Космическа война: В САЩ вече се готвят да обезвреждат чужди сателите и не само

7305
Космическа война: В САЩ вече се готвят да обезвреждат чужди сателите и не само
Снимка: Getty Images

Стартиращата американска компания True Anomaly планира да изстреля прототипи на шпионски сателити в Космоса тази година с помощта на ракета SpaceX. А това изкарва на дневен ред бъдеща война в Космоса - отново.

"Конфликтът се развива във вектор време - пространство, който започва със съперничество и в крайна сметка води до пълномащабна война. Съединените щати вече са в състояние на активна конкуренция с Русия и Китай за свобода на действие и господство в Космоса. И ситуацията се развива много бързо". За това предупреждава бившият майор от ВВС на САЩ Ейвън Роджър, с позивна "Веселия".

"Научна фантастика": Експерти коментират идеята на Русия да победи с робот западните танкове (ВИДЕО)

На 26 януари миналата година Ейвън Роджърс регистрира True Anomaly, за да се опита да "разреши най-трудните проблеми на орбиталната война за космическите сили на САЩ", както той обясни в Twitter.

В момента True Anomaly се подготвя за първата си орбитална мисия. Ейвън се надява да изстреля два "космически апарата за орбитално преследване" в ниска околоземна орбита още през октомври тази година и планира да направи това с ракета на SpaceX: SpaceX изстреля първа ракета в орбита за 2023 г. (ВИДЕО)

Апаратите Jackal (Чакал) няма да бъдат оборудвани с оръжия, бойни глави или лазерни бластери, но ще могат да извършват така наречените "операции за близко сближаване" (RPO), тоест ще маневрират много близо до сателитите, насочвайки към тях арсенал от сензори. Това ще позволи да се идентифицират системите за проследяване и оръжията на противниците, както и да се прехващат комуникации.

Като част от първата си мисия, наречена Demo-1, апаратите Jackal просто ще се следват един друг, действайки в радиус от няколкостотин метра и използвайки двигатели за управление, радар и мултиспектрални камери. Ако всичко върви добре, Роджърс планира в крайна сметка да предостави на американската армия хиляди такива автономни апарати, контролирани от екипи от оператори и изкуствен интелект, които "ще дебнат противниците, където и да летят".

Летящ обект над Хавай, "мече" на Марс - какво е обяснението? (ВИДЕО)

Японски телескоп засне снимки и видео на летяща синя форма над Хавай на 18 януари. Във видеото обектът започва като малка бяла сфера, л...

Всичко започва с разбирането точно с каква технология враговете на САЩ разполагат в Космоса. "Но ние ще се нуждаем и от активна отбрана. Ако мислите сериозно за защита и отбрана в Космоса, трябва да можете както да маневрирате, така и да стреляте", обяснява Роджърс, цитиран от The Wired. Докато терминът "стреля" в армията обикновено се отнася до използването на кинетични оръжия като оръдия и снаряди, в контекста на Космоса това обикновено означава заглушаване, електронна война и кибератаки.

На официалния уебсайт на True Anomaly няма нищо, което да показва, че компанията разработва свои собствени офанзивни оръжия. Роджърс обаче написа в Туитър миналото лято: "Тактически деактивирането на вражески космически кораби може да направи разликата в това дали ще загубим или спасим цяла ударна група от самолетоносачи… Има много начини да унищожите космически кораб, които няма да имат вредно въздействие върху околната среда. В крайна сметка те са само летящи компютри."

Самите RPO не са нещо ново. Миналия септември частната фондация Secure World публикува доклад, описващ десетки военни операции на RPO в геостационарна и ниска околоземна орбита след Студената война. В повечето случаи подобни операции са ситуации, при които американски, руски или китайски космически кораби се доближават до чужди сателити, за да видят как изглеждат или подслушват съобщенията им.

RPO операциите имат и мирни приложения – помислете за космически влекачи, които могат да поправят или преместят повредени сателити, както и да почистват опасни космически отпадъци. Фондацията Secure World помага за управлението на организация, наречена Confers, която определя доброволно приети технически стандарти за RPO бизнес операции. А True Anomaly е един от 60-те членове на Confers. "Ако искаме например да почистим космическите отпадъци, трябва да разработим подходящи технологии", заяви Брайън Уидън, директор на фонда за планиране. Въпреки това, True Anomaly е първият стартъп в технологията за космическо рандеву, открито насочен към военния пазар, каза той.

Последната съвместна работа на Роджърс с правителството е била ръководене на екипи в Космическото командване на САЩ, които планираха как и кога да разположат отбранителни и нападателни военни системи в Kосмоса. Той и съоснователите на компанията Дан Брънски, Том Никълс и Кайл Закжевски, също бивши офицери от ВВС на САЩ, "разбираха проблемите по-добре от всеки друг ежедневно, изпитваха ограниченията на технологиите и бяха разочаровани от тези ограничения", каза Роджърс. И вместо да чакат някоя голяма компания от военнопромишления комплекс да поеме управлението им, те решиха сами да се опитат да се справят с проблема. Според Роджърс, True Anomaly вече е получила повече от 23 милиона долара от инвеститори, което доказват документи пред Комисията за ценни книжа и борси. Тази сума включва инвестиция от фирмата за рисков капитал Narya, съоснована от републиканския сенатор JD Vance. (Роджърс настоява, че компанията му няма политическа принадлежност.)

