Как Путин се възползва от слабостите на Европа

14489
Как Путин се възползва от слабостите на Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

"Ние никога не сме се отнасяли към Европа като към любовница. Ние винаги сме предлагали сериозни отношения." Това каза през 2015 година Владимир Путин пред италиански журналисти.

Преди срещата си с руския президент държавният глава на Франция Еманюел Макрон също изрази готовност да работи активно за възстановяването на отношенията с Москва. Но какво иска цар Путин, който решава всичко на руската земя и превърна в главен продукт за износ не нефт и газ, а страха, пита политологът Сергей Медведев. Разполагат ли европейските страни днес със средства, за да намалят напрежението и да намерят почва за разбирателство за Близкия Изток, енергетиката, Украйна и Китай с руския режим, който разиграва картите на национализма?

Защо САЩ не могат без Афганистан?

В материал озаглавен “САЩ не могат да живеят без Афганистан” близкоизточния анализатор Аарън Милър коментира провеждащите с...

Възможно ли е в името на "реализма" да се затварят очите за настъплението на грузинската граница в Южна Осетия, анексирането на Крим и войната в Донбас, сваленият малайзийски самолет, намесата в изборите в САЩ и Европа и отравянето на бившия агент Сергей Скрипал в центъра на Великобритания? Европейците нямат ясни отговори на тези въпроси, защото те са много сложни.

"Путинтерн"

С изключение на периода на Елцин, когато Русия вървеше активно към сближаване със Запада, ръководството на Кремъл десетилетия наред се придържаше към една политика на укрепването на влиянието в Европа, опитвайки се да вбие клин между европейците и големия американски брат.

Тези усилия все още играят централна роля - Путин, както преди, приема САЩ за главен стратегически противник и реши да направи алианс с Китай, независимо от очевидните рискове. Както и при СССР, Путинска Русия игнорира ЕС и го смята за бюрократичен хартиен тигър. Тя предпочита да води двустранни преговори с националните държави, за да разделя по-добре и да властва.

Кардиналните промени в баланса на силите е в слабостта на Европа и дълбочината на кризата на идентичност, която преживява. Тя не е способна да отговори на предизвикателствата на имиграцията и исляма и сама освободи пространство за идеологическите спецоперации на Кремъл и неговата дезинформационна хибридна война. Това пише в своя статия Лор Мандевил от Le Figaro.

Чернобил на Путин

Епохата на контрол над ядрените оръжия свърши. Това показва тайнственият взрив в Архангелск, причинил смъртта на петима руски служители...

Козове в ръкава

Великобритания не може с пълна сила да му даде отпор, независимо от случая "Скрипал" и това подтиква Путин към предложение да възобнови диалога с Лондон, все едно нищо не се е случило, при това без да отстъпва. Що се отнася до Франция на Макрон, то тя е отслабена от протестите на "жълтите жилетки" и в икономически план и не е в най-добрите си отношения с Германия, но иска да има своята роля на международен посредник в иранската криза.

Путин има в ръкава си и няколко други коза - например - вътрешния министър на Италия Матео Салвини и австрийския премиер Себастиан Курц, той набира скорост и в Централна Европа с Орбан в Унгария и Земан в Чехия. 

Дори Германия, която при Меркел играеше ролята на главния европейски защитник от руската агресия преживява сериозна криза да идентичността чрез симптома "Алтернатива за Германия." Всичко това създава у Путин усещане за собствената му сила.

Според анализатора Уилям Кортни Русия тръгва в настъпление, а в подобна обстановка диалогът с него може да се окаже неефективен.

Путин, страхът и протестиращите

През почивните дни руски власти задържаха стотици протестиращи срещу това, че режимът на Путин се опитва да заглуши призива за честни и...

Анализаторът смята, че най-добрият вариант е прилагането на методиката на Рейгън, който едва заел президентския пост, укрепи силите си и премина в контраатака на дезинформационния фронт, започвайки преговори едва с идването на власт на Горбачов.

"Европа има нужда от Русия, но тя трябва да укрепне отвътре и да регулира основни проблеми, ако иска да повлияе на бъдещето на Русия, а не просто да я отслаби", отбелязва руски наблюдател и допълва, че зад привидната сила на Путин на международната арена се крие безпорядъчна, деморализирана и съсипана от корупция страна.

Превод: Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...