Индийски поглед и прогноза: Путин съсипва президентския мандат на Байдън

15593
Индийски поглед и прогноза: Путин съсипва президентския мандат на Байдън
Снимка: Getty Images

Западът се обедини срещу Владимир Путин след руската инвазия в Украйна. Искаха смяна на режима в Москва. Вместо това падна един от основните лидери на Запада, премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън. Това пише Сунил Шаран в свой анализ за индийското издание The Statesman. Интересен факт е, че Шаран, който пише предимно за геополитика в издания като Fortune и The Washington Post, има няколко издадени книги и една от тях е със заглавие: "Локдаун. Индия под обсада заради коронавируса".

Каква гледна точка излага сега той:

Години наред Украйна флиртуваше с НАТО, за ужас на Русия. Накрая Русия повече не издържа и взе нещата в свои ръце. Инфлацията беше постоянна тревога, когато Джо Байдън пое президентството на САЩ през януари 2021 г. Ковид прекъсна глобалните вериги на доставки. Бензинът в САЩ струваше средно 4 долара за галон (един галон = 3,8 литра). Байдън постави Ковид под контрол чрез продължителна кампания за ваксиниране (точно както направи индийския премиер Нарендра Моди), но не успя да укроти инфлацията. Инфлацията беше предназначена да нанесе удар на Байдън на междинните избори за Конгреса през 2021 г. Тогава Путин удари.

Анализ: Украйна предизвика война вътре в САЩ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза на 19 юни, че войната в Украйна може да продължи с години, но че Западът "не трябва ...

Западът би направил всичко, за да го унищожи. В лицето на украинския президент Володимир Зеленски бе намерен желаещ партньор. Зеленски не беше настроен за компромис с Путин. Нито Путин със Зеленски. Войната продължава с месеци. Това се превърна във война на изтощение. НАТО въоръжаваше Украйна до зъби. Но и Русия не губеше. Западът наложи най-строгите санкции на Москва. Русия е един от най-големите износители на петрол и газ в света, предимно за Западна и Северна Европа. Без руските енергийни източници западните икономики като Германия стоят осакатени. Германия е икономическа сила, опора на Запада. Ако тя потъне, Европа потъва. Германия традиционно е голям привърженик на зелената енергия, но без руски петрол и газ сега се връща към "мръсните" въглища за енергия.

Индия и Китай започнаха да внасят руски петрол, като по този начин дадоха сериозно рамо на Путин. Доналд Тръмп свободно разреши фракинг (сондиране) за нефт и газ в американските федерални земи, които съставляват около една четвърт от американската суша. Едно от първите неща, които Байдън направи, беше да забрани фракинга във федералните земи, защото счита, че той допринася значително за изменението на климата. Но учените са съгласни, че производството на електроенергия от природен газ е само наполовина по-малко замърсяващ от въглищата. Бензинът в САЩ сега скочи до около 6 долара за галон, без надежда да поевтинее в бъдеще.

Защо?

Първо, войната в Украйна не показва никакви признаци за спиране в близко бъдеще. Дори и да се случи, Западът ще продължи да санкционира Русия поне докато Путин слезе от власт. Но Путин не дава никакви признаци да отива някъде. Той все още е широко популярен в Русия. Той е приятел с Моди и Си Дзинпин. Слуховете за неговото лошо здраве и евентуален преврат засега си остават само слухове.

Украйна е трагедия, но най-голямата заплаха за САЩ е у дома

Боевете в Украйна са трагедия и голяма опасност. Но това е и огромна геополитическа възможност за САЩ. Това пише в свой анализ за издан...

Второ, независимо от цената за икономиката, Байдън ще откаже да поднови фракинга във федерални земи. Зеленото лоби в неговата партия е невероятно силно и смята фракинга за отрова. Байдън не може да си позволи да антагонизира зелените, дори ако американците радикално ограничат пътуванията си и се изхранват със замразени пици. Следователно Байдън е предопределен да получи удар, какъвто модерен президент не е виждал по време на междинните избори. Но има лъч надежда за него. Върховният съд на САЩ отмени "Роу срещу Уейд", забележително решение, което позволява аборт. Американските жени са на крак. Абортът поляризира американската нация както нищо друго. Тръмп каза, че сам Бог е издал последното решение на Върховния съд, но насаме той измърморил, че решението ще навреди на републиканците, тъй като ще накара милиони жени да гласуват срещу тях на изборите.

В момента демократите имат 50 места в 100-членния Сенат. Те се нуждаят от още 10 места, за да отменят решенията на Върховния съд, тъй като са нужни 60 места, за да се предотврати флибустер, парламентарна тактика, която позволява безкраен дебат, но не и действие. На всеки две години една трета от Сената се сменя. Това означава, че през 2022 г. само 33 от местата в Сената ще бъдат спечелени. Няма начин с непопулярността на Байдън по отношение на инфлацията демократите да спечелят достатъчно от 33-те места, за да преминат границата от 60 места - това е залогът на индийския анализатор. Според него, президентството на Байдън ще бъде осакатено завинаги. Той е сигурен, че демократите вече се хващат на бас, че Байдън е или твърде стар и/или не е достатъчно силен, за да се изправи срещу републикански кандидат през 2024 г. Едно от първите неща, които всеки републикански победител през 2024 г. ще направи, е да позволи фракинг на федерални земи, като по този начин облекчи незабавно цената на бензина. Фракингът на федерални земи направи Америка най-големият производител на петрол в света.

Въпреки американския натиск, сега Саудитска Арабия, ОАЕ и Венецуела не увеличават производството на петрол. Това е моментът, в който всички те трябва да ударят джакпот и няма начин да пропуснат възможността. И за тях западната политика спрямо Украйна не е водеща. Което остава огромен проблем за Байдън и силен коз за Путин в крайна сметка да го неутрализира политически.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари