Игра на тронове: Война между НАТО и Русия в Арктика - неизбежна ли е?

12995
Игра на тронове: Война между НАТО и Русия в Арктика - неизбежна ли е?
Снимка: Getty Images/Guliver

Военните в топло полярно облекло бяха нервни, когато почукаха на прозореца на колата ни насред Арктика. Те искаха да знаят какво правим на остров, разположен далеч зад Арктическия кръг, на почти 6500 километра от Вашингтон и недалеч от мястото, където са базирани най-модерните руски подводници. Защо снимахме огромните бели радарни станции, които гледат от Норвегия към руския полуостров Кола?

"Заради политическата ситуация проверяваме всичко", каза един от служителите.

В продължение на няколко години представители на европейските и американските служби за сигурност и разузнаване следят отблизо териториите отвъд Арктическия кръг. Те разбират, че топенето на полярните ледени шапки ще отвори нови търговски пътища, ще отприщи надпреварата за природни ресурси и ще създаде нови форми на глобална сигурност. Западни служители наблюдаваха как Русия съживява военни съоръжения от съветската епоха, а Китай планира да построи "Полярен път на коприната". Това е началото на увлекателен репортаж-анализ на The Washington Post за нарастващото значение на едно от най-студените кътчета на планетата.

Залозите в Арктика се вдигат

СНИМКА: Getty Images

Войната в Украйна и рязкото влошаване на отношенията между Русия и западните страни обаче поставиха студените гранични зони между Норвегия и Русия в състояние на висока готовност, увеличавайки геостратегическото значение на Арктика. В резултат на това виждаме скок на интереса към региона във военната, дипломатическата и разузнавателната сфера. Това може да доведе до повторение на Голямата игра - съперничеството от XIX-ти век между Британската и Руската империя за влияние в Азия.

Арктическите активи стават все по-ценни за Русия. "Арктика стана по-важна, защото и ядрените оръжия станаха по-важни“, каза генерал-майор Ларс Сиверт Лервик, командващ норвежката армия.

Междувременно НАТО засилва влиянието си на север: Финландия и де факто Швеция се присъединяват към съседката си Норвегия в редиците на Алианса.

Тази пролет американски самолетоносач акостира в норвежко пристанище за първи път от 65 години, спирайки в Осло преди съвместните учения със съюзниците от НАТО в северната част на страната. Приблизително по същото време държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обиколи региона и обяви, че Съединените щати ще отворят отново дипломатически офис в Тромсьо, крайбрежен град в норвежката Арктика.

Напрежението не стихва

СНИМКА: Getty Images

Арктическият съвет, междуправителствен форум, който насърчава сътрудничеството в този регион, е в хаос, защото 7 от членовете му отказват да се ангажират политически с 8-ия, Русия, прекъсвайки сътрудничеството по важни въпроси като изменението на климата.

ОЩЕ: Норвегия застана начело на Арктическия съвет, смени Русия

Миналата година норвежки медии съобщиха за дронове, обикалящи около летища и нефтени и газови инсталации, експулсирането на руски дипломати по подозрение в шпионаж и случая с мъж, който се представя за бразилски учен и по-късно е обвинен в незаконно събиране на разузнавателна информация.

От гледна точка на съюзниците от НАТО "мигащата жълта светлина стана червена и ние трябва да обмислим по-внимателно ситуацията", каза високопоставен американски служител, пожелал анонимност, обсъждайки възгледите на Алианса.

От наблюдателна кула близо до морското пристанище Киркенес млади норвежки войници надничат в дивите, недокоснати земи на Русия, които се намират отвъд границата. Гладки скали и ниски борове, гледката се променя само със смяната на сезоните. Генерал Лервик не е особено успокоен от тишината на североизточната граница. Според него потенциалът на Русия на север, включително ядрените оръжия, не е изчерпан и все още е знак за опасност. Западните държавни служители също са загрижени, че Русия може да блокира търговските морски пътища или да попречи на корабите на ВМС на САЩ да достигнат до Европа, особено във Фарьорско-Исландския край - въздушната точка, която разделя Норвежкото и Северно море от Атлантическия океан.

"Способността на Русия да спре пращането на военни подкрепления е истинско предизвикателство за Алианса", каза високопоставен служител на западното разузнаване, който се съгласи да говори пред американската медия при условие за анонимност.