Илон Мъск ще опита да изстреля кораба Starship през март

Авиокосмическата корпорация SpaceX може да направи опит за изстрелване на системата „Starship през март, съобщи милиардерът ...

True Anomaly наскоро подписа договор за наем на фабрична сграда от 35 000 квадратни метра в предградие на Денвър. В допълнение към производството на сателити Jackal, инженерите на компанията разработват и система за управление, базирана на "облак", за да интегрират автономните сателити и човешките оператори, използващи комерсиални двигатели за игри като Unity и за създаване на интерактивни приложения, както и за разработване на софтуер, който ще помогне на Jackal да маневрира в пространство с висока точност. True Anomaly вече е подала заявка за търговска марка, която ще се появи на целия хардуер и софтуер за "изображение в орбитално пространство, среща и контрол на придобиване на цел".

"True Anomaly позиционира сателитите си по-скоро като система за преследване, отколкото система за визуално събиране или разузнаване. Това наистина тревожи и мен, защото то може да доведе до непредвидена ескалация. Като се има предвид историята на основателите на True Anomaly, нашите противници може да си помислят, че са изправени пред компания, управлявана от американската армия, която започва да разработва космически оръжия", споделя Кейтлин Джонсън, асоцииран директор на проекта за аерокосмическа сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Междузвездни войни: Космосът може скоро да е новото бойно поле

Първата грижа на компанията може би е да запази собствените си "летящи компютри" здрави. "Съвместните RPO операции вече са предизвикателство. Можете да разберете това от опита на Astroscale и Northrop, които от години планират демонстрации на процеса на поддръжка на сателитите", добавя Джонсън. През 2005 г. съвместна RPO мисия на НАСА, наречена DART, се провали, когато един космически апарат спря да функционира, блъсна се в целевия сателит и беше унищожен.

Според Джонсън мисиите за преследване на вражески спътници вероятно ще бъдат много по-рисковани. Всеки сблъсък в орбита може да създаде хиляди парчета космически отломки, всяко от които може да повреди други спътници, създавайки още повече отломки. Учените са загрижени, че увеличаването на орбиталните отломки в крайна сметка ще доведе до катастрофална ситуация, наречена "синдром на Кеслер" (натрупване на голямо количество космически отпадъци, което ще направи космическото пространство около Земята неизползваемо)*. Роджърс казва, че избягването на сблъсък е цел, "която преследваме безмилостно и агресивно. Стремим се да действаме отговорно в Космоса."

FT: Новата космическа надпревара превръща научната фантастика в реалност

SpaceX на Илон Мъск, Blue Origin на Джеф Безос, Orbital на ATK, ViaSat, SES, OneWeb и повече от 10 000 други търговски компании през по...

Самият Роджърс е свикнал да поема рискове. Преди основаването на True Anomaly, той създава и ръководи хедж фонд за криптовалута Phobos Capital. А още по-рано той основава компанията "3720 към 1" - намек за шансовете на Хан Соло да премине успешно астероидното поле във филма "Империята отвръща на удара".

Дали усилията на Роджърс да създаде "сателити ловци" ще бъдат успешни или просто поредната научнофантастична игра ще стане ясно едва след като True Anomaly изстреля своите апарати Jackal в космоса с помощта на ракета на SpaceX през октомври.

Във Франция се питат: Може ли заради Мъск войната в Украйна да стигне до Космоса?

* НАСА изчислява, че отломки от само по 1 сантиметър от спътник или ракета, движещи се с 36 000 км/ч, могат да нанесат същите щети като обект с тегло 250 кг на Земята, движещ се с почти 100 км/ч. Ако размерът на отломката се увеличи до 10 сантиметра, би имала взривна сила от 7 килограма тротилов еквивалент. Представете си, че хиляди такива обекти летят с огромна скорост в орбитата на Земята и се врязват един в друг - синдромът на Кеслер.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Die Welt: Украйна има нужда от войници и Киев действа твърдо

Свят на тролове и промиване на мозъци: Руският шпионаж отвътре

Анализ: Какво (не)постигнаха санкциите срещу Русия?

Големите неизвестни пред готвената украинска офанзива

Анализ: Си Дзинпин казва, че готви Китай за война - ето как

"Измами, грешки и дребни конфликти": Историята на част от американските доброволци в Украйна

Американски анализатор: Идеите за разпад на Русия са чиста глупост

Руските шпиони с по-голям успех в Украйна от армията на Путин: Доклад от Лондон

Снаряди с обеднен уран за Украйна - митове и факти

Глас от САЩ: Имаме интерес войната в Украйна да приключи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари