Нацистки скандал тресе Финландия и притиска новия премиер

7729
Нацистки скандал тресе Финландия и притиска новия премиер
Снимка: Pixabay

Периодът на "медения месец" на новия министър-председател на Финландия Петери Орпо беше жестоко съкратен от два расистки скандала, които хвърлиха правителството му в смут, съобщи Politico.

Дясноцентристът Орпо, широко считан за сериозен политик, вече усеща шума, който подкопава един от ключовите му стратегически ходове: решението да се обедини правителството с крайната дясна Финландска партия.

„Партията на финландците” отдавна се възприема като крайна във финландската политика, прокарвайки линията „Финландия на първо място“, поради което защитава силни анти-ЕС и анти-имиграционни позиции. Нейните лидери, от Тимо Сойни и Юси Хала-ахо до настоящия водач г-жа Риика Пура, отдавна занимават авторите на заглавия с огнестрелни речи и популистки публикации в блоговете. Още: "Г-н Надежден": Кой е човекът, победил Сана Марин на изборите във Финландия?

След изборите през април Пура си осигури сериозно влияние в новото правителство на Орпо, не на последно място като пое ролята на министър на финансите и вицепремиер по време на продължителните преговори за съставяне на правителството.

Малко след като новата коалиция беше обявена на 16 юни, публични изяви на висши партийни играчи – включително на самата Пура - започнаха да нападат както Партията на финландците, така и самия Oрпo.

Оставки

Министърът на икономиката Вилхелм Юнила беше принуден да подаде оставка след обвинения, че се е пошегувал с нацизма. Сега Пура се оказа под натиск на фона на обвиненията, че е използвала расистки обиди в публикации в онлайн блогове през 2008 г. и е насърчавала насилието срещу просяци под формата на плюене, пише Politico.

Пура вече публично призна, че преди се изразявала по начин, който днес не би одобрила.

Въпреки че се опитваше да не се показва по време на бурята на вниманието около Партията на финландците през последните седмици, Орпо – който ръководи спечелилата изборите дясноцентристка Национална коалиционна партия (NCP) – сега е под все по-голям натиск да отговоря по-ясно.

Финландският президент Саули Ниинистьо каза, че би било разумно правителството да изрази „нулева толерантност към расизма“. Бившият премиер Сана Марин също разкритикува забележките. Социалдемократическата партия на Марин беше заявила преди изборите, че няма да влезе в коалиция с Партията на финландците. „Това беше отречено. Може би сега има повече разбиране“, написа Марин в Twitter.

„Всеки човек е ценен и човешкото достойнство е неделимо. Всеки има право да живее в сигурност, независимо от произхода си“, добави Марин.

Анна-Мая Хенриксон, председател на Шведската народна партия, член на управляващата коалиция, също се изказа: „За да може това правителство да продължи да работи през есента, трябва да е напълно ясно, че то казва „не“ на всички форми на расизъм и това също трябва да се види по начина, по който правят и казват министрите в правителството", заяви тя

Експертите казват, че дори ако правителството му не се разпадне в краткосрочен план, Орпо трябва да свърши известна работа, за да оправдае пред избирателите решението си да се свърже с Партията на финландците.

„Отворен въпрос е до каква степен някои от тези разкрития в социалните медии са изненадващи за Oрпo и NCP“, пита Тейво Тейвайнен, политолог от Хелзинкския университет. „Взеха ли това предвид в началото и взеха ли изрично решение да заглушат своите ценности, за да постигнат необходимите реформи, или сега са толкова искрено изненадани, колкото понякога твърдят?“, допълва Тейвайнен.

Орпо твърди, че е "необходимо" Пура да се „дистанцира от насилието“.

История на скандала

Това не е първият път, когато Партията на финландците е принудена да се справя с политическа буря, която сама си е причинила.

През 2017 г., две години след първото си участие в правителството, ръководството на партията зрелищно се разпокъса на фона на несъгласия относно политическата си посока с тогавашния си лидер и министър на външните работи на Финландия Сойни. 

Петери ОрпоСнимка: Петери Орпо

Последващият лидер Хала-Ахо, беше глобен за реч на омразата през 2012 г., Партията на финландците обаче успешно успя да се прегрупира и се представи силно на избори през 2019 г., които бяха спечелени с малко над социалдемократите. 

На изборите през април партията остана втора след НКП на Орпо и заедно с по-малката Шведска народна партия и Християндемократите сформираха дясно правителство с мнозинство.

Правителството има амбициозна платформа за намаляване на държавния дълг на Финландия и реформиране на пазара на труда и затова няма да е склонно да се откаже от тези планове, предричат експерти. Това означава, че Oрпo вероятно ще се опита да преодолее сътресенията поне в краткосрочен план.

Перспективите пред правителството до известна степен „зависят от това доколко Пура е готова да се дистанцира от расизма, дори с цената на самоунижение“, счита Тейво Тейвайнен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари