Яд на Острова: Страхът пречи на Великобритания да се опази от враговете ѝ

6053
Яд на Острова: Страхът пречи на Великобритания да се опази от враговете ѝ
Снимка: Getty Images / Guliver

Британското правителство се сблъсква с неоспорими доказателства, че враждебно настроени държави се стремят да ѝ навредят и неговият отговор е да не предприема действия, които биха могли да се възприемат като провокация, пише местното издание The Telegraph.

Това е начин на мислене, който през последните две години формира Уайтхол за реакция на войната в Украйна. Докато Русия подкладе войната с непровокираното си нахлуване, желанието на западните сили като Великобритания и САЩ да подкрепят Киев е възпрепятствано от желанието им да не провокират излишно руския президент Владимир Путин.

"Вместо да предоставим на украинците ресурсите, от които се нуждаят, за да нанесат опустошително поражение на Москва, което би възпряло Путин да предприеме каквито и да било по-нататъшни актове на агресия в Европа, ние само дадохме на Киев средства да се защити, а не да постигне победа". Още: "Армията ни не може да се бие с Русия повече от 2 месеца": Говори зам.-началникът на британския щаб

Отношенията с Китай

Подобен, без да е склонен към риск подход, е очевиден в неособено успокояващия отговор на правителството (на Острова). Например - относно доказателства, предоставени от Националния център за киберсигурност, работещ съвместно със свои колеги от САЩ, че екип от китайски хакери се е насочвал към ключови британски политически институции като британската ЦИК, както и към отделни депутати, известни с откровените си възгледи за Пекин: Великобритания обвини Китай в хакерска атака: Ето до какви данни са имали достъп

Кибервойната е неразделна част от усилията на Пекин да разшири влиянието си, като същевременно сее нестабилност и раздор в редиците на своите противници, включително в Обединеното кралство. В безпрецедентна съвместна операция за събиране на разузнавателна информация, предприета от САЩ и Обединеното кралство, Лондон и Вашингтон обвиниха Пекин в провеждането на продължила десетилетие кампания за „репресиране на критици, компрометиране на правителствени институции и кражба на търговски тайни“.

Вместо да предприеме решителни действия, които биха могли да убедят Пекин да се откаже от повторна атака към британските институции и държавни служители, като например експулсиране на китайски дипломати, отговорът на правителството беше определено неудовлетворителен. Въпреки сериозността на обвиненията, повдигнати срещу комунистическия режим в Китай, правителството обяви, че санкционира две китайски лица и малка фирма, свързана с държавната група APT3, която е обвинена в надзора на кибератаките. Още: The Telegraph: Отказахме от армията тези, които трябва да ни пазят

Както паметливо отбеляза бившият лидер на консерваторите сър Иън Дънкан Смит след обявяването на санкциите, мерките бяха толкова малко впечатляващи, че беше еквивалентно на това да гледате как слон ражда мишка.

Апологетите на подхода на правителството, които несъмнено се придържат към възможността, че нов „Златен век“ в отношенията между Китай и Обединеното кралство е възможен, твърдят, че поддържайки доходоносни търговски връзки с Китай, Великобритания е в много по-силна позиция да насърчи Пекин да коригира дейността си. Всъщност случаят е точно обратният, както може да се види от бруталното потискане от страна на Китай на демократичните институции в Хонконг. Колкото повече британски служители се опитват да вразумят автократични режими като Китай, толкова по-вероятно е те да възприемат бездействието ни като признак на слабост.

Освен това заплахата, която Китай представлява за британската сигурност, не се ограничава само до политици и държавни институции. Както обобщи миналогодишният интегриран преглед на нашите потребности от сигурност, Пекин проявява злонамерен интерес към икономиката ни, критичната национална инфраструктура и веригите за доставки. И все пак Риши Сунак изглежда по-заинтересован да позволи на Пекин да наводни британския автомобилен пазар с евтини електрически превозни средства, отколкото да го държи отговорен за груби нарушения на националния ни суверенитет.

Иран и Великобритания

Подобен неубедителен подход е възприет и спрямо други враждебни режими като Иран, който, въпреки че е подложен на широкообхватни санкции, все още успява да управлява отряди за убийства по улиците на Великобритания. Още: Британските войници ще бъдат уволнявани и съдени, ако плащат за секс

Миналата година антикорупционни активисти твърдяха, че въпреки обещанието на правителството да наложи санкции на руски олигарси и компании, за които се счита, че имат близки връзки с Кремъл, не се полагат достатъчно усилия за проследяване на британските активи на санкционираните компании и лица, докато множество имоти за милиони лири, собственост на видни олигарси, останаха руска собственост, пише The Telegraph.

Правната система на Великобритания е друга област, която е изложена на риск за злоупотреба от адвокати, представляващи руски организации, които са обект на санкции от Обединеното кралство - въпрос, който бившият министър на правосъдието от консерваторите сър Робърт Бъкланд възнамерява да повдигне сега пред правителството. Той вярва, че има спешна необходимост от предприемане на действия, за да се попречи на руските юридически фирми с връзки с Кремъл да се възползват от пропуските в санкциите.

„Има легитимен въпрос дали юридически лица, свързани с руската държава, действат активно в Обединеното кралство“, обясни сър Робърт. „Това повдига въпроси как прилагаме санкции срещу руски фирми, които имат връзки с Кремъл.“ Още: Твърдение: Британската армия няма боеприпаси да противостои на руската повече от седмица

Разбира се, ако Великобритания е сериозна в защитата на интересите си от враждебни режими като Русия и Китай, тя трябва да гарантира, че когато предприема действия като налагане на санкции, те са напълно изпълнени, вместо да ги оставя да станат символични жестове.

Автор: Кон Кафлин

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com