Осъдиха "Криптокраля“ Сам Банкман-Фрайд на 25 години затвор

1502
Осъдиха "Криптокраля“ Сам Банкман-Фрайд на 25 години затвор
Снимка: Getty Images

Сам Банкман-Фрайд беше осъден на 25 години затвор за кражба на 8 млрд. долара от клиенти на вече фалиралата борса за криптовалута FTX, която той основа, предава Reuters.

Окръжният съдия на САЩ Луис Каплан произнесе присъдата на съдебно заседание в Манхатън, след като отхвърли твърдението на Банкман-Фрайд, че клиентите на FTX всъщност не са загубили пари и установи, че той е излъгал по време на свидетелските си показания в процеса. Съдебните заседатели признаха 32-годишния Банкман-Фрайд за виновен на 2 ноември по седем обвинения за измами и конспирация, произтичащи от срива на FTX през 2022 г. Прокурорите нарекоха събитията „една от най-големите финансови измами в историята на САЩ“.

Каплан каза, че Банкман-Фрайд не е показал никакво разкаяние.

ОЩЕ: Крипто измамата на века: в какво обвиняват милиардера, обеднял за една нощ и фалирал една от най-известните борси за криптовалути

„Той е знаел, че това е нередно“, казва Каплан. „Той знаел, че е престъпление. Той съжалява, че е направил много лош залог относно вероятността да бъде хванат. Но той няма да признае, каквото е и негово право“, добаво съдията.

Банкман-Фрайд призна по време на 20-минутна пледоария пред съдията, че клиентите на FTX са пострадали, като също предложи извинение на бившите си колеги от FTX – но не призна престъпление. Той обеща да обжалва присъдата си.

Снимка: Getty Images

Присъдата бележи кулминацията в падението на Банкман-Фрайд от ултрабогат предприемач и основен политически донор до най-големия трофей на американските власти в усилията им срещу злоупотреби на пазарите на криптовалута.

„Има сериозни последствия за измамите на клиенти и инвеститори“, каза главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд в изявление. „Всеки, който вярва, че може да скрие финансовите си престъпления зад богатство и власт или зад лъскаво ново нещо, за което твърди, че никой друг не е достатъчно умен, за да разбере, трябва да се замисли.“

Каплан установи, че клиентите на FTX са загубили 8 млрд. долара, капиталовите инвеститори на FTX са загубили 1,7 млрд. долара, а заемодателите на хедж фонда Alameda Research, основан от Банкман-Фрийд, са загубили 1,3 млрд. долара. Той наложи заповед за конфискация на 11 млрд. долара и упълномощи правителството да изплати на жертвите конфискувани активи.

Федералните прокурори поискаха присъда от 40 до 50 години.

„Съжалвам за това“

Родителите на Сам Банкман-Фрайд

 

Снимка: Getty Images

Обръщайки се към съдията, Банкман-Фрайд каза: „Клиентите страдат... изобщо не исках да минимизирам това. Също мисля, че това е нещо, което липсваше в коментарите ми в хода на този процес. Съжалявам за това.“

Визирайки своите колеги от FTX, той добави: „Те вложиха много от себе си и аз захвърлих всичко това. Това ме преследва всеки ден.“

Трима бивши близки сътрудници на Банкман-Фрайд свидтелстваха по обвинението, че той ги е инструктурак да използват клиентски средства на FTX, за да покрият загубите в Alameda Research. И тримата се признаха за виновни за измама.

ОЩЕ: Крипто милиардер остава в арест на Бахамските острови, съдят го за измамата на века

Каплан каза, че Банкман-Фрайд е излъгал, когато е свидетелствал, че не е знаел, че Alameda Research е изразходвала клиентски депозити, взети от FTX.

Родителите му, професорите по право в Станфордския университет Джоузеф Банкман и Барбара Фрайд, присъстваха на произнасянето на присъдата.

„Ние сме с разбито сърце и ще продължим да се борим за нашия син“, казаха те в изявление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com