на САЩ да забрани TikTok: Китай ще защити интересите на компанията

Многообразие и приобщаване – това ли е новата важна тема за бизнеса?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...