Оценка от САЩ: Как Русия и Китай градят планове за бъдещи войни?

7742
Оценка от САЩ: Как Русия и Китай градят планове за бъдещи войни?
Снимка: Getty Images

Русия и Китай имат обща цел - постигане на доминираща роля при вземането на решения в бъдещи войни. Това пише американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в свой анализ, в който разглежда как Москва и Пекин си представят бъдещето на войната като цяло.

И двете държави се борят да подобрят качеството на военния си персонал и да интегрират уроците от войните през последните две десетилетия. Русия се опитва да въвежда иновации в по-тесен диапазон от военни доктрини и операции, като същевременно се справя с ранните неуспехи на инвазията си в Украйна. Китай се стреми да използва нови доктрини, технологии и интегриране на граждански опит в Народноосвободителната армия (НОАК), за да надделее над военното превъзходство на САЩ

Вашингтон трябва да оцени заплахата, идваща от усилията за модернизация на Китай и Русия, и да се стреми да използва слабите им места, пише ISW.

Още: "ЕС трябваше да изолира, не да глобализира войната": Унгария пак влезе в реториката на Путин

Как Русия си представя една бъдеща война?

Възгледите на Русия за бъдещата война се фокусират върху концепцията за "превъзходство в управлението" и значението на информационната сфера. Руските военни мислители подчертават необходимостта от по-добро и по-бързо вземане на решения спрямо противника и от поставяне на действията на врага в своята рамка за вземане на решения.

Руските теоретици смятат, че информационното превъзходство е от решаващо значение за успешните операции, противно на конвенционалната концепция на САЩ. Военните под контрола на Кремъл разглеждат хибридната война като усилие за формиране на управлението и геополитическата ориентация на "държавата мишена", като съчетават информационни кампании с конвенционални военни действия.

Още: Руснаците градят фалшиви окопи, за да примамят украинците в капани с експлозиви

Руското ръководство разглежда нахлуването в Украйна през 2022 г. като кулминация на хибридната война, но конфликтът разкри стратегически и оперативни провали на военното им планиране. Русия беше взела под внимание ценни уроци от опита си в Сирия и разработи концепции като "ограничени действия" и коалиционни операции за бъдещи конфликти. Войната в Украйна обаче разкри ограниченията на Русия и нейния неуспех да преодолее разликата в способностите за командване и управление със западните военни. Въпреки това Москва се стреми да подготви конвенционалните си въоръжени сили за широкомащабна конвенционална война в бъдеще, като същевременно продължава да дава приоритет на информационната област в конфликтите, анализират американските експерти.

Снимка: Getty Images

Плановете на Китай

Усилията на Китай за военна модернизация са насочени към постигане на господство при вземане на решения чрез тристранния подход: трансформация на доктрината и идеологическа строгост; използване на съвременни технологии за формиране на характера на съвременните конфликти; и иновации в методите на обучение, за да се компенсира липсата на военен опит.

Още: Тревожни новини: Десетки китайски кораби и самолети са засечени около Тайван

От 1993 г. насам Китай модернизира армията си, за да намали разликата в способностите си спрямо САЩ, като целта е до 2049 г. да постигне паритет или дори превъзходство. В доктриналното мислене на Китайската народна република (КНР) се набляга на "системната война", която включва всеобхватни състезания между силно интегрирани системи като логистика, наблюдение и комуникации. Целта е да се установи господство на системите за информация и вземане на решения над въздушните, морските и други подходи.

Когнитивната война, включително манипулирането на информацията и подривните операции срещу лидерите на противника и населението, се разглежда като решаваща за оформянето на бойното поле преди и по време на конфликтите. Освен това Китай проучва концепцията за хибридна война и връзката ѝ със системната война. Укрепването на традицията, лоялността и контрола на Китайската комунистическа партия са централни теми за президента Си Дзинпин от 2012 г. насам, включително засилване на ролята на политическия комисар в командната верига на НОАК и възраждане на концепцията за "народна война" на Мао Дзъдун.

Повече "информатизация" и по-интелигентен подход - това също е водещо в технологичната модернизация на НОАК през последните десетилетия. Информатизацията се фокусира върху технологиите за подпомагане на прецизното насочване и нарушаването на системите за командване и контрол на противника, докато "интелигентизацията" включва интегрирането на изкуствения интелект и автономните оръжия за повишаване на скоростта и сложността на военните действия, пише ISW.

Снимка: Getty Images

Липсата на участие на НОАК в големи конфликти след китайско-виетнамската война от 1979 г. представлява значително предизвикателство за обучението и развитието на човешкия капитал. Китай изучава военните успехи и провали на САЩ и Русия след края на Студената война. НОАК тества потенциални сценарии за конфликти със САЩ и Тайван, като използва реалистични сили на опозицията при обучението си, провежда учения срещу американски и съюзнически сили, действащи в региона, както и компютърни военни игри с изкуствен интелект.

Още: Американското разузнаване: Китайският военен министър, посетил Русия, е уволнен и разследван

Какви са стратегическите възможности за САЩ и техните съюзници?

Усилията на Китай за модернизация са по-обширни и сложни от тези на Русия. На НОАК обаче ѝ липсват изпитанията и усъвършенстването, които идват от реалните бойни действия. Поради това китайските концепции за бъдеща война и изпълнението им изискват повече спекулативни оценки, смятат американските експерти.

Стратегическите и оперативните военни недостатъци на Русия по време на кампанията в Украйна разкриха системни слабости в обучението, персонала и ръководството. Уроците, извлечени от войната в Сирия, не са променили ефективно руското военно мислене, а сирийският опит в руския офицерски корпус е бил изчерпан поради загубите и пониженията по време на войната в Украйна. Усилията на Русия да централизира военния контрол и да подобри прилагането на системите за командване и управление също бяха възпрепятствани от проблеми като микроуправление и култура на страх сред офицерите.

Идеологическите ограничения и прекалената увереност на Китай в способността ѝ да интегрира изкуствения интелект и други съвременни технологии във вземането на военни решения и да реши дългосрочните предизвикателства в управлението на човешкия капитал, ще възпрепятстват нивото на яснота, към което тя се стреми във военната стратегия.

Последвалите руски военни провали след кампанията на САЩ за избирателно разкриване на разузнавателна информация преди нахлуването в Украйна показват ефекта от прекомерното разчитане на информационната война в руската доктрина. По-балансираният подход на Китай, използващ информационни и конвенционални военни операции към доктрината за когнитивна и хибридна война, вероятно ще се окаже по-голямо предизвикателство за САЩ, отколкото този на Русия.

Опитът на Москва в Сирия беше съсредоточен върху предварително структурирани коалиционни операции. Концепциите на Китай за експедиционна война все още са в процес на разработване.

Още: Украинската контраофанзива буксува. Готов ли е Западът, ако тя се провали?

Програмата за модернизация на НОАК разчита на силна отбранителна и технологична промишленост, но забавянето на икономическите реформи и преориентирането на държавния контрол върху промишлеността при президента Си Дзинпин може да ограничи ресурсите и иновациите.

Като цяло, руските сили изпитват затруднения при воденето на тежки градски боеве в Украйна, но постигат напредък в тактиките за наблюдение и използване на дронове в градска среда. НОАК може да се сблъска със значителни предизвикателства в бъдещите градски войни поради прекомерната си зависимост от безпилотни летателни апарати, нерешителността да се позволи автономност на малките единици и погрешното разчитане на политическата обстановка и обществените възприятия в оперативните зони.

Китай вероятно е изпреварил САЩ в използването на моделиране и симулация. Колкото повече обаче НОАК разчита на игрите и симулациите, толкова по-голям е шансът погрешни стратегически и оперативни концепции да залегнат в доктрината на армията.

Използването на уязвимостта на противника и използването на относително силните му страни ще бъде от решаващо значение за успеха на САЩ в дългосрочната военна конкуренция с Китай и Русия, пише ISW. На оперативно и тактическо ниво Съединените щати разполагат с изпитани в битка сили, които са извлекли голям опит от последните конфликти. САЩ се възползват от превъзходно обучение и децентрализирана командна структура, отбелязват експертите.

На стратегическо ниво обаче Вашингтон се бори с бавни и непоследователни процеси на вземане на решения, което затруднява определянето на ясни цели и изпълнението на съгласувани планове. Освен това Щатите са склонни да разделят военните и невоенните операции, за разлика от Русия и Китай, които ги разглеждат като част от един общ конфликт. САЩ трябва да интегрират дипломатически, информационни и конвенционални операции, за да противодействат ефективно на руската и китайската хибридна война и политически кампании.

Въпреки тези предизвикателства САЩ държат силата в своите съюзи. При тях има прозрачност и напреднали технологии, които могат да бъдат основа за бъдещ успех, гласи анализът.

Още: Украйна официално обяви освобождаването на Андреевка, убит е елитен руски командир (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари