X
 
 

Васил Гюров, "Демократична България": Приоритети са околната среда, правосъдието и културата

5719 5
photo of Васил Гюров, "Демократична България": Приоритети са околната среда, правосъдието и културата
Снимка: личен архив
Не просто броени дни, а дори броени часове остават до европейските избори. По европейската тема Actualno.com реши да потърси човек, който е по-малко известен като политик, отколкото като име в друга професия. В случая поговорихме с известния музикант Васил Гюров. Той е кандидат за евродепутат в листата на "Демократична България". С г-н Гюров поговорихме основно за европейското в предстоящите избори - научете в конкретика в следващите редове.

Г-н Гюров, каква е мотивацията Ви да се включите в надпреварата за Европейския парламент?

Аз участвам като независим кандидат и бях поканен да се присъединя към коалиция "Демократична България" от квотата на Зеленото движение. Работата, която вършат истинските "зелени" през последните години, е от огромно значение за всички нас. Въпреки институциите и държавата, те не спират да се борят в една недружелюбна медийна среда и продължават да поддържат надежда за опазването на българската природа. Те вдъхновяват и увличат с примера си и други. Доверието, което ми се гласува от такива хора, означава много за мен. Това е достатъчен мотив за поемане на такава отговорност.

Ако станете евродепутат, кои са трите най-важни приоритета, които бихте защитавали?

Околна среда - опазването на българската природа като част от европейската.

Правосъдие - общи европейски правораздавателни институции, гаранти за повече справедливост.

Култура и образование - приемственост, многообразие и солидарност. С една дума - опазване на духовното лице и същността на Европа.

Темата "климатични промени" отдавна е водеща в глобален мащаб, водеща е и за ЕС, от който България е част. Какво смятате, че може да направите повече по нея, ако сте евродепутат?

Темата е отдавна водеща, но в едни други ширини... и понеже говорим за глобален мащаб, ще кажа, че това от което има нужда е мащабна образователна кампания по проблемите, особено на местно ниво. Това, за което трябва да се работи, е изготвяне на стратегия и поредица от мерки и инструменти за създаване на стимули за зелени икономики и опазване на околната среда. В това отношение сме длъжници на идващите поколения. Отдавна сме изпуснали всички срокове и място за отлагане няма.

Извън климатичните промени, друга важна тема в ЕС, но не толкова популярна в България, е въпросът с авторските права. В края на сегашния си мандат ЕП прие новата Директива за авторските права, според която платформи като Google и YouTube трябва да подпишат лицензионни споразумения с музиканти, изпълнители, автори, издатели на новини и журналисти, за да използват творбите им, а платформите за споделяне ще трябва да инсталират филтри, за да попречат на потребителите да качват материали, защитени с авторски права. Какво е мнението Ви за тази директива, която беше утвърдена и от Европейския съвет?

По темата за авторските права в последно време надделява здравият разум и авторите все повече биват защитавани адекватно. За съжаление, в случая с платформите монетата има и друга страна, когато говорим за директиви. Представете си ситуация, когато под прикритието на добри намерения някой се опитва да вкара недотам чисти или обмислени текстове. Компании като Google имат неограничени възможности и могат както да лобират по вкарването на определени текстове, така и да организират мащабни кампании против приемането на други. По този повод е добре да не се прибързва с мнения и позиции, преди да се направи внимателен анализ на фактите свързани с даден казус.

Много от директивите, както и други обобщаващи документи, са съставени от големи по обем текстове. В такива ситуации е възможно наред с полезните текстове да се вмъкнат и такива, които противоречат на обществения интерес. Би било глупаво един такъв, недоизчистен от примеси документ, да се оценява само "за" или "против". Ето защо е необходимо да се провежда по-широк обществен дебат при изготвянето и утвърждаването на подобен тип документи.

Какво е мнението Ви за петте сценария за бъдещето на ЕС, представени от Европейската комисия преди две години – подкрепяте ли някой от тях, ако подкрепяте – кой и защо, а ако не подкрепяте нито един, как виждате бъдещето на ЕС?

1. "Европейският съюз се съсредоточава върху изпълнението на програмата си за положителни реформи" - нямам какво да кажа освен, че звучи много общо и пожелателно.

2. "Остава само единният пазар -Европейският съюз постепенно се фокусира върху единния пазар" - това е приемлив сценарий, но ограничава възможностите за развитие ЕС.

3. "Тези, които искат да правят повече, правят повече. ЕС дава възможност на желаещите държави членки да правят повече заедно в определени области" - дава повече свобода на действие и би донесъл повече позитиви. Това е сценарий, който определено подкрепям.

4. "Европейският съюз се съсредоточава върху постигането на повече и по-бързи резултати в избрани области на политиката, като прави по-малко в други области" - най-много ми харесва и би могъл да работи в комбинация с третия и бих го доразвил: При постигане на определените резултати в дадени области, след направени изводи и натрупани практики, да се пристъпи постепенно към разширяване на влиянието и в останалите.

5. "Правим много повече заедно. Държавите членки решават да правят много повече съвместно във всички области на политиката". Този сценарий ми звучи по-трудно осъществим. Затова мисля, че подготовката за него трябва да протича поетапно.

Смятате ли, че резултатът на европейските избори ще е решаващ за това ще има ли предсрочни избори?

Резултатът на едни избори е, до голяма степен, следствие на политиката, водена от управляващите. Предсрочните избори също зависят от това. Така че: Да, смятам.

Бихте ли се кандидатирали и за български депутат на следващите избори?

Ако получа доверието на коалицията - да!

Интервю на Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  с Nr.13, за Демократична България! Напред и нагоре!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Некадърното адвокатче Ристьо живо ли е още ?
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Гюро, Гюро, вие сте една сган боклуци !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

 • ciklop50 1 ciklop50 преди 4 месеца Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук