Най-могъщият танк в света - Путин уж нямаше нужда от него, но нещата бързо се промениха (ВИДЕО)

122786
Най-могъщият танк в света - Путин уж нямаше нужда от него, но нещата бързо се промениха (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

От години руската военна общност вярва, че танкът T-14 "Армата" ще направи революция в руската армия, коментира в началото на войната американското специализирано издание Military Watch Magazine. След представянето на прототип през 2015 г., беше съобщено, че танкът е влязъл в масово производство през август 2020 г. - с няколко години закъснение от графика (но има и съобщения, че масово производство почва чак през 2022 година). Да не забравяме и появилите се кадри как прототипът е закъсал и то насред парада за Деня на победата, което отдавна е фокус на въпроса дали всъщност машината е толкова добра, колко се рекламира!

T-14 се счита за най-мощната платформа от този вид в света и в зависимост от определението може да бъде единственият боен танк от четвърто поколение. Някои от най-забележителните му характеристики включват купол с дистанционно управление, бронирано отделение за екипажа за максимална защита, радарни системи и 360-градусови камери за наблюдение. Бронята е новата реактивна броня Malachit, която далеч надхвърля тази на всеки известен произведен танк досега. Оръдието 2A82-1M на T-14 има ненадмината скорострелност, създадено е да използва снаряди Vacuum-1 с приблизителна пробивна способност за 1000 mm, което няма почти равностойни конкуренти сред другите танкове в света. Огневата мощ на танка и изключително големия обсег на поразяване от 12 километра му осигуряват много комфортно предимство пред западните съперници.

Въпреки че T-14 е изключително боеспособен, закъсненията в производството и фокусът върху модернизирането на по-стари класове танкове като T-72 и T-90 в крайна сметка означават, че той не може да участва в руските военни операции в Украйна, започнали на 24 февруари. Това беше потенциално пропусната възможност да се тестват способностите на танка, особено като се има предвид изключителният руски фокус върху сухопътната война - във ВВС и особено ВМС (потопяването на крайцера "Москва") откровено има сериозни провали на руската армия.

Дори ако Т-14 бяха напълно боеспособни и използвани в значителни количества, те потенциално не биха имали значимо въздействие върху кампанията в Украйна поради редица причини, смята Military Watch. Първата е, че руската армия се въздържа от разполагане дори на танкове от среден клас в Украйна и разчита почти изключително на Т-72Б3, който е нейният най-евтин и най-нисък клас модернизиран танк. Русия не показва намерение да разположи най-добрата си броня на театъра на бойните действия, но ако Т-14 беше на въоръжение, малко вероятно е да не бъде употребен в бой.

Ако Т-14 беше на разположение, може би нямаше да има съществена разлика срещу украинската броня, дори ако на негово място беше Т-90М, разсъждава Military Watch. Липсата на модерни бойни танкове на украинската армия я накара да разчита на остарелите Т-64 и T-72A от 70-те години на миналия век. Те не само нямат съвременни сензори или каквато и да е форма на термични прицели, но също така имат изключително слаба основна броня и използват остарели снаряди BM42 Mango от съветската ера с проникване само на 450 mm на 2000 m обхват срещу хомогенна броня. Тези снаряди са напълно неспособни да пробият челната броня на който и да е руски танк, дори на Т-72Б3, и биха направили изключително тежко бронирания Т-14 "прекалено брониран". Снарядите Вакуум-1 на T-14 също биха били пропилени срещу такива цели.

Там, където T-14 може би е по-полезен, е за бързото пресичане на големи участъци от територия поради високата си издръжливост и мобилност и за оцеляването срещу украинска пехота, въоръжена с американски противотанкови ракети Javelin, които се използват като асиметрично средство за унищожаване на (уж) превъзходни руски брони. Javelin няма да може да пробие бронята на T-14 - ако всичко казано за машината е близо до реалността. Танкът е по-добре (или би трябвало) оптимизиран от T-72B3 за неутрализиране на пехотата на дълги разстояния с помощта на специализирани нови противопехотни патрони.

Тъй като Русия се въздържа от разполагане дори на T-90M, който също е много издръжлив дори срещу Javelin, липсата на T-14 може би не променя играта, заключва Military Watch.

Но защо във война би се отказал от най-силното си оръжие, ако можеш да го приложиш и то уж без сериозно противодействие - единствено Кремъл може да каже дали е въпрос на глупаво планиране и организация или нещо друго. Защото анализът как Т-14 може и да не трябва на руската армия е от началото на март - и едва ли сега руската армия би се отказала от танка. Още повече, че на 27 април Military Watch съобщи - Т-90М вече е в Украйна. Точно по времето, когато вече стана ясно, че Русия не може да превземе от раз Украйна и почна да се съсредоточава в Донбас.

Сигурно е едно - на война всеки предварителен план бързо се обърква.

ОЩЕ: Депутат от "Демократична България" иронизира Путин за силата на руската армия

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари