"Макрон остана сам": Какви са разликите между Украйна и Палестина?

23738
"Макрон остана сам": Какви са разликите между Украйна и Палестина?
Снимка: Getty images

Защо подкрепата за Украйна не е толкова значителна, колкото за Палестина? От няколко седмици Макрон говори за вероятността от използване на сухопътни сили и пряко им участие във войната с Русия на страната на Киев, но той е практически сам в окопите на тази война.

В изказванията си той опростява аргументите, но те пак не се приемат от мнозинството. Те звучат така:

  • Украйна няма да е достатъчна за Путин
  • войната се води на европейска земя
  • ако Украйна бъде победена, това ще има ефект на доминото с катастрофални последици за Европа

Всичко това е пропито от дух на пораженчество като едно време преди идването на нацизма. Твърденията обаче не са много полезни за тези, които трябва да се бият. Още: Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

От друга страна е Палестина, тоест Ивицата Газа – там също гори трагична война със заложници, цивилни жертви и противопоставящи се екстремисти. Точно такъв е случаят, когато войната е свещена: тя не оставя безразлични нито радикалите, нито хуманистите. Такава не се помни поне от хилядолетие, а раздорът във възгледите около нея е също толкова вечен. Може дори да засегне електорално президента на САЩ Джо Байдън, бъдещето на арабските държави и да "човърка" съвестта на обикновените хора. Притегателната сила върху радикалите, въображаемите освободители и истинските активисти остава мощна, базирана на въздействие и манипулация. В този окоп можете да намерите всякакви хора и най-често такива, които са антисемити или най-малко информирани.

Селективна подкрепа

Каква е разликата между Украйна (или Армения, Иран и т.н.) и Палестина? Ето на какво се осланят тези предполагаеми спасители на Палестина в арабския свят, които, поставяйки въпроса по този начин, накратко очертават какво очакват от Запада и какво не дават от себе си, но в същото време "плюят" същия този Запад. Така примерът с Украйна и Палестина разкрива двойни стандарти и подхранва различни конспиративни теории в очите на "онлайн обвинителите".

Тази позиция може да издържи известно време, но преди всичко ви позволява да избегнете собственото си лицемерие, което е удобно да проектирате върху другите. В крайна сметка е очевидно, че в картината на света на въображаемите освободители на Палестина няма място за други процеси и други жертви. Може лесно да им се възрази: защо Палестина, а не Йемен, не уйгурите или териториите на Боко Харам, иранските жени или Афганистан, където жените са живи зазиждани? Защо тази избирателна универсалност от страна на онези, които с право критикуват това качество на Запада? Разбира се, грешно е едното да се смесва с другото, но е грешно и да се изолират, пише френското издание Le Point. Още: F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Остава открит въпросът: защо подкрепяме всеотдайно Палестина, а не Украйна? Има ли справедлива и безсмислена война? Смъртта на едни струва ли повече от смъртта на други? Пристрастието на този въпрос е опасно и следователно увеличава спекулациите. Въпреки това, този въпрос има драматично въздействие върху нас и не може да излезе от съзнанието ни. 

„Интересът към палестинския въпрос произтича от интереса към еврейския", казва Махмуд Даруиш в интервю. Трагедията на Ивицата Газа днес, въпреки цялото си непоносимо нещастие, отново предизвиква "страха от евреите" (буквалният превод на термина „юдеофобия“ - judéophobia, възникнал в края на 19 век). Това е, което Украйна, между другото, ще пропусне - хилядолетния видим ефект от борбата за права, както на палестинците, така и на евреите. Същевременно Украйна, Армения, Афганистан или други страни са оставени на произвола на съдбата, включително поради слепота и отчуждение.

Самотна армия

Днес Украйна се бори да стане "европейска Палестина", афиширайки светостта на целите си. От друга страна, Палестина остава арена за тези, които искат да се освободят от омразата, да оправдаят своето безсилие, да възобновят епопеята на деколонизацията, да универсализират утопията на ислямизма или да искат справедливост и мир, съжителство на една и съща територия, правото на живот за палестинците и израелците. От една страна, юдеофобията и своеобразният римейк на деколонизацията предизвикват мечтателни фантазии сред воюващите. Още: Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

От друга страна, Украйна все още не предлага "големи преимущества": нито по-добро качество на живот след смъртта, нито чисто име, нито ентусиазиран триумф. Макрон все още е сам. Не знаем кой ще отиде да умре за Украйна. А кой ще отиде да умре за Палестина? Палестинците, разбира се. Защото тук отново избираме да делегираме смъртни пълномощия на други и избираме живота пред празната реторика и използването на човешки щитове.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари