Кризата около F-35 може още повече да изостри отношенията Анкара-Вашингтон

8424
Кризата около F-35 може още повече да изостри отношенията Анкара-Вашингтон
Снимка: Getty Images/Guliver

В Сената на САЩ работят за възпрепятстване на доставките на бойни самолети F-35 на Турция. Това е сериозно събитие, на което няма как да не бъде обърнато внимание, пише Сердар Тургут в коментар за турското издание Habertürk, цитирано от агенция "Фокус".

В настоящия момент в отношенията между Анкара и Вашингтон има много кризи, но последната, свързана с доставката на F-35, може наистина да доведе до устойчив разрив на връзките между двете страни. Защото Турция отдавна се договори със САЩ по сделката и дори започна да изплаща пари по нея. Става въпрос за покупката на 116 самолета. САЩ дори се съгласиха в Турция да бъде разположен център за техническо обслужване на тези машини. А сега някои сенатори се опитват да попречат на доставките им.

Макар внесеният законопроект засега да не означава, че той ще бъде приет в хода на разискванията в Сената, политическите анализатори във Вашингтон са убедени, че стигне ли се до гласуване, предложението ще бъде одобрено.

Ето и основанията им. На първо място, авторите на законопроекта изтъкнаха като аргумент срещу доставките ареста в Турция на пастора Андрю Брънсън и обвързаха изпълнението на сделката с освобождаването му. По-рано 66 сенатори – демократи и републиканци, подписаха писмо, адресирано до турския президент Реджеп Тайип Ердоган с искане пасторът да бъде пуснат на свобода. Това са две трети от всички сенатори, отбелязва авторът, като допълва, че поради тази причина внесената законодателна инициатива вероятно ще бъде подкрепена от органа.

Анкара се прицели в германските фондации в Турция

Заплахи за прекратяване на споразумението за бежанците, арестуването на кореспондента на Die Welt Дениз Юджел, нацистки обиди: списъкът...

На второ място, в Сената групата, подкрепяща Турция, вече не изказва мнението си. По-рано при необходимост тази група бе в състояние да убеди другите сенатори в правотата си. Но след серия събития, случили се в хода на миналогодишната визита на Ердоган във Вашингтон, тази група загуби авторитет. И Турция остана някак беззащитна в Сената, коментира Тургут.

Законопроектът, внесен от републиканците Джеймс Ланкфорд и Том Тилис, и Джийн Шахин от Демократическата партия, се състои от две страници. На втората се казва, че в случай на противопоставяне на Сената на доставките на бойни самолети на Турция, президентът на САЩ може да направи изключение и да гарантира предаването им на Анкара. За подобно нещо обаче е необходимо изпълнението на редица условия. А именно:

• Турция да не предприема стъпки, които може да навредят на вътрешната функционалност на НАТО;

• Турция да не предприема стъпки, които да допринесат за засилване на играчи, способни да станат врагове на сили на НАТО;

• Турция да не предприема стъпки, които може да изложат на риск сигурността на страните от НАТО;

Американски сенатори предложиха блокиране на доставката на изтребители F-35 за Турция

Трима американски сенатори предложиха мерки, които целят да блокират трансфера на многоцелеви изтребители F-35 на Турция, съюзник в НАТ...

• Турция да не се опитва да придобива военно оборудване от страни, на които САЩ са наложили санкции;

• Турция да не задържа несправедливо и незаконно американски граждани.

Или казано с други думи, ако някоя от тези точки не е изпълнена от страна на Анкара, президентът на САЩ е в правото си все пак да разреши доставката на F-35. Предполага се, че на думи най-силният аргумент срещу сделката ще бъде преди всичко ареста в Турция на американски граждани, а също и споразумението с Русия за покупката на зенитно-ракетните системи С-400 „Триумф“.

Сега всички очакват с нетърпение позицията на Белия дом, най-вече на съветника по национална сигурност Джон Болтън и държавния секретар Майк Помпео. Но те не бива да бъдат заподозирани в симпатия към президента на Турция. Ако Тръмп не пресече такова развитие на събитията, то едва ли те двамата ще предприемат действия, които да означават „стоп“ на доставките на F-35 за Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари