Изборите в РСМ: Вместо да избират нови лидери, избирателите наказват старите

2551
Изборите в РСМ: Вместо да избират нови лидери, избирателите наказват старите
Снимка: iStock

Традицията на македонската демокрация и плурализъм е обогатена с нов изборен цикъл, който, макар и с локален характер, отново показа решителността на избирателите, вместо да избират нови лидери, да наказват старите.

Недоволни от общото положение в страната, гражданите, кой знае за кой път, решиха да накажат сегашните управляващи, като гласуват за опозицията. Това няма нищо общо с проблемите на местната власт, а с настроението на избирателите.

Денко Малески: С радикали на власт РС Македония няма шанс за ЕС

Какво се търкулна след първия тур на социалните избори в РС Македония? Национализъм и радикализъм. Национализъм, разбиран като отъждес...

Най-голямата опозиционна партия в момента, ВМРО-ДПМНЕ, спечели 55 000 гласа повече от управляващата СДСМ и както никога досега по-малките партии постигнаха голям успех, както и независимите кандидати, които също се възползваха от непопулярността на правителствената политика. Изправен пред фактите от изборните резултати, премиерът Зоран Заев каза от трибуната, че посланието на хората е ясно и че го разбира. Не знам какви са неговите размисли, но мисля, че е прекалено късно вече нещо истински да се промени в начина на неговото управление.

Избирателите, същите, които наказаха грешната политика на Никола Груевски преди четири години, сега са разочаровани от Заев и неговите министри. Причините за това са многобройни. От неизпълнените обещания за повишаване на жизнения стандарт, непоследователното провеждане на здравната политика във времето на пандемия, както и много проблемните възгледи на премиера, изразени в процеса на преговори с България. Разбира се, отношенията в управляващата коалиция и отношенията с ДСИ (партията на Али Ахмети), чиито министри действат като независими субекти, допълнително намалиха популярността на Заев. И нито една от тези политики, тенденции и практики той няма да може да промени, дори и да иска.

Стандартът на живот няма да се повиши, защото скоро ще се сблъскаме с обявеното увеличение на цените на повечето продукти и услуги. Здравната политика е многократно компрометирана, а процесът на преговори с България е почти мъртъв. Що се отнася до отношенията с ДСИ, лошите дни за правителството тепърва предстоят, защото в опита да се осигури коалиция, която да спаси това, което може да бъде спасено във втория тур на местните избори, СДСМ ще трябва да получи условна подкрепа от гласове от коалиционния партньор. А всички знаем, че такива услуги никога не са били безплатни.

Ето защо искам да подчертая, че срокът на тази управленска структура и начин на управление изтича. Най-умно би било да се свикат предсрочни парламентарни избори до Нова година, на които да се добие ново мнозинство, което след това да може да формира правителство с пълен капацитет.

Владо Перев: Ветото на България е единственият начин РС Македония да започне да спазва европейските принципи

"Българите в РС Македония са обект на дискриминация в продължение на много години и това не се е променило до днес", каза Владимир Пере...

Всяко отлагане на неизбежното ще струва на СДСМ по-лош резултат. По-добре е да загубят сега, отколкото да преживеят катастрофа по-късно.

Анализът е на Сърджан Иванович

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари