Какво всъщност стои зад големия скандал с изтичането на данни от Facebook?

7015
Какво всъщност стои зад големия скандал с изтичането на данни от Facebook?
Снимка: Pixabay

Благодарение на информатора Кристофър Уайли (бел. ред. - той е човекът, създал AggregateIQ - канадска компания, взела лъвския пай от бюджета на кампанията Vote Leave за Brexit) стана известно за голямо изтичане на лични данни от мрежата Facebook. В аферата е замесен и социолог от Кеймбридж.

Кристофър Уайли повече не може да влезе в Instagram и Facebook: "Бях заличен", оплака се той в Twitter. Другите му акаунти са блокирани от компанията Facebook, защото 28-годишният канадец разказа за едно от най-големите изтичания на данни в историята на компанията.

Ученият създал приложението за Cambridge Analytica проговори

Ученият, събрал данните за милионите потребители на Facebook, даде първото си интервю след скандала. Реагира и университетът Кеймбридж,...

Какво се случва с личните данни

През почивните дни два вестника – американският The New York Times и британският The Guardian – публикуваха историята на Уайли за неговата работа в компанията Cambridge Analytica, като британското издание още преди година започна да се занимава с компанията. Главното обвинение, което бившият служител отправи, е следното: Cambridge Analytica е събирала и анализирала преди всичко за целите на политическата реклама личните данни на над 50 милиона потребители на Facebook без те да знаят това.

Това е било направено по следния начин: компанията е сключила споразумение с фирмата на преподавателя от Факултета по психология на Кеймбриджкия университет Александър /Алекс/ Коган, който е родом от СССР. Коган е разработил приложение (Thisis­yourdigitallife), с помощта на което е анкетирал хора във Facebook.

Мобилното приложение е получило разрешение от потребителите за използването на техните лични данни. Приложението е събирало данни и за приятелите на потребителя. Анкетирайки 270 000 потребители, компанията е получила сведения в крайна сметка за 50 милиона души. Facebook, както твърди Уайли, не е възразявал срещу разгласяването на данните, удовлетворявайки се от обяснението на компанията, че информацията се събира за научни цели.

През 2015 г. този масив от лични данни се е оказал в разпореждане на Cambridge Analytica. Фирмата на Коган е получила за своите услуги 1 милион долара, твърди Уайли. Любопитна подробност, която все още не е получила продължение: едновременно със своята работа за Cambridge Analytica Коган, както е посочено на сайта на Санкт-Петербургския университет, е получил двугодишна стипендия от федералния бюджет на Руската федерация.

Заради Cambridge Analytica неприятностите с правосъдието за Facebook не закъсняха

Американската комисия по търговията (FTC) изглежда започна разследване на скандала "Camridge Analytica", който вече създаде огромни неп...

Във вторник, 20 март, Университетът в Кеймбридж поиска от Facebook да му предостави всички данни за работата на Коган и неговите връзки с Cambridge Analytica. Информацията за Коган е изчезнала от сайта на британския университет същия ден.

С какво се занимава Cambridge Analytica

Cambridge Analytica събира и анализира данните на клиентите на такива портали като Facebook и създава психологически профили на потребителите. За пръв път компанията попада в полезрението на обществото след победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ. Тогава стана известно, че бившият президентски съветник Стив Банън е бил неин вицепрезидент, а самата тя е участвала в предизборната кампания на милиардера, изпълнявайки задачата за разработването и включването на реклама в интернет, отчитайки психологическия профил на потребителя. Компанията смята победата на Тръмп за своя заслуга.

На Уайли му е хрумнала идеята за таргетирана реклама още през 2013 година. Това, което му е липсвало, са били достатъчното количество лични данни за нейното реализиране, както споделя той. На тази основа той създава контакт с Алекс Коган и неговия център за психометрика.

Уайли е убеден, че Cambridge Analytica, използвайки информацията за предпочитанията на клиентите, е успяла да окаже решаващо влияние върху изхода на изборите в САЩ. Сред наблюдателите въпросът доколко решаващ на изборите е бил факторът таргетирана реклама в социалните мрежи остава спорен.

Злоупотребата с данни заради Cambridge Analytica може да струва 2 трилиона долара на Facebook

Скандалът "Cambridge Analytica", който удари социалната мрежа Facebook, всъщност е далеч по-мащабен и засяга в много сериозна степен на...

В последното видео, публикувано от британската телевизия Channel4, възниква подозрението, че освен таргетираната реклама компанията Cambridge Analytica не се е притеснявала да използва далеч по-съмнителни методи. Вече бившият директор на компанията Алекс Никс по време на снимки със скрити камера предлага на потенциален клиент такива методи за дискредитиране на политици, като използването на "украински момичета". От самата компания в отговор на разобличенията заявиха, че не използват подобни методи и по този начин са проверявали потенциалните клиенти.

Какво казват от ръководството на Facebook

Всичко казано от Кристофър Уайли представлява сериозни обвинения по адрес на най-голямата социална мрежа в света. На фона на новините за изтичането на данни пазарната капитализация на компанията се сви в понеделник, 19 март, с цели 6,8% наведнъж. Facebook смятат, че е не е коректно скандалът да бъде смятан за изтичане на данни, тъй като потребителите сами са се съгласили да споделят личната информация.

На свой ред, Уайли настоява, че Facebook отдавна е знаел за изтичането на данните, но не е предприемал нищо за борба с това. Социалната мрежа отговори, че е заличила приложението на Коган, а също така е получила писмени уверения както от фирмата на Коган, така и от Cambridge Analytica, че личните данни ще бъдат унищожени. Но, според предположението на Уайли, те така и нe се били унищожени.

Какво го чака Facebook

Кукловоди зад Тръмп и Brexit лъснаха в скандал за изборни измами

Компанията за анализ на данни и информация Cambridge Analytica се е намесвала в хода на избори в различни части на света, прибягвайки д...

Според бившия служител на Федералната комисия по търговия на САЩ Дейвид Владек, който е отговарял за правата на потребителите, Facebook трябва да се подготви за съдебни дела и глоби на стойност милиарди. Според неговите данни, компанията още през 2011 година се е задължила да спазва високите стандарти на сигурност на личните данни, включително предаването на сведения от мрежата на трети лица. Нарушенията в тази област могат да бъдат глобявани с 40 000 долара за всяко индивидуално нарушение що се отнася до злоупотреба с лични права, заяви Владек пред The Washington Post. За 50 млн. души това прави 2 трилиона долара.

Как да защитим себе си и приятелите си

Личната информация, която доверявате на компанията Facebook, трябва да бъде подбирана внимателно. Социалната мрежа е променила настройките така, че достъпът както към нея, така и към личните данни на вашите приятели не е така лесен, но все пак бъдете предпазливи преди всичко, съветват експертите. "Ако компанията спазва приличието и иска да изглежда сериозно, то тя по принцип не може да разрешава да предава на някой данните на вашите приятели", убеден е Симон Мадер, основател на кьолнската рекламна агенция Adbacker, която рекламира и се занимава с маркетинг в социалните мрежи.

Приложенията, които уважават потребителите, им позволяват каква именно информация да споделят и каква – не. Ако клиентът няма право на такъв избор, тогава той трябва да избягва тези приложения, убеден е Мадер: "Никой не е задължен да си сваля панталона заради някаква си онлайн-игра".

Анализ на Лукас Хансен Deutsche Welle

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com