Освен това има опасения, че Москва има добри карти и разузнавателни данни критичната подводна инфраструктура и може да саботира Европа. Миналия месец НАТО създаде център за защита на подводни тръбопроводи и кабели.

ОЩЕ: НАТО се опасява, че Русия се готви да нанася удари и да прекъсва подводни кабели

Ръководителят на дирекцията по отбранителната политика на финландското министерство на отбраната Яне Куусела каза, че рискът от военна конфронтация с използване на конвенционални оръжия в Арктика остава нисък, но това не изключва конфликт през следващите години. "Всички виждаме как действа Русия", споделя той.

В офиса на норвежкия онлайн вестник Barents Observer (изданието е трън в очите на Москва години наред, което е най-добре описано в книгата "Троловете на Путин") редакторът Томас Нилсен вади карта и посочи точно къде се намираме в Киркенес, само на няколко мили от руската граница. Наблизо е полуостров Кола, дом на руския Северен флот и някои от най-модерните въздушни и военноморски средства, включително ответни оръжия в случай на ядрена война. Нилсен показа на картата какво Москва смята за свой бастион и къде могат да се скрият нейните подводници. Той обаче е еднакво обезпокоен от действията на Русия на територията на Норвегия, извършени явно и тайно.

"Можем да изпратим "малки зелени човечета" (бел. ред. - барети) и да превърнем този район в буферна зона за Русия", каза той, имайки предвид войници без отличителни знаци.

Миналата година Нилсен написа статия за руски свещеник, който искал да построи параклис до радарите Вардо, финансирани от САЩ съоръжения, които надвисват над града от десетилетия. Членовете на Руската православна църква, която има исторически връзки с руските служби за сигурност, пише той, също се интересуват от проучването на водоснабдяването на Киркенес.

Фроде Берг, пенсиониран норвежки граничен инспектор, който прекарва 23 месеца в московски затвор по обвинения в шпионаж, споделя, че страната му все още не е подготвена за възможни руски операции. Берг призна, че е сътрудничил на норвежкото разузнаване и е пътувал до Русия като куриер. Освободен е при размяна на затворници. Сега той се върнал в Киркенес.

Мъж, който се представил като Хосе Асис Джамария, 37-годишен бразилски изследовател, уж е дошъл в Тромсьо, за да работи по проблемите на сигурността в Арктика - ход, който е съвсем логичен, като се има предвид, че градът е център за изследване и дипломация по арктически въпроси. Но през октомври норвежките власти го арестуваха. Според тях Хосе Асис Джамария всъщност е 44-годишен руски гражданин на име Михаил Микушин.

Според властите предишната му работа в канадски университети е била опит за създаване на предистория за фалшива самоличност. "Напълно сме сигурни, че той не е бразилец", каза миналата есен говорителят на Норвегия по сигурността Томас Блом.

ОЩЕ: Русия с нови териториални претенции: Започна големи учения в Арктика

Арестът шокира Тромсьо, тъй като там все още вярват в "арктическата изключителност", тоест в идеята, че този регион може да бъде защитен от политиката. Повече от три десетилетия дипломати и учени твърдят, че основната работа по опазването на Арктика трябва да бъде отделена от политиката. "Далечният север е с ниско напрежение", както обичат да казват някои норвежци.

Случаят с шпионажа и дипломатическите разногласия в рамките на Арктическия съвет, чийто секретариат е базиран в Тромсьо, сочат към възраждане на съперничеството между големите сили в региона. "Нашата основна грижа в момента е да запазим Съвета здрав", казва Мортен Хоглунд, председател на Комитета на висшите служители на Арктическия съвет.

Марк Лантейн, асистент по политически науки в университета в Тромсьо и експерт по арктическите въпроси, се съмнява, че организацията може да бъде спасена. "Ако си имаме работа с дългосрочно замразяване на отношенията – нека го наречем така, поради липса на по-добра дума – може да се нуждаем от друг форум, за да обсъдим изменението на климата и корабоплаването в Арктика", казва той.

"Определено ще видим негласно преразпределение на властта в тази част на света“, добави той, "и се чудя дали Тромсьо е готов за това".

ОЩЕ: Американската армия се готви за отразяване на атаки на Русия и Китай в Арктика (ВИДЕО)

Автор: Емили Рухала, за The Washington Post

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